Norrsken
Kategori: Allmänt  (6) Kommentarer>
Mot planeten Mars!
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Rymdfärjan
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Saturnus och Leoniderna
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Stjärnfall: Leoniderna
Kategori: Allmänt  (5) Kommentarer>
Det är på fredagsmorgonen som man har chans att se flest leonider. Några saker att tänka på:
- Det är bara när det är meteorstorm som man kan se tusentals meteorer per timme. Någon storm kommer Leoniderna säkerligen inte att uppvisa i år, kanske kan man räkna med ett tiotal meteorer per timme om man har bra förhållanden.
- Man måste vänta till en bit efter midnatt för att kunna se några leonider alls. Det gäller att radianten har stigit upp ordentligt över horisonten. Bäst är det på morgonen. Att försöka se leonider på kvällen är som att försöka se månen innan den stigit upp, dvs i princip omöjligt.
- När radinten väl har stigit upp så kan man se leodinder var som helst på himlen. I närheten av radianten (i Lejonet) är spåren kortare och oftast inte så praktfulla. Flest ser man där himlen är mörkast, där man har bäst gränsmagnitud, vanligen rakt uppåt (mot zenit). Alla leonider tycks utstråla från radianten om man förlänger spåren bakåt, men det betyder alltså inte att man ser fler leonider för att man tittar mot radianten.
Tack så mycket Hans Bengtsson!
Så passa på och njut av naturens skådespeleri. Jag HOPPAS verkligen att det inte är mulet på torsdag, här i Luleå och i resten av Sverige. Men vad är oddsen egentligen..? Lycka till!
2012: solstormar
Kategori: Konspirationsteorier  (0) Kommentarer>
Jag hittade en video där en NASA forskare berättar mer om fenomenet, som inte är så ovanligt.
Byt din ögonfärg
Kategori: Vetenskap  (2) Kommentarer>
Beroende på vart du bor, så är vissa drag mer uppskattade än andra. I vissa länder, som till exempel indien, är det många som vill ha ljusare hy eller en annan färg på ögonen. I Turkiet, i min by (och säkert många andras), tycker man samma sak. Det är finare att vara vitare än brun. Det är lite svårt, eftersom att det brukar vara riktigt varmt och soligt där.
Och här i Europa är det tvärtom. Många vill bli solbrända och solar i timmar. Jag tror att man attraheras till motsatsen när det gäller det mesta.
Jag vet inte hur det är med er, men ibland undrar man hur man skulle se ut med en annan ögonfärg. Dagens färgade linser ser inte riktigt verklighetstrogna ut, man märker linsen. Men i framtiden kan vi ändra på det, och slippa linser.
Man har nu utvecklat en ny laser som kan ändra färgen på ens ögon, från bruna till blåa ögon. Behandlingen, som utvecklats av Stroma Medical's Dr. Gregg Homer, tar bara 20 sekunder! Och efteråt har du din nya ögonfärg i resten av livet. Det går inte att ändra på den igen.
Dr. Gregg Homer försäkrar BBC att lasern endast påverkar pigmentet på ögats yta och att frekvenserna som används absorberas av iris, så det finns ingen risk för ögonskador.Efter att ha testat detta på ett flertal kadaver, har han flyttat sin verksamhet till Mexiko, där han säger att det inte har funnits några bevis på någon skada hittills. Hans sjutton närsynta patienter har erbjudits linstransplantationer i utbyte mot att testa lasern.
Det kommer att ta ett tag innan den här proceduren blir godkänd. Blir den det till slut så kommer garanterat fler att vilja byta sin ögonfärg. Den riktiga artikeln hittar ni HÄR
Frågan är då, vart kommer detta att sluta? Kommer vi i framtiden att kunna välja hårfärg, ögonfärg, kroppstyp och annat, och att sen få det gjort efter några minuter? Kommer detta leda till att vissa människodrag helt försvinner, och att vi i slutändan nästan liknar varandra? För i dagsläget är skönhetsidealet likadant i en viss del av världen, och den typen av skönhetsideal är inte så populärt i andra delar av världen.
Idag är det en speciell dag, eller?
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Tänk om något händer med en viss person idag, är det datumet som står bakom det, är det en högre kraft eller är det bara en slump att det händer just den här dagen? Jag brukar oftast säga att allt som händer oss, händer av en anledning. Händer det något, så finns det ett svar till det. Man finner säkert inte svaret på en gång, men den dyker upp så småningom. Och då känner man sig nästan visare, så känner jag i alla fall.
Jag känner att den här dagen, är precis som alla andra dagar. Händer det något så händer det något. Det som gör dagen speciell är just 11-11-11, inget annat. Om man nu tror att något kommer att hända, så kan man lika gärna tro på alla "siare" och folk som tror sig kunna bestämma ens dag genom att titta på himlakropparnas positioner, med andra ord ens horoskop. Tolka dagen hur ni vill, jag tror personligen inte att det kommer att hända något idag.
Solförmörkelser i solsystemet
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Igår kunde man se en dokumentär om solförmörkelser, tror att det var kunskapskanalen som visade den. Efter det besökte jag Illustrerad vetenskaps hemsida, och där fanns det mer om solförmörkelser. Frågan lyder: kan solförmörkelser ses på andra håll i solsystemet? Jag har faktiskt aldrig tänkt på det, kanske någon av er som har gjort det? Tänkte sammanfatta det Illustrerad Vetenskap har skrivit.
På månen kan man uppleva solförmörkelser. I detta fall är det jorden, vars diameter är 4x månens, som täcker solen. Då bryts solljuset i jordens atmosfär, och det ser ut som en solnedgång kring jorden, som ses som en mörk skiva omgiven av ett rött, lysande band. Förmörkelsen varar i ett par timmar, och månen blir röd av skenet från jorden. Detta kallas för en månförmörkelse, men på månen heter det inte så så klart.
På Venus och Merkurius kan man inte se någon, för dessa har ingen måne/månar. Om de nu skulle haft en måne (eller flera), så skulle dessa behövas vara riktigt stora eftersom att planeterna är så nära solen. Vet inte riktigt hur stora de hade behövt vara, men större än månen kan jag tänka mig.
Jupiter har många mångar, men de fyra största skapar ofta totala förmörkelser. Då Jupiter inte har någon fast yta, och dess atmosfär dessutom är full av moln, kan dessa dock inte upplevas. Men det kan man däremot från Jupiters fyra största månar, som man kan se med ett teleskop! Dessa heter Io, Europa, Ganymedes och Callisto, och de omgivande månarna kring dessa kan ge upphov till totala solförmörkelser.
"Vissa syner är särskilt imponerande. Månen Io är vulkanisk och har nästan konstanta utbrott. När den skymmer solen, ses utbrotten troligen som röda fläckar. En gång under varje månes omlopp skymmer Jupiter dessutom solen, så att det uppstår en brytning av ljuset i Jupiters atmosfär. "
För att sammanfatta det hela:
Gasjättarna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus har ingen fast yta. Därför måste man resa till månarna för att uppleva förmörkelser. Men de har ett stort antal månar, vilket betyder att det från varje enskild måne alltid finns andra månar på himlen. Tänk er Saturnus med sina 60 månar, sannorlikheten är stor. Några av dessa månar ligger så nära varandra att de kan skapa solförmörkelser.
Inställd konsert
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>