Meteorregn

Den 4:e kan man se en partiell solförmörkelse och redan imorgon kommer man att kunna se meteorregnet Quadrantiderna som går att se i början av januari varje år. Har man tur så kan man se upp till 20 stjärnfall på en timme! För att se några så ska ni titta upp mot polstjärnan, som ligger i Stora björn.
Ni måste ut vid midnatt, jag har inte hittat den exakta tiden. Men jag vet att Stora björn går att se då, så det borde inte vara några problem. Titta på videon nedan. Meteorregnet kommer att vara synlig över stjärnan Arcturus, som befinner sig en bra bit över horisonten över 01:30 den 4:e då. Om ni vill vara på den säkra sidan så tycker jag att ni ska söka the Quadrantids och få all information ni behöver. Regnet borde vara synlig härifrån också om jag har förstått det rätt. Och jag vet att det är sent, men är man rastlös vid den tiden så är det väl alltid kul att gå ut och se ett meteorregn, eller vad säger ni? ;)

Kommentarer
Hans Bengtsson

Hej!



Kul att du tar upp Kvadrantiderna i din trevliga blogg! En sak som kan vara värd att poängtera, är att radianten visserligen ligger i norra Bootes, men att det inte betyder att man måste titta åt just det hållet för att se kvadrantider. De uppträder över hela himlen, även om spåren - när de förlängs bakåt - tycks komma från radianten.



Meteorer som uppträder nära radianten är korta och ofta inte så spektakulära. Man brukar säga att 45 grader från radianten och 45 grader över horisonten är ett bra ställe att rikta blicken. Men i första hand ska man välja den del av himlen som är mörkast och minst ljusförorenad, där ser man flest meteorer.



För att förstå varför svärmmeteorer uppträder över HELA himlen kan man tänka på att de lyser på ca 100 km höjd. Om vi hävdar att meteorerna skulle synas i störst mängd åt det håll där radianten ligger, och radianten befinner sig t.ex. i nordost, ja då skulle det betyda att man alltid befinner sig på en obs-plats som ligger strax sydväst om den del av atmosfären som är mest utsatt för meteorerna. Och det är förstås orimligt.



Däremot kan man inte se en enda meteor från en svärm så länge svärmens radiant ligger under horisonten - då kommer jordklotet i vägen! Detta är en annan sak som brukar missupfattas i media, speciellt när det gäller Leoniderna i november. Då uppmanas allmänheten ofta att "titta efter stjärnfall i kväll" - trots att Leonidernas radiant ännu inte gått över horisonten på kvällen, och man då inte kan se en enda liten leonid. Jag har t.o.m. sett att obs-pass anordnats kvällstid för Leoniderna. Det är som att anordna obs-pass av månen innan månen gått upp.



mvh

Hans Bengtsson



2011-01-03 22:24:10
Assi

Tack för din kommentar! Mycket bra fakta där!

2011-01-04 10:27:25
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: