Tävling.Vinn ett teleskop!
Kategori: Allmänt  (49) Kommentarer>
Som ni kanske vet så skrev jag en Wikipedia artikel om Enceladus topografi. Jag vann då ett teleskop, vilket aldrig är dumt. Nu har jag bestämt mig för att inte behålla teleskopet, utan att tävla ut det istället. Har redan tre stycken, vad ska jag med ett fjärde till? :)
Många läser bloggen, och många läsare är astronomi intresserade men som inte har ett teleskop. Då är ett Galileoskop en bra start, för det är ett bra nybörjar teleskop. Galilei såg Jupiters månar med sitt, så det kan ni med stor sannorlikhet också göra. Hade jag kunnat så hade jag gett ett Galileoskop till alla läsare ;)
Det enda ni behöver göra är att skriva en kommentar, vad ni vill. Glöm inte bort att skriva e-mail adressen så att jag kan kontakta vinnaren. Jag kommer sen att välja en vinnare, helt på måfå. Det enda personen behöver göra är att betala frakten, vilket är runt 30 kr.
Tävlingen kommer att avslutas nästa vecka den 1/5. Har ni några frågor så är det bara att kontakta mig ([email protected].
Lycka till alla!
Jupiter och planetens 4 stösta månar med ett Galileoskop.
Dagens bild
Vann ett Galileoskop
Kategori: Allmänt  (10) Kommentarer>
För ett par månader sedan skrev Rymdkanalen om en Wikipedia tävling, där dem tävlande skriver en astronomiartikel som inte finns (eller kan förbättras). Jag tänkte, varför inte försöka? Så ungefär 2 dagar innan tävlingens avslut skrev jag 3 artiklar, två av dem blev inte bra för jag hade så mycket problem med Wikipedia. Förstår verkligen inte hur man länkar till något osv. Men men, jag fick kämpa lite och blev klar med artiklarna dagen innan sista datum, på kvällen typ.
Vinnaren skulle få döpa en asteroid, något jag DRÖMMER om att få göra en dag. Jag har redann valt namn till och med. Men jag vann inte första pris, det förväntade jag mig inte att göra så klart. Däremot hamnade min artikel på plats 10, av 37. Så jag vann ett Galileoskop! Är väldigt tacksam! För att se alla deltagares bidrag, klicka HÄR. Jag skrev om Enceladus topografi, för Enceladus är en intressant måne.
Ett Galileoskop är en "kopia" av det teleskop Galileo använde för ca 400 år sedan. Det är mycket enkelt, men det går att se ganska mycket med teleskopet. Och det kostar inte så mycket, runt 150 kronor tror jag. Teleskopet är mer som en kikare, så det har inget stativ. Om ni söker Galileoscope på google så kan ni se hur tydligt vissa himlakroppar ser ut genom det.
Nu funderar jag över ifall jag ska behålla teleskopet eller inte. Jag har redan 2 gamla, och har precis fått ett nytt. Så vad ska jag göra? Donera det till en behövande skola eller lotta ut det här? Vad tycker ni?
Min älskling. Teleskopet är STORT ska jag säga. Ser inte ut så på bilden.
Film, om planeten x?
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Jag tycker att den här filmen handlar lite om planten x, eller vad säger ni? Dem måste nog ha tänkt på Nibiru, för planeten är röd enligt vissa. Har filmindrustrin redan börjat med Nibiru?! Dem har redan börjat tjäna pengar på folks dumma förutsägelser.
Astronauter svarar på min fråga
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Nu har ESAs Mars-astronauter svarat på min fråga. Se vad dem har att säga. Min fråga var: Vad skulle ni ha sagt om en person hade påstått att pengar man använder till rymdforskning kan användas till annat här på jorden. Nu har 3 ESA astronauter sagt mitt namn hehe.
Den första människan i rymden
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Idag var det 50 år sedan vi skickade den första människan till månen, nämligen Yuri Gagarin. På Youtube hittar man en video om Gagarin som är över 1 timme lång, men som är värd att titta på. Har ni tid så kan ni ju alltid kika på den. Och en annan sak, nu har Rymdkanalen börjat visa det första klippet! Besök http//www.rymdkanalen.se/rymdsverige
Rymd-tv
Kategori: Media  (1) Kommentarer>
För inte så länge besökte Rymdkanalen mig och vi spelade in ett avsnitt om min utbildning och lite annat. Imorgon har Den underbara resan genom rymdsverige äntligen premiär! Mitt avsnitt kommer att visas den 12:e maj. Åååh, jag är så nyfiken på resultatet, inte bara mitt utan allas. Vill definitivt inte se mig själv, men jag måste! Ni kan se avsnitten på http://www.rymdkanalen.se/rymdsverige.
Schema:
12 april Lund
14 april Onsala
19 april Göteborg
21 april Jönköping
26 april Trollhättan
28 april Norrköping
3 maj Stockholm 1
5 maj Stockholm 2
10 maj Uppsala
12 maj Luleå
17 maj Kiruna
Gud vad nervös jag är, vet inte varför.
Jag och mitt teleskop
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Jag hittade Lejonet och efter lite kämpande hittade jag Saturnus. Saturnus är otroligt vacker, jag får aldrig nog av att titta på den. Den är en fröjd för ögat. Kring planeten fanns det 3 prickar, vilket var planetens månar. Ringarna var tydliga
Bilden är suddig eftersom att jag zoomade in så mycket med mobilen. Den är 100 gånger vackrare i verkligheten. Som ett plus fick jag se 2 stjärnfall, något jag inte har sett på länge.
Hitta Saturnus på himlen.
Kategori: Allmänt  (0) Kommentarer>
Våren är här, även om det är fullt med snö här i Luleå. Men nu är det perfekt att titta på Saturnus, och den är enkel att hitta. Universe Today har skrivit om detta, så jag hakar på och gör samma sak.
Det ni behöver är ett teleskop, lite varma kläder, ett mörkt observationsfält utan störande gatuljus och så klart tålamod.
Saturnus befinner sig nära stjärnbilden Lejonet, så det borde inte vara svårt att hitta den. Jag var ute med mitt nya teleskop för ett par dagar sen och försökte att hitta Saturnus. Men det var omöjligt, dels för att kylan var olidlig men även att gatuljusen störde så mycket så att det faktiskt inte gick att hitta något. Jag letade efter Orion och hittade den inte! Så ett mörkt ställe är ett plus. Har ni svårt att hitta bland alla okular och annat när ni är ute så kan ni lösa problemet genom att använda en ficklampa. Ni får dock ta en tuschpenna och måla glaset rött, eller använda en röd lampa. För rött ljus bländer inte så mycket och man använder alltid rött ljus när man observerar.
Lejonet ser ni på bilden. Lejonets huvud ser ut som ett bakvänt frågetecken och är lätt att hitta. Jag var ute kring 21.20 och den låg högt upp på himlen då. Titta på dem två bakre stjärnorna. Föreställ er en rak linje som pekar ner och fortsätter ni att dra denna linje så hittar ni till slut Saturnus.
Under Saturnus finns en ljusstark stjärna vid namn Spica. Så planeter liggen mellan en av Lejonets stjärnor och Spica. Spica har ett vitaktigt sken.
Nu till frågan då, är det Saturnus som jag har hittat eller är det en stjärna? Det finns ett bra svar till den frågan. Stjärnor blinkar, men planeter har ett fast sken. Saturnus är lite orange-brun aktig, vilket ytterligare hjälper observatören att identifiera den.
Saturnus är verkligen en planet värt att observera. Den är väldigt vacker genom ett teleskop. Man får se den på bild väldigt ofta, men att se ringarna med sina egna ögon är en upplevelse i sig. Och som ett bonus får man även se ett par av Saturnus största månar om man har tur. Dessa är som små prickar kring planeten. Kanske inget speciellt, men tänk er att det är satelliter precis som våran. Och att vissa av dem är väldigt aktiva och är som små planeter.
Månen är också uppe ikväll, och den är inte full vilket är jättebra. Då kan man se kratrarna mycket bättre. Jag hoppas att SMHI har fel angående Luleås väder. Hoppas att det är molnfritt, så att jag kan gå ut med mitt älskade teleskop!
Lycka till alla!
En liten måne
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Har jag sagt att jag älskar Cassinis bilder? Det har väl hänt ett flertal gånger. Nu har NASA släppt en ny bild, tagen av just Cassini. Man ser en av Saturnus månar, Janus, som har en diameter på 179 km.
Om ni tittar lite noggrannare så ser ni säkert en röd prick till höger, precis vid en av ringarna. Det är ingen måne, utan en stjärna.
Cassini har gjort det igen!
Vad händer under April?
Kategori: Allmänt  (7) Kommentarer>
Hittade en bra video som visar allt man kan se under April månad. Bra att veta när ni ska ut med teleskopet. Så fort vädret blir lite varmare här så ska jag ut med mitt. Gick ut för ett par dagar sen och det var ISKALLT.
Jag är med i radio!
Kategori: Media  (1) Kommentarer>
Vi hade det riktigt skoj när vi tittade vad NASA hade att visa oss. Jag var ju kvar några timmar till för att det var så himla intressant att gå runt och se allt.