Vår förening AU skickar upp ett ballonginstrument

Hej alla!
 
Jag kopierar den här texten från Astronomisk Ungdoms hemsida. Känner mig riktigt stolt faktiskt med tanke på att vi grundade den för ett år sen. helt plötsligt skickar vi Christer Fuglesangs experiment som han tog med sig till rymden. Känner mig stolt och önskar att jag hade varit där och kunnat se den lyfta upp. 

Astronomisk Ungdom skall idag, på Astronomins dag och natt, släppa upp en ballongen vid namn FluxLite-1 i stratosfären med ett känt partikelexperiment. Mätinstrumentet som kommer att användas heter Particle Flux Demonstrator (”Fluxen” i folkmun) och är byggd på KTH under professor Mark Pearce och självaste Christer Fuglesang. Mark Pearce har stora erfarenheter om ballonguppsläpp då han bl.a förestår projektetPoGOLite, där man i somras skickade upp ett röntgenteleskop med en enorm helium-ballong ifrån Esrange utanför Kiruna.

Fluxen skickades upp år 2008 till Colombus-modulen på ISS med Christer. Väl i rymden mätte Fluxen flödet av kosmiska partiklar, för att få information om hur mycket strålning som tränger igenom olika delar på ISS beroende på vilka olika material som används till strålskydd. Man uppmätte också förändringar i sttrålningsflödet över olika delar på jorden.

Idag skall vi flyga en modifierad kopia av Fluxen, fast nu till stratosfären med en ballong fylld med vätgas istället för med en raket till rymden. Ballongen har ett antal GPS-sändare som var 30 sekund ger oss dess position i realtid. Därefter ska vi jämföra hur den kosmiska strålningens intensitet förändras ju högre upp i atmosfären den mäter.

Vill du också följa ballongens färd? Klicka här så kommer du kunna se exakt vart den befinner sig!

FluxLite-1 kommer även att vara utrustad med kameror som både skall filma och ta bilder, så att du snart kan få uppleva utsikten vid rymdens kant!

 

För bilder och uppdateringar, besök www.astronomiskungdom.se


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: