Vår förening AU skickar upp ett ballonginstrument
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Astronomisk Ungdom skall idag, på Astronomins dag och natt, släppa upp en ballongen vid namn FluxLite-1 i stratosfären med ett känt partikelexperiment. Mätinstrumentet som kommer att användas heter Particle Flux Demonstrator (”Fluxen” i folkmun) och är byggd på KTH under professor Mark Pearce och självaste Christer Fuglesang. Mark Pearce har stora erfarenheter om ballonguppsläpp då han bl.a förestår projektetPoGOLite, där man i somras skickade upp ett röntgenteleskop med en enorm helium-ballong ifrån Esrange utanför Kiruna.
Fluxen skickades upp år 2008 till Colombus-modulen på ISS med Christer. Väl i rymden mätte Fluxen flödet av kosmiska partiklar, för att få information om hur mycket strålning som tränger igenom olika delar på ISS beroende på vilka olika material som används till strålskydd. Man uppmätte också förändringar i sttrålningsflödet över olika delar på jorden.
Idag skall vi flyga en modifierad kopia av Fluxen, fast nu till stratosfären med en ballong fylld med vätgas istället för med en raket till rymden. Ballongen har ett antal GPS-sändare som var 30 sekund ger oss dess position i realtid. Därefter ska vi jämföra hur den kosmiska strålningens intensitet förändras ju högre upp i atmosfären den mäter.
Vill du också följa ballongens färd? Klicka här så kommer du kunna se exakt vart den befinner sig!
FluxLite-1 kommer även att vara utrustad med kameror som både skall filma och ta bilder, så att du snart kan få uppleva utsikten vid rymdens kant!
För bilder och uppdateringar, besök www.astronomiskungdom.se
Planeten x
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Voyager 1 nar det insterstellara mediet
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Dokumentarfilm om teleskop
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Pa hemsidan star det: De kretsar kring jorden. De mäter gammastrålning eller röntgenvågor. Världens bästa stjärnkikare låter oss skåda rakt in i universums födelse.
Jag gissar pa att det kommer att handla om bland annat Hubble teleskopet eftersom att det kan observera IR stralning som ar en del av det elektromagnetiska spektrumet. Tror aven att James Webb Space Telescope (JWST) kommer att tas upp. Det star aven att den kommer att vara tillganglig i 6 dagar till sa passa pa nu. HAR kan ni hitta filmen.
Solformorkelse
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Solformorkelser sker i andra delar av solsystemet ocksa. Det ni ser ovan ar som sagt en, men det ar ingen total en som man kan se fran jorden ibland. Detta beror pa att manen ar liten och att avstandet till solen gor sa att inte hela solen tacks nar det blir solformorkelse. Om Mars och dess manar hade varit narmare solen sa hade den sa klart skymt annu mer av solens ljus. Mer an sa har kan man inte se fran Mars.