Religion och vetenskap.
Kategori: Allmänt  (6) Kommentarer>
För det första skrev jag inte krönikan för att provocera någon. En krönika är en text där skrivaren skriver om något som har hänt, som händer just nu eller som kommer att hända. Det är en text med en personlig touche.
Både religion och vetenskap ligger mig varmt om hjärtat, och jag ville bara skriva om det. Min religion är islam och min vetenskap är astronomi. Jag är inte 100 % troende. Hade jag varit det så hade jag haft en slöja på huvudet och bett 5 gånger om dagen. Jag gör det inte och kanske gör jag det en dag, när vet jag inte. Huvudfrågan som många "icke-troende" ställer är, finns gud och vem skapade honom? Det kan absolut ingen svara på.
Samma sak gäller astronomi. Jag har svårt att tro att universum skapades ur ingenting, att universum var en koncentrerad punkt och bara expanderade till det universum vi har just nu. Vad fanns innan det? Och en sak till. Hur kan rymden vara oändlig? Finns det inget slut? Är universum rund kanske? Om den nu är det, vad finns bakom universum? Kommer någon att kunna knäcka den gåtan? Så många frågor, men inga svar.
Läser man bibeln eller koranen så ska man inte ta allting bokstavligt. Det handlar om en tolkningsfråga. Problemet är att olika människor tolkar böckerna på olika sätt. Det står till exempel i koranen att man ska täcka sin kropp och inte visa för mycket hud. Man ska inte heller visa sina kvinnliga former. Detta ska man göra pga. att män inte ska få en dålig bild av kvinnan. Men det står inte att man ska gå runt med en burka med ett nät framför ögonen. Det står inte att man ska gå runt med handskar under burkan eller att man ska täcka händerna över huvud taget. Vissa har tolkat det som att man ska göra det, och det är just DET som är problemet!
Ni behöver inte ta allt jag säger bokstavligt och ni behöver inte hålla med om allt jag skriver. Religion är viktigt för många och tråkigt nog är många fiender pga. den. Så borde det inte vara men det kan jag inte göra något åt. Det jag tycker är att religion och vetenskap borde gå hand i hand. Religiösa ska inte trycka ner vetenskapsmän och tvärtom. Förut var det så att det var ett straff att tro på det vetenskapsmännen kom fram till. Nu känns det som att många vill bevisa att gud inte finns. Det finns många religiösa som tror på vetenskap nu för tiden. Borde inte vetenskapsmännen tolerera att det finns männisor som tror på gud? Måste man bevisa att de som gör det har fel?
Äsch, jag orkar verkligen inte gå djupare i ämnet. Ville bara få detta sagt. Sen om ni inte håller med mig, good for you. Men paradiset behöver inte vara en plats med moln överallt. Det står inget om det i Koranen, vet att Bibeln inte heller nämner det. Det var gamla konstnärer som målade upp denna bild av himlen och att gud har ett långt skägg. Paradiset kan vara något annat, vad det vet vi inte. Samma sak gäller universums baksida, finns det en? Eller finns det flera universum överlappade? Ingen vet, antingen tror man på att det finns eller så gör man inte det. Eller så är man som mig, tror på båda två....
Mörk materia
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Något som jag tycker är väldigt intressant i universum är mörk materia. Det går inte att se, men det finns och man vet det på grund av materians gravitation som påverkar universum. Det avger även inte elektromagnetisk strålning, vilket gör att materiat blir synligt. Elektromagnetisk strålning är synligt ljus, radiovågor, värmestrålning, ljus, röntgen- och gammastrålning. Man vet inte heller vad det består av, vilket gör det ännu mer intressant. Universum består av ca 25 % mörk materia, så det är rätt så mycket.
Hur beter sig forskare när dem letar efter mörk materia? Det är ju trots allt något som man inte ser. Genom att studera galaxer så kan man hitta det. Man fann det först på 50-talet då man undersökte våran granngalax Andromedagalaxens "armar". Då blev dem uppmärksamma på att ca 90 % av universums materia består av materia som inte går att se. Som ni vet så är avståndet mellan stjärnor i en galax väldigt stort, även om det inte ser ut så på bilderna. Stjärnan närmast oss, Proxima Centauri, är ca 4.2 ljusår ifrån oss. Delat med jordens radie så blir det 6229789323 gånger så mycket, vilket betyder att ni måste gå 6229789323 gånger fram och tillbaka mellan två punkter som är 6378100 m (jordens radie) ifrån varandra.
Avståndet mellan galaxerna är dock inte så stora vilket gör att galaxerna påverkar varandra gravitationellt. Då kan man se effekter av en massa som inte är synbar, men som finns där. Detta är mörk materia.
Det finns två kategorier till mörk materia och dessa delas in i grupperna MACHO:s (Massive Astrophysical Compact Halo Objects) och WIMP:er (Weakly Interacting Massive Particles).
MACHO:s består av "vanligt materia" och materian kallas för Baryonsk materia. Exempel på MACHO:s är massiva svarta hål.
WIPMs är enkelt materia som består av enkla, subatomära ämnen som vi inte känner till. Dessa kallas även för icke baryonsk materia. Astronomer söker efter MACHO:s och partikelfysiker (som Christer) söker efter WIMP:er. Mörk materia kan alltså delas in i dessa kategorier och forskarna är inte säkra på vad mörk materia består av egentligen, ordinära ämnen eller ämnen som inte finns.
Lite kort om Macho:s.
Macho:s är objekt som inte avger ljus och som utgör halon kring galaxer. Macho:s är troligen bruna dvärgar eller svarta hål.
Andra MACHO kandidater för galax halos är lämningar från stjärnornas utveckling så som vita dvärgar och neutronstjärnor.
Det är inte enkelt att hitta Macho:s, för bruna dvärgar ligger långt bort, avger lite strålning och är inte så lätta att hitta. Med Hubble teleskopet hittade man inte så många faktiskt.
Man kan även använda en gravitationslins för att detektera dem.HÄR kan ni läsa mer om hur en gravitationslins fungerar. Det är faktiskt ett häftigt fenomen. När det gäller undersökning av Vintergatans halo så talar man om mikro-gravitationslinser för att söka efter MACHO:s. Det finns flera astronomiska grupper som arbetar med att söka efter dessa linser genom att avsöka millioner av stjärnor i Magellanska Molnen och Andromeda-galaxen.
Lite kort om Wimp:er.
Wimp:er är partiklar som kan ha massa och interaktionerar inte med baryonsk materia gravitationellt utan passerar helt enkelt igenom vanligt materia. Ifall Wimp:er råkar interaktera med Macho:s så kan man detektera det. Detta är sällsynt dock. Tråki finns inte så mycket information om Wimp:er
För att sammanfatta allt, mörk materia är något som existerar men det stora problemet är vad det egentligen består av. Kommer vi att ta reda på det en dag, troligen. Men just nu är det okänt. Jag blir själv förvirrad av Wimp:er hit och dit, hoppas att ni förstod 50 % av allt jag har skrivit iaf.
Aja, nu ska jag skriva ett till inlägg. Ikväll ska jag ut med mitt NYA TELESKOP och utfoska rymden ;) Har längtat som bara den!
Hur stora är himlakropparna i rymden egentligen?
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Jag har tittat på det ni föreslog och jag tänkte först börja med att jämföra olika stjärnors storlek. Allt från solen till VY Canis Majoris. Men jag stoppar inte där, för jag tänker fortsätta till det största objektet vi känner till. Let's go!
Bra att veta innan vi börjar: 1 ljusår= 9460528400000000 m. Vi börjar först med så klart
Solen, vilket är stjärnan som är närmast oss. Tack vare solen så finns vi och utan den skulle vi inte kunna leva. Solens diameter är 1 392 000 000 m vilket är 109 gånger jordens.
Sirius A. Denna stjärna är den ljusstarkaste stjärnan på himlen, efter solen så klart. Den befinner sig 8.6 ljusår ifrån oss och är en av de tre stjärnorna som är närmast jorden. Sirius A har en diameter som är ca 2380320000 m.
Pollux. Denna är också en av dem ljusstarkaste stjärnorna på stjärnhimlen. Den befinner sig 33.2 ljusår ifrån oss och har en diameter som är 22272000000 m, vilket är lite större än Sirius A.
Arcturus. Stjärnan har en orange aktig färg och syns tydligt på himlen. Denna stjärna är faktiskt den ljusstarkaste stjärnan på norra hemisfären och den fjärde, ljusstarkaste stjärnan. 36.7 ljusår bort kan man hitta den. Diametern är 71548800000 m, jättestor!
Aldebaran. Stjärnan finns i stjärnbilden Oxen som är en bra bit över horisonten snart. Man kan se den nära stjärnhopen Plejaderna, som syns för blotta ögat. Den är 68 ljusår ifrån oss och diametern är 69600000000 m.
Rigel. Om ni tittar på stjärnbilden Orions högra fot så kan ni säkert se Rigel. Nu börjar siffrorna bli löjligt stora, för stjärnans avstånd till oss är ca 773 ljusår! Det går inte att föreställa sig hur långt bort det är. Dess diameter är 194880000000 meter!
