Häxhuvud nebulosan
Kategori:   (14) Kommentarer>
Sorry för dåliga uppdateringar, men det är lov och jag känner verkligen för att vila ut. För på måndag börjar matte och fysik lektionerna, tufft!
Nu tänker jag sitta med en bra bok och läsa, för det var så länge sedan jag gjorde det. Ikväll ska jag titta på Michael Jacksons film. Trevlig Lördag alla!
På bilden ser ni Häxhuvud nebulosan, The Witch Head Nebula på engelska.
Nebulosan befinner sig 1000 ljusår härifrån, i stjärntecknet Orion.
Nebulosan är en Reflektionsnebulosa. Denna består av stoft som lyses upp av stjärnor som ligger i närheten.
Stjärnan är den blåa superjätten Rigel.
Tävling!
Kategori: Allmänt  (12) Kommentarer>
Jag skrev för någon dag sedan att jag har formgivit en egen astronomi kurs som säljs på www.minkurs.se för 99 kr. Kursen handlar om allt från rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA till universums öde. Efter varje kapitel finns ett prov, så att man kan testa hur mycket man har lärt sig. Kursen innehåller mycket fakta, och all fakta är lättförståelig. Detta för att även den mest okunnigaste ska lära sig något.
Nu tänker jag tillsammans med minkurs.se lotta ut en kurs till en läsare. Kanske vill ni ge den som julklapp till någon astronomi intresserad? Det här behöver ni göra:
☆Kommentera det här inlägget (skriv vad ni vill). Glöm inte e-mail.
☆Berätta i din blogg(om du har en, annars gör det inget) att ni medverkar i en tävling på http://astronomi.blogg.
Jag väljer en vinnare på tisdag den 3/11. Om ni vill läsa mer om kursen så är det bara att klicka på bilden ovan.
Lycka till :)!
Uppskjutningen live
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Tänkte bara påminna er om att man kan se NASAs Ares I-X skjutas upp live, klockan 13.00.
Sändningen går att se live på Aftonbladets hemsida, eller på NASAs som vanligt. Det är just dessa raketer som kommer att användas när dagens rymdfärjor pensioneras nära år. Dock kommer NASA att använda Rysslans Sojuz raketer innan dom skjuter upp astronauterna (som kommer att befinna sig i en Orion kapsel) med Ares I-X raketerna istället (tidigast år 2014). Christer Fuglesang sa det när jag intervjuade honom. Så missa inte detta!
Länkar:
Aftonbladets artikel, NASAs skriver om Ares och Uppskjutningen live på NASA.gov
Redo och klar. Ser ut att vara Go. Hoppas att vädret
inte förhindrar uppskjutningen.
Update: Ingen uppskjutning tack vare Floridas väder. Det kom inte som en chock. Nästa uppskjutning blir imorgon.
Skicka ditt namn till Venus.
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Snart ska jag till LTU och guida min mamma, för att sedan plugga lite matte. Innan jag går så ska ni få en länk. JAXA planerar att skicka en satellit till planeten Venus. Satelliten, vid namn AKATSUKI, the Venus Climate Explorer, kommer att undersöka Venus' klimat.
JAXA är en förkortning av Japan Aerospace Exploration Agency, och är Japans motsvarighet till NASA och ESA.
NASA har funnits sedan 1958, men JAXA har bara funnits i 6 år. Men se hur långt dom har kommit! Fast man kan ju inte jämföra dom med NASA så klart.
Nu till länken. Precis som NASA, vill också JAXA att man skriver sitt namn, som AKATSUKI sedan kommer att ta med sig till Venus. Man skriver då sitt namn, och ett meddelande (om man vill). Sedan vill dom också veta om du har observerat planeten Venus. Det är obligatoriskt tydligen, och man måste skriva när det skedde och hur många man var tillsammans med. Skicka ditt namn till Venus du också .
Astrokurs på nätet.
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Nu är jag igång med bloggandet igen. En vecka ledighet, det säger allt! Min mamma är också på besök, till min förvåning. Jag viste inte ens att hon var på väg. Igår på morgonen när jag sov, gav hon mig en puss på kinden. Jag öppnade ögonen och där var hon. Kom som en chock! Tycker dock att det är faligt med en mamma som är på besök. Mammor vill alltid ens bästa, och hon har lagat mat non-stop i två dagar hehe. Bra för smaklökarna, men inte alls bra för figuren ;)
För inte så länge sedan berättade jag för er att jag ska börja sälja astronomi kurser på nätet. Jag tror att den ska börja säljas imorgon (om jag har tur). Och vad jag har jobbat med den!! Axeln hoppade ur led när jag precis skulle börja med den, så därför är kursen lite försenad.
Kursen kommer att kosta 99 kronor, inte dyr och ni får valuta för pengarna. Då får ni lära er från rymdkapplöpningen till universums öde.Till varje kapitel har jag ordnat ett prov, så att du kan se om du har lärt sig något. Kursen täcker all grundläggande astronomi!
Den kommer att säljas på www.minkurs.se . Om ni är intresserad så rekommenderar jag er att kika på hemsidan. Finns andra kurser också! Men självklart är min Astrokurs bäst ;).
Buzz Aldrin, min största förebild.
Min utbildning.
Kategori: Allmänt  (9) Kommentarer>
Jag får många frågor om min utbildning. Så istället för att maila alla som fråga, så tänkte jag att det var bra med ett inlägg om utbildningen istället. Sparar mycket tid ;)
Jag går som ni vet på Luleå Tekniska Universitet. Min utbildning heter Civilingenjör i rymdteknik, och den är 5 år lång, vilket blir totalt 300 högskolep. Man studerar ungefär hälften av sin studietid i Luleå. Men sen måste man till Kiruna och bo i ca 4 terminer, vilket är 2 år. Man bor också nära Esrange, vilket är en fördel.
Det finns tre inriktningar (källa: LTU):
RYMDFARKOSTER OCH INSTRUMENTERING
Du lär dig om de speciella förhållandena i rymden, t ex strålningsmiljö, heta plasmor, gravitation, elektromagnetism och mikrometeoriter. Du planerar och konstruerar utrustning för satelliter, raketer och höghöjdsballonger och lär dig hur signaler från dessa analyseras. Elektroniken spelar en stor roll för detta arbete.
RYMDENS OCH ATMOSFÄRENS FYSIK
Du lär dig fysiken bakom fenomenen i kosmos och i jordens atmosfär, om bl a solsystemet, universums skapelse och struktur, svarta hål, supernovor, ozonhålet, växthuseffekten och föroreningar samt hur fenomen i rymden och atmosfären observeras med moderna instrument från jorden och rymden.
FLYGTEKNIK
Du läser förutom flera kurser inom rymdteknik också grundläggande och avancerade kurser i flygteknik. Du får därför en utbildning som är unik inom Sverige, men som vid utländska universitet går under namnet Aerospace engineering. Du får kunskaper inom flera ämnen som är viktiga inom flygteknik t.ex. aerodynamik, flygmotorteknik, flygplanshållfasthet, avionik och rymdflygteknik. Du kan sedan specialisera dig på beräkning och simulering av flygtekniska system.
Inom inriktningen så får du en möjlighet att läsa flygteknik delvis utomlands, vid Monash universitetet i Melbourne. Studier vid Monash kan inte garanteras eftersom det förutsätter en exakt balans i utbytet av studenter.
Jag har bara studerat vid LTU i några månader, så jag kan inte ge er en detaljerad beskrivning om utbildningen. Men en sak kan jag säga, och det är att utbildningen innehåller mycket matte. Då menar jag, MYCKET!
Gillar man inte matte, så är det nog ingen idé att studera till civilingenjör.
Böckerna är också tjocka (mellan 500-1600 sidor), och allt är på engelska. Det första året räknar man matten utan miniräknare. Så det gäller att veta vad t.ex. sin 1/2 är, cos 90 grader är osv. för att man ska klara av tentorna. Bli inte skrämda dock ;). Något jag älskar med universitet är omtentor, och det påverkar inte ditt betyg som det gör på gymnasiet. Det du får i omtentat, får du i betyg sen. Har dock inte gjort omtenta än, för jag hade min första tenta i fredags ;)
Däremot blir det ju ändringar i skolsystemet efter år 2010. För att bli antagen till min utbildning måste man ha studerat matte E också, vilket jag inte gjorde (tur att jag blev antagen då). Har även hört att man måste samla meritpoäng och ha arbetslivserfarenhet till vissa utbildningar(Läs mer här ). Har man ig i något ämne, och tentar upp ämnet senare så hamnar man automatiskt i urvalsgrupp 2. Jag själv var med i urvalsgrupp 1, och fick mitt besked före dom som hamna i grupp 2. Hamnar du i grupp 2 så har du mindre chans att bli antagen.
Antagningspoängen har höjts dramatiskt kan jag säga. Förra året låg den på runt 11.40, iår ligger den på 14.75 tror jag. LTU blir mer och mer populär verkar det som, så jag blir inte shockad om snittet ligger på runt 15 till 16 nästa år. Snitt på 15 betyder att man vg i alla ämnen. Så ni kan nog lista ut vad 16 blir ;).
Till sist kan jag säga att utbildningen är rolig, och alla är väldigt trevliga! Luleå är en liten, men bra stad. Centrum ligger ungefär 15 minuter från skolan (med buss).
Man känner sig välkommen, och jag har inte ens tänkt på att flytta tillbaka till Göteborg. Tro det eller ej, jag bor hellre här! Skolan gör allt för att du ska få så mycket hjälp som möjligt. Under veckan kan man gå på räkne- eller fysikstugor för att få hjälp med det man inte kan. Det finns många aktiviteter utanför studierna. Jag är med i skolans kör till exempel. Det finns danskurser, karatelektioner, teatergrupper, allt möjligt!
Studiemiljön är otroligt viktig enligt mig, och den är i toppklass här i LTU. Lokalerna är fräscha och det finns MASSA tysta rum, där man kan vara ifred och plugga.
Det var nog allt jag hade att säga. Jag är mer än nöjd med skolan! Dock är det för mycket matte, men vad ska man göra liksom ;). Har ni fler frågor så är det bara att ställa dom!
// Assi.
Bild: B-huset. Här hittar ni skolans restaurang, ett café, massa kontorer, och här brukar
räknestugorna hålla hus. Här hittar ni också skolans fina biblioteket
och sal B192, där matteföreläsningarna är ;)
Veckans ESA bild.
Kategori:   (3) Kommentarer>
Mer kan ni läsa Här.
Solfläck
Kategori:   (2) Kommentarer>
Äntligen är tenta 1 avklarad. Bara 1 till kvar, sen kan jag börja uppdatera bloggen igen :). Ska passa på redan nu!
Tittar ut och ser att det är mulet. Samtidigt håller Stiftelsen Egna Vingar årets andra astronomiläger, och där ser vädret inte heller ut att vara bra där! Tråkigt, med tanke på att det är ett astronomiläger och dom flesta vill se planeter, galaxer och allt annat.
Nu till något annat, nämligen solfläckar. Sist jag såg en var med mitt teleskop när jag var i 13 års åldern. Sen har jag inte sett någon! Något jag absolut inte viste, var att dom är synliga. Utan teleskop! Ja, det beror ju egentligen på vart i världen du lever. Men det här är endå häftigt!
Ja, ni ser helt rätt. Foto: Mila Zinkova
Solfläckar är områden på solen, kallas områden. Egentligen är det inte så kallt just där, kanske 1500 grader kallare än omgivningen som är runt 6000 grader varm.
Ju mer jag tittar på den här bilden, desto mer undrar jag: kan detta verkligens stämma?
Astronomi i 3D
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
En video som jag hittade på Universe Today. Ta fram 3D glasögonen och titta! Tröttar aldrig på 3D kan jag säga!
God natt på er nu. Jag kommer inte att kunna uppdatera så mycket, för jag pluggar inför tentorna :(
Wow, vilken fantastisk bild!
Kategori: Allmänt  (3) Kommentarer>
Här ska ni klicka. Tänk att den där lilla och blåa planeten har något som ingen annan planet i solsystemet har.
NASAs satellit IBEX.
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Det första man tänker på är kanske: Ja, det är ju en vanlig NASA satellit. Vad är det som gör den så speciell?
Det som gör den speciell är satellitens "teleskop" samlar in partiklar i det interstellära mediet. Kommer ni ihåg när jag skrev en kanske dåligt berättelse om Bågshocken, heliosfären osv? Detta gör teleskopet unikt, för vanligtvis samlar teleskop/satelliter ljus. Partiklarna som samlas in kommer att ge information om heliosfären, som omger solsystemet. Nedan har ni en bra bild.
Om IBEX ger NASA bra data, så kommer forskarna lära sig mer om hur förhållandet är mellan en solvind och det interstellära mediet. Det ska bli intressant att se vad NASA har att säga om det IBEX har sänt. Mer information kan ni hitta Här .
Galaxer
Kategori: Allmänt  (5) Kommentarer>
Äntligen funkar bloggen! Har inte att gått att logga in hela dagen nu.
Robert Cumming uppdaterar mig då och då med nyheter (TACK). Den här gången har handlar det om ESO:s senaste bilder på granngalaxer. Bilderna går att se Här
Bilden till höger är min favorit galax, Centaurus A. VACKER! (källa:ESO)
Idag visar ESO upp en fantastisk ny bild av en av våra närmaste galaktiska grannar, Barnards galax, även kallad NGC 6822. Galaxen innehåller både områden där nya stjärnor bildas och märkliga nebulosor, som till exempel bubblan som syns tydligt i ovan till vänster i denna imponerande stjärnlandskap. Astronomer klassificerar NGC 6822 som en oregelbunden dvärggalax på grund av dess udda form och en med galaktiska mått mätt relativt blygsam storlek. Sådana galaxer må vara missanpassade men hjälper ändå forskare att förstå hur galaxer växelverkar, utvecklas och ibland kannibaliserar på varandra för att lämna kvar lysande, stjärnspäckade rester. /Robert C.
För övrigt är Robert kontaktperson för ESO:s utåtrikad verksamhet i Sverige, vilket jag inte viste. Grymt!
Något jag verkligen vill göra är att observera stjärnhimlen! Det var verkligen länge sedan! Men för er som har teleskop, så finns det mycket att se (självklart, universum är full av häftiga grejer!).
Nu befinner sig Jupiter väldigt nära horisonten, och den ligger i söder. Över Jupiter hittar ni ett starkt lysande objekt, som inte är någon planet. Det är Vega, än av dom ljusstarkaste stjärnona på himlen.
Istället är det dags för planeten Mars att ta över, planeten där bland annat Phoenix Mars Lander har besökt.
Den här veckan är den ganska nära månen, vid 23,15 är den strax över horisonten.
Något som vi också kommer att se oftare om kvällarna är stjärnbilden Orion! Äntligen, för nu kan man äntligen se Orionnebulosan! Stjärnbilden är synlig strax över 00:20, men längre fram så kommer vi självklart att se den tidigare!
Sen så finns det många galaxer och nebulosor som går att se, men självklart är dessa för ljussvaga. Därför behövs ett lite större teleskop för att kunna skilja på några konturer över huvud taget. Vill ni se något speciellt och undrar vart det ligger så är det bara att maila mig!
Sen avslutar jag med Hubbles senaste bild. Bilden visar två spiralgalaxer som har kolliderat med varandra. Som ni vet så kommer Andromedagalaxen och Vintergatan att kollidera en dag. Kanske slutar det så här?
God natt alla! // Assi, som har sjungt inför LTU idag med kören Aurora ;)
Månen, läger och kurs.
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Ska inte säga sorry för dåliga uppdateringar, för det har jag gjort tusen gånger nu. Många utav er har säkert hört att LCROSS nedslag på månen strax efter 13.00. Enligt NASA gick allt som planerat och snart publiceras resultatet på deras hemsida. Jag själv var på lektion då, så jag missade allt tråkigt nog.
Många hade tydligen riktat sina teleskop mot månen och försökt att se stoftet kastas upp i atmosfären. Ingen shock direkt. För det första är månen nästan halv, så det finns skuggor i sydpolens kratrar. Samtidigt är månen väldigt stor, och LCROSS väldigt liten. Lite svårt faktiskt att kunna se något.
Nu till något annat. Den 23-25:e oktober kan alla högstadie elever gå på astronomi läger. Om ni kommer ihåg så var jag i Sthlm för inte så länge sedan, och var en av ledarna på lägret. Shahid (som håller i det hela) frågade om jag ville vara ledare igen. Tråkigt nog har jag tenta samma dag, så det blir inget läger för mig.
