Solformorkelse

Hej alla!
 
Igar var det sorformorkelse som ni saker har last lite har och dar, och trakigt nog gick det inte att se den fran Sverige. Har i Spanien gick det, men det var inte en total solformorkelse. Istallet tacktes bara en liten procent av solen, men det var ju anda nagot. Pa arbetsplatsen beskadades detta fenomen och manga foton togs.
Visst ser det haftigt ut genom ett teleskop? Med blotta ogat gar det inte att se nagot eftersom att solen skickar sa mycket ljus. Man behover antingen ett speciellt filter att titta igenom (ni har sakert sett 3D liknande glasogon), projicera solen pa en skarm eller titta pa den med ett solteleskop. 
 
Har har ni solen innan formorkelsen. Bilderna ar redigerade, med andra ord ar det inte solens riktiga farger. Man gor detta for att visa detaljerna pa solen.
 
 
 
Och har ar den under formorkelsen:
 
Som sagt, inte mycket men nagot i alla fall. Bilderna togs i Madrid med European Space and Astronomy Centres (ESAC) solteleskop. Bilderna tillhor ESAC.

Kommentarer
Yngve

Hej,

Snyggt! Kommer ihåg en partiell solförmörkelse här i Sverige för ett antal år sedan, då gick det bra att titta på Solen genom en CD-skiva.

Visst håller du koll på om ISON-kometen kommer synas nu i november också?

Trevlig helg!
/Yngve

Svar: Hejsan!
Den där kommer jag också ihåg, såg den med!
Ja, den kommer att synas om några veckor. Men man behöver hjälpmedel, som ett teleskop eller kikare, ifall man vill se den. Efteråt kommer den att vara bakom solen och sen, runt 26/12, kommer den att vara som närmast jorden. Då går det att se den med blotta ögat :)

Ha det så bra!
Assiye Suer

2013-11-08 16:45:17
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: