Hubble och människan slår ett nytt rekord.
Kategori: Allmänt  (8) Kommentarer>
Galilei var den första som tittade på en avlägsen kropp med ett teleskop. Då såg han Jupiter. En gång tyckte vi kanske att det var häftigt, men det är ingenting jämfört med det Hubble såg för tre dagar sedan.
Jag, liksom många andra, tycker att Hubbles deep field bild är helt underba. Men sen så ser man denna och undrar, hur stort är universum egentligen?!
Nu har Hubble sett den mest avlägsna galaxen någonsin. Den befinner sig hela 13.2 miljader ljusår ifrån oss! Det är 150 000 miljoner ljusår mer än vad den har sett tidigare. Och vad är det häftiga med det här tänkte ni kanske?
För det första, att ljuset från galaxen har rest i 13.2 miljarder år, vilket kan avrundas till 148789749000000000000000000 meter. Säg till om jag har missat någon nolla, det är så många så att det nästan inte går att hålla reda på dem. Ljuset har alltså rest så många meter i universum, och sedan nått oss.
För det andra, universum sägs vara ungefär 13,7 miljarder år gammal. TÄNK om vi hittar en galax som är lika gammal, eller kanske äldre? Tänk om universum är mycket äldre egentligen. Vad finns egentligen "bakom" dessa 13.7 miljarder år?
Galaxen på bilden är en kompaxt galax med blå, heta stjärnor. Denna existerade 480 miljoner år efter Big bang! Den är dock liten, 100 sådana skulle behövas för att bli lika stor som våran galax. Men hur häftig är inte denna upptäckt egentligen?! Nu känns det som att det inte finns några gränser för vad människan kan göra.
När jag först läste om denna nyhet så sa jag till mig själv: vi är absolut inte ensamma. Det finns såååå många galaxer där ute, och varje galax har flera miljoner stjärnor. Det måste finnas en liten planet med varelser, kanske inte lik oss människor men de är endå levande. Vi kan bara inte vara ensamma. Hela universum kan inte ha skapats för oss här på jorden bara. Det måste finnas fler där ute. Vi behöver inte få det bekräftat, för det är omöjligt att få det. Om vi hittar något på planeten Mars så kommer vi självklart få en bekräftelse, men det säger bara att det finns komplexa livsformer utanför jorden. Det som man mest blir frustrerad över är vart dem befinner sig?!
Där i universum finns det fler, och vi får nog aldrig reda på det med tanke på alla avstånd. Och hittar vi någon exoplanet som är ungefär lika stor som jorden, så kan vi inte säga att det finns liv där. Allt vi gör bygger på teorier, inget annat. Människans största hinder är nog avståndet mellan varje stjärna. 4.2 ljusår ligger den närmaste stjärnan, och nu har vi hittat en galax som är 13.2 miljarder år gammal! Vi tittar alltså 13.2 miljarder ljusår bakåt i tiden. Vem vet vad som har hänt med galaxen vid det här laget, för det går ju inte att se det än....
HÄR hittar ni mer information.
Planeten Mars är vacker
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Underbar video som släpptes igår. NASAs MRO HiRISE visar nytagna bilder på Mars.
Och till något som inte handlar om planeten Mars, jag är bara nyfiken på eran reaktion. Ni som har Google Sky (går att ladda ner annars), knappa in koordinaterna: 05:53:38.0, -06:00:29.0 . Utan att kolla upp det i Google , vad hade ni trott om det som koordinaterna visar?
Att vakna, jobba och sova i rymden.
Kategori: Allmänt  (7) Kommentarer>
Jag har berättat om hur astronauterna lever och gör i rymden till hundratals barn och ungdomar. Men det är alltid bättre att låta en astronaut berätta det istället. Cady Coleman berätta här hur hon gör allt. Videon är helt ny och publicerades igår.
Cassini fotar igen
Kategori:   (1) Kommentarer>
Cassinis nya bild, visst är den fin? Strecket är Saturnus' ringar sett framifrån. Månen i mitten är Rhea. Så här nära har den aldrig varit gasjätten i solsystemet, bara 69 km. från månen. Över Rhea ser ni månen Dione.
Man blir så imponerad när man ser Cassinis bilder. De ser nästan overkliga ut...
Från rymden..
Kategori: Allmänt  (5) Kommentarer>
Så här såg solförmörkelsen ut från rymden och bilderna är tagna av en ESA satellit. Häftigt!
Grym bild!
Kategori:   (1) Kommentarer>
Dagens APOD bild, som måste vara årets bästa bild. Jo, jag vet att det är den 5:e januari och att året inte är över än. Men den här bilden kommer att stå på topplistan över dem bästa astrofotografierna tagna år 2011.
Man ser rymdstationen upp till vänster, månen (partiell solförmörkelse) ner till vänster och en solfläck till höger. Allt i ett. Grym bild helt enkelt!
Det här händer iår
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Året har fått en bra start, med solförmörkelse och meteorregn. Men det händer ju andra saker iår som är värt att titta på.
3/4 Saturnus: Den här kvällen kommer Saturnus att befinna sig som närmast jorden, och det kommer att vara helt upplyst av solen. Detta är ett bra tillfälle att gå ut och titta på Saturnus och dess ringar. Man kommer även att se någon månte, hur många ni kommer att få se vet jag inte. Men kan gissa på 1-3 stycken kanske.
21-22/4 (ungefärligt datum) Lyriderna: Ett meteorregn som har sitt max den 22/4. Man kommer att se ungefär 15-25 stjärnfall i timmen. Gå till ett mörkt område där inte stadsljus dominerar, titta upp och njut. Meteorregnet kommer att synas vid stjärnbilden Lyran som kommer att vara en bra bit över horisonten kl.00:00.
Blir det svårt att hitta Lyran så ska ni leta efter en av dem starkaste stjärnorna på himlen, nämligen Vega. Sen blir det kanske inte några problem. Det går att se en eller flera meteorer någon dag innan/efter angivet datum.
5-6 Maj Eta-Aquariderna : Ännu ett meteorregn, som kommer att vara synligt tidigt på morgonen, i stjärnbilden vattumannen. Kommer nog att bli svårt att se några eftersom att stjärnbilden är synlig vid horisonten ca 05.00, några minuter innan soluppgång. Värt att gå ut då? Hmm...
1/6 Partiell solförmörkelse: Inte en total solförmörkelse, men nästan. Precis som den man kunde se den 4:e! Runt 17 tiden kommer den att vara synlig. Den exakta tiden anger jag några dagar innan, för att påmmina er.
15/6 Månförmörkelse: Total månförmörkelse! Kommer att vara synlig i Europa, och vi i Sverige kommer att se den när månen går upp vilket är ca 22:20. Solen går precis ned då men man kan nog inte missa den. Mer om månförmörkelsen går att hitta HÄR
28-29/7 Iota-Aquariderna: Meteorregn i sjärnbilden Vattumannen. Man ser den bäst genom att titta år öster vid midnatt.
12-13/8 Perseiderna: Ännu ett meteorreng som har sitt max den 12:e. 30-200 stjärnfall går att se om man har tur. Titta mot stjärnbilden Perseus som syns bäst runt ca 01:00.
22/8 Neptunus: Neptunus kommer att befinna sig som närmast jorden denna kväll. Man ser den bäst med ett riktigt bra teleskop som är bra på att förstora. Då kommer man att kunna se en blå prick.
25/9 Uranus: Uranus är som närmast jorden. Här behöver man ett bra teleskop och har man ett så kommer man att se en grön prick, vilket är planeten då.
21-22/10 Orioniderna: Meteorregn i stjärnbilden Orion som inte är svår att missa. 10-40 stjärnfall går att se.
29/10 Jupiter: Gasjätten är som närmast jorden och är fin att titta på. Man kommer nog att se 4 av Jupiters månar.
17-18/11 Leoniderna: Här har ni stjärnfall nr...tappat räkningen. Går att se vid stjärnbilden Lejonet.
10/12 Månförmörkelse: Total månförmörkelse! Här hittar ni mer information.
13-14/12 Geminiderna: Sista meteorregen för iår. 10-120 stjärnfall går att se när det är max, vilket sker den 14:e. Gå till ett mörkt ställe, klä er varmt och titta mot stjärnbilden Tvillingarna.
Detta var allt som jag hittade. Jag hoppas att ni inte missar månförmörkelserna och solförmörkelsen! Det är verkligen värt att titta på båda. Månen blir vackert röd, vem vill missa det?
Såg ni solförmörkelsen?
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Hoppas bara på att någon av er såg förmörkelsen, för här var det MULET! Jag blev ju inte chockad, vet inte hur mycket jag har missat pga. Göteborgs himmel som alltid ska vara mulet. Hoppas på att det inte blir samma sak i juni då man kan se årets andra solförmörkelse! Ifall ni nu har tagit bild på förmörkelsen så kan ni ju alltid maila mig dem. Lägger gärna upp dem på bloggen.
Källa: GP
Meteorregn
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Ni måste ut vid midnatt, jag har inte hittat den exakta tiden. Men jag vet att Stora björn går att se då, så det borde inte vara några problem. Titta på videon nedan. Meteorregnet kommer att vara synlig över stjärnan Arcturus, som befinner sig en bra bit över horisonten över 01:30 den 4:e då. Om ni vill vara på den säkra sidan så tycker jag att ni ska söka the Quadrantids och få all information ni behöver. Regnet borde vara synlig härifrån också om jag har förstått det rätt. Och jag vet att det är sent, men är man rastlös vid den tiden så är det väl alltid kul att gå ut och se ett meteorregn, eller vad säger ni? ;)