Är ni intresserade så ska ni besöka http://www.egnavingar.se/ . Kostar bara 450 kr, men tro mig. Det är värt det. Ni kommer att lära er väldigt mycket!
Nu måste jag arbeta vidare med mitt projekt, som jag nu tänker avslöja ;). För ett par månader sedan kontaktade ett företag mig och undrade om jag ville sälja en astronomi kurs på nätet. Självklart har jag ordnat all material.
Jag tackade JA, och nu på måndag ska min kurs börja säljas. Astrokursen heter den, och den täcker all grundläggande astronomi. Kul :)!
Har även intervjuats av en gammal vän, och intervjun kommer att publiceras på en kurdisk hemsida snart. Allt är på svenska. ÄNTLIGEN säger jag. Dags för det kurdiska folket att öppna ögonen för mig. Det finns kurdiska tjejer som lyckas!
Trevlig helg alla!
// Assi
Saturnus har en tilll ring.
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Läste precis en intressant artikel på Afonbladet. NASA forskarna har hittat en till ring runt Saturnus. Enligt Aftonbladet är den en miljard gårnger större än våran planet.
Forskare på NASA har hittat ännu en ring runt planeten
Den är en miljard gånger större än vår egen planet. Trots det är det först nu man upptäckt den: Saturnus största ring. Forskare på NASA har upptäckt ännu en ring runt planeten Saturnus. Och det är inte vilken ring som helst – det är den största som någonsin upptäckts. Ringen är sin enorma storlek till trots i det närmaste osynlig men den lyser med ett infrarött ljus som rymdteleskopet Spitzer kunde uppfatta, skriver CNN. Upptäckten presenterades i dag i tidningen Nature.
Is och damm
För att förstå hur stor nya ringen är kan man säga att den är en miljard gånger så stor som vår egen planet. Och att 300 Sartunus sida vid sida motsvarar dess diameter.Hur kan det då ha tagit så lång tid att upptäcka den? Jo, ringen består av is och dammpartiklar som troligtvis kommer från Saturnus måne Phoebe, och ringens beståndsdelar är så glesa att de knappt syns. Det är inte heller så mycket solljus som når Saturnus så ringarna kan inte reflektera så mycket ljus. Insidan av ringen ligger sex miljoner kilometer från Saturnus.
Som jag har sagt ett x antal gånger tidigare, vi vet så lite om vårt solsystem. Men om NASA fortsätter att upptäcka nya saker i solsystemet, så kommer vi snart att hitta liv på Mars. Undrar hur dom missade det här?
Svar på tal: Krönikan.
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
För inte så länge sedan fick jag ett mail från Robert @ Populär Astronomi. Tydligen hade någon skickat ett brev till mig om min krönika i det senaste Populär Astronomi numret. Tänkte att det är dags att svara på brevet. Men innan jag svarar, KUL att få ett brev! Det här skrev han:
Kul krönika i nummer 3 av Populär Astronomi. Men man behöver inte resa till Turkiet för att se natthimlen, det räcker med Gotland mellan slutet av augusti och en bit in i april.
Har läst att vår galax centrum ligger i Skyttens stjärnbild nära horisonten. inte i själva vintergatsbandet.
En flygtur på1100 år runt den största stjärnan? Det blir ung. 9 miljarder km, det betyder att omkretsen är ca 9 ljustimmar, om jag räknat rätt. Låter väldigt stort! Kan det verkligen stämma
Att Big Bang inträffade i en punkt går till nöds att begripa men jag har hört sakkunniga hävda att den inträffade överallt!
Hur hänger det ihop? det går över min händelsehorisont.
Intelligent liv på andra planeter? (helst intelligentare än på den här planeten). Det är klart att det finns, klarare nu när nya exo-planeter tillkommer varje månad. Men menar vi en civilisation som är samtida med vår och ligger, säg, högst 500 ljusår bort så att vi kan snacka med dom, låt vara med viss fördröjning, då tror jag chansen är liten. Går vi längre ut i vintergatan hittar vi planeter som har haft en civilisation, som har dött ut och många där intelligent liv kommer att uppstå. Jag tror att planeter med tänkande varelser går igenom samma cykel som allt annat: födelse, ett kort liv och sedan död. I kosmisk skala är en civilisation som en ljusblixt som glimmar till och sedan slocknar och sannorlikheten för att två sådana ljusblixtar på kort avstånd från varandra skulle blänka till samtidigt är inte stor. Sorry.