Pistol star. Den här stjärnan pratade jag om i min Eniro reklamfilm. 2500 ljusår ifrån oss och är en så kallad blå hyperjätte.I kategorin hyperjättar kan man bara hitta dem största stjärnorna. Pistol stars diameter är 835200000000 meter!
Antares A. Stjäran är en dubbelstjärna och befinner sig i stjärnbilden Skorpionen och är en röd superjätte. Nu talar vi om en riktigt stor stjärna, diametern är 2227200000000 m! Avståndet är ca 600 ljusår.
VY Canis Majoris. Den här är den största stjärnan som människan känner till. Stjärnan är en röd superjätte och diameter är 5011200000000 (ca 3600 gånger solens diameter!) . Avståndet mellan oss är 4900 ljusår, vilket motsvarar 46000000000000000000 meter! Den här stjärnan är enligt mig den mest intressanta stjärnan någonsin. Den är så stor så att det nästan är löjligt. Solen är ett litet sandkorn jämfört med den. Canis Majoris betyder stora hund, så den befinner sig i just den stjärnbilden.
Nu har vi jämfört stjärnor, men varför inte ta ett steg till…?
Orionnebulosan är en av dem kändaste nebulosorna och befinner sig under Orions bälte. Nebulosan går nästan att se med blotta ögat, men bara om man befinner sig någonstans där det inte finns störande ljus. 24 ljusår i diameter och är ca 1.3 ljusår (upp till 20 ljusår. Man är inte säker) ifrån oss.
Örnnebulosan är ett Messier objekt (likt Orionnebulosan) och nebulosans andra namn är M16. Den befinner sig 7000 ljusår ifrån oss och nebulosans diameter är 30 ljusår.
Stora magellanska molnet är en dvärggalax i omloppsbana runt Vintergatan. Avståndet är ca 160 000 ljusår och galaxen är 65,200 ljusår tvärsöver.
IC 1101 är den största galaxen som människan har upptäckt och befinner sig i galaxhopen Abell 2029. Dess diameter är 5.5 miljoner ljusår vilket gör den ungefär 50-60 gånger större än Vintergatan.
IC 1101.
Och dessa är en av fleeeeeeeeeera himlakroppar i rymden...
Mänsklig rymdfärja
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Nu är äntligen alla tentor över och jag kan pusta ut. Ska bli skönt att ha några lediga dagar. Börjar med att visa en awesome video. Ni kommer att gilla den.
En liten paus..
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Jag vann även Rymdkanalens "fråga Mars500 teamet" tävlingen. Nedan ser ni videon där jag ställer frågan: Vad skulle ni säga till dem som tycker att pengar som spenderas på rymdforskning är slöseri och att pengarna kunde användas till något viktigare. Jag vet att jag talar svengelska, ni får helt enkelt tåla det. ;) Jag använder även handgester när jag talar, det gör jag alltid av någon anledning.
Vi ses snart alla rymdnördar!
Tsunamin påverkade inte bara Japan, utan själva planeten också.
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Good morning alla!
Jag kommer ihåg att jag nämnde detta för ett bra tag sedan, men det skadar inte att ta upp det igen.
Jordbävningen i Japan var en kraftig en, nästan 9 på Richterskalan. Ett sådant kraftigt skalv kan ändra jordens rotationsaxel och förkorta dygnen. Men nu talar vi inte om flerta timmar, utan 1.8 mikrosekunder. En mikrosekund är 1/1000000 sekund, alltså inget märkbart. Men endå väldigt intressant och häpnadsväckande att ett skalv kan påverka ett dygn.
Detta fenomen kallas för "konståkningseffekten". Man kan kort säga att när det inträffar något sånt här så ändras fördelningen av massa på jordytan. Jorden roterar då snabbare och detta leder till att dygnen blir kortare.
Det som tycks även ha ändrat riktningen på jordens symetriaxel, alltså punkten där jordens massa är i balans (inte rotationsaxeln), med ca 17 cm. Detta kommer att orsaka till att jorden vinglar lite annorlunda när den roterar.
Earth’s rotation changes all the time as a result of not only earthquakes, but also the much larger effects of changes in atmospheric winds and oceanic currents,” he (Gross) said. “Over the course of a year, the length of the day increases and decreases by about a millisecond, or about 550 times larger than the change caused by the Japanese earthquake. The position of Earth’s figure axis also changes all the time, by about 1 meter (3.3 feet) over the course of a year, or about six times more than the change that should have been caused by the Japan quake.” (Källa: Universe Today)
Supermåne som orsakade tsunamin?
Kategori: Allmänt  (8) Kommentarer>
Jag satt precis och tänkte på tsunamin i Japan och supermånen, och såg precis en läsare som hade skrivit en kommentar om den. Vad tror ni, kan det vara månen som orsakade detta eller var det bara en slump? Det är ju supermåne om några dagar, så det får en att tänka. Hmm... vet inte riktigt vad jag ska tro.
Kan månens gravitation verkligen påverka jorden så att något sånt här händer? Jag tänker på Saturnus och Enceladus, samt Jupiter och Io. Jupiter och Saturnus får sina respektive månar att bli väldigt aktiva på grund av planeternas gravitionella påverkan på dem. Detta gör så att Enceladus har isplumer och Io har aktiva vulkaner. Kanske påverkar månens gravitation jorden på samma sätt, dvs. töjer ut jorden lite och släpper. Fast månens gravitation är inte stark nog, kroppen är för liten för att kunna påverka jorden så pass mycket. Det får en att endå fundera.
Kan det kanske vara att jorden och månen nästan har samma avstånd mellan varandra, men att när månen sedan kommer väldigt nära jorden, så får planeten en liten "chock". Vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men nästan som att den "stör" harmonin mellan dem. Ni kanske förstår. Vad tror ni, är det månen som ligger bakom detta?
p.s. Tack för alla tips. Ska skriva om ämnet jag har valt så fort tentorna är över (dem börjar nästa vecka). Och välkomna alla nya besökare. Nästan 600 idag, wow. d.s.
Sveriges största astronomiblogg?
Kategori: Allmänt  (6) Kommentarer>
Hej alla!
Idag har jag haft besöksrekord. Över 400 besökare (nästan 500!), detta har aldrig hänt tidigare. Jag brukar ha runt 100 per dag. Inte så många tänker ni kanske, men det här är ju en vetenskapsblogg och sådana bloggar brukar inte alls ha många besökare. Speciellt inte när det bara handlar om ett ämne, i mitt fall astronomi. Hoppas att ni stannar! Tänker fira detta med att skriva ett långt inlägg om något riktigt intressant. Fast ni får välja vad det ska handla om. Det kan vara en komspirationsteori eller något annat, ni väljer. Så kom gärna tips.
Jag tror garanterat att jag har sveriges största astronomi/rymd-blogg ;)
Supermåne?
Kategori: Allmänt  (12) Kommentarer>
Aftonbladets reporter kontaktade mig och sa att hans artikel är skyddad av upphovsrätten. Jag var tvungen att ta bort den. Trodde att man fick kopiera ifall man angav källan. Lärde mig något nytt. Kanske någon läsare som tyckte att jag gjort fel, aja ;)
Detta inlägg handlade i alla fall om Aftonbladets artikel om supermånen. Ni hittar den HÄR. Artikel handlar lite kort om månens avstånd, att den kommer att vara väldigt nära jorden den 19 mars. 356 577 km ifrån oss kommer en att vara. Månens avstånd till oss är normalt 384 400 km, så det skiljer ungefär 30000 km. Den har inte varit så nära jorden på 19 år. Detta ska tydligen orsaka tsunamis, jordbävningar och vulkanutbrott.
Dock är många forkare ense om att detta avstånd inte kommer att påverka jorden så pass mycket. På grund av tidvattenseffekten kan vi förvänta oss ebb och flod på olika håll i världen. Men naturkatastrofer som nämnt ovan ska vi inte oroa oss för.
Vad har ni att säga om detta? Jag personligen är inte orolig, tror inte att månen kan påverka oss så mycket. Ebb och floder här och där kan jag tänka mig, men inget allvarligt. Det här med tsunamis och jordbävningar känns lite överdrivet. Det är precis sånt här som gör att folk blir oroliga i onödan. Speciellt nu när 2012 när nära.
Robonaut 2
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Framtiden är här, det kan man lugnt säga!
Rhea, Dione och en ring
Kategori: Allmänt  (3) Kommentarer>
Cassinis senaste. Visst är den vacker? Högst upp ser ni en av Saturnus månar Rhea. I mitten hittar ni Dione, en annan måne. Och längst ner ser ni Saturnus ring.
Och till er som tänker gå ut och observera stjärnhimlen, se videon ovan. Videon visar allt som händer under Mars månad.
Discovery sett från ett flygplan
Kategori: Allmänt  (3) Kommentarer>
Vad ska man säga liksom? Hade jag suttit på planet och sett uppskjutningen så hade jag nog gett mig själv två örfilar bara för att bli säker på jag inte drömmer eller något.
Aja, jag får trösta mig själv med norrsken, för det är just det jag ser utanför mitt fönster. Väldigt vackert, grönt och fint!