Jag och Robert Cumming tyckte inte att det fanns några fel i min krönika. Får se om du blir nöjd med mina svar.
Jag vet självklart att man inte behöver resa till Turkiet för att kunna se Vintergatan på himlen. Tog bara Turkiet som ett exempel, eftersom att jag brukar observera den då jag är där. Hade blivit en lång krönika om jag hade tagit alla ställen i världen som exempe där man kan se Vintergatan. Borde nog besöka Gotland, eftesom att jag har hört så mycket om natthimlen där.
När man tittar på Vintergatan så ser man Vintergatans centrum. Det där med att Vintergatans centrum ligger nära horisonten stämmer. Men samtidigt ska man tänka på att Vintergatans centrum är ganska utbrett. Det finns ingen speciell punkt där alla har bestämt: ja, där är Vintergatans centrum. Samtidigt kan jag påpeka att Turkiets Vintergata ligger betydligt högre upp än vad den gör här i Sverige. Ladda ner Stellarium och se själv.
När det gäller VY Canis Majoris (största stjärnan vi känner till) så är dess diameter ungefär 3600-4200 gånger större än solens. Volymen ca 9 miljarder gånger större. Så siffrorna stämmer,det är helt enkelt en stor stjärna. Lite svårt för oss att tänka i sådana banor, speciellt när hjärnan vill se objektet för att kunna tro på det.
Big bang var en expansion av rumtiden, så från början var allt koncentrerad i en punkt. Men då, för ca 13,7 miljarder år sedan, expanderade rum och tid och fyllde universum. Universum har ju ingen mittpunkt, därför går det inte att säga att Big Bang skedde vid en punkt. Du har rätt, det skedde överallt.Men allt var koncentrerad i en punk som sagt.
Man kan inte säga att det finns intelligent liv någon annan stans, eftersom att det inte är bevisat än. Vi har hittar över 330 exoplaneter, och planeten som Corot hittade i februari är något som kallas för superjord, dvs. att den nästan är lika stor som jorden. Tyvärr låg planten för nära sin sol, så det är för varmt där. Detta medför att liv inte kan finnas där. Så du ser, sannorligheten för att hitta en till jord är liten.
Samtidigt ska man tänka på att det finns ungefär 250 miljarder stjärnor i en galax. Det betyder att det troligtvis finns flera miljarder planeter där ute. Kanske finns det liv i ett annat solsystem, kanske inte. Vem vet? Försök att använda Drakes ekvation och räkna ut hur många civilisationer det kan finnas i Vintergatan.
Tack för brevet // Assi.
Hubbles bästa bild enligt mig, Hubble deep fielt view. Tusentals galaxer, kanske finns det någon där ute trots allt? Eller så är vi dom enda.
Veckans fråga.
Kategori: Allmänt  (6) Kommentarer>
Jag är sämst på att uppdatera dessa dagar, jag vet. Men som jag har sagt tidigare så är det sjukt mycket matte att räkna. Har ingen fritid längre :(. Men som sagt, varför ska man klaga?
Jag har även fått många kommentarer och mail om låten som spelas på min reklamfilm. Jag har faktiskt ingen aning. Knigt Music heter gruppen tror jag, och vad låten heter har jag ingen aning om. Såg precis en kommentar på min Youtube sida:
Jo vi har gjort en låt som heter så till en reklamfilm för enrio. den är inte helt klar men det finns en första version (som är med i den filmen...) . En bandmedlem hade svarat. Nu vet ni det.
Jag tänkte starta något som kallas för veckans fråga. Har haft det tidigare, men med tiden vet jag inte vad som hände. Så låt oss starta det igen. Älskar att höra vad andra har att säga om astronomi.
Kan man kalla sg för astronaut om man betalar för en för en rymdresa? Rymdturist är väl egentligen det retta ordet, men på Aftonbladet kallade man en rymdturist för astronaut. Vad tycker ni? Kanske finns det ni som kallar dem för astronauter istället.
Man kunde läsa om den här mannen på Aftonbladet. Men skribenten skrev astronaut istället för rymdturist.
Mer om honom går att läsa HÄR
Månens baksida
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>