Idag fick jag använda ett 15 meters teleskop

Hej alla!

Idag fick jag använda European Space Agencys stora 15 meters radioteleskop helt själv för första gången och det kändes riktigt häftigt! 
 
Förra veckan fick jag en snabb genomgång av min handledare Manuel och av  Rafael, mannen som har ansvar över teleskopet. Jag fick bland annat se kontrollrummet, all elektronik och mycket mer. Jag har även får läsa en hel del radioastronomi och min handledare har lärt mig väldigt mycket.
Idag fick jag sätta allt jag har lärt mig på prov. Först gav han mig en kort introduktion till hur man kontrollerar teleskopet igen och lite om vad man ser när man tittar på kurvan (se bilden nedan).  Efter det var det dags. Vi började först med att rikta teleskopet på Cassiopeja A, en supernovarest som sänder massa radiovågor mot jorden. Sen var det min tur. Han sa att jag fick välja vilken himlakropp som jag vill observera, sen gick han därifrån. Så jag satt där ensam, framför datorn och valde radiogalaxen Cygnus. Jag knappade in koordinaterna och vips så rörde teleskopet sig. När den hittade den objektet , vilket tog ca 10 sekunder, så startade jag mätningarna. Det kändes faktiskt häftigt men samtidigt väldigt nervöst att få använda ett stort teleskop. Jag vågade inte ens röra datorn för jag var rädd för att göra något fel, kanske något som kan skada teleskopet. Det är inte precis världens billigaste teleskop, ett par miljoner kostar det nog.
Men det gick bra och nu har jag lärt mig hur man gör. Imorgon ska jag få göra samma sak fast välja olika himlakroppar. Sen så kommer vi att gå mer in på ämnet och vi kommer bland annat kartlägga galaxens centrum. Jag bara älskar mitt jobb och insåg det när jag fick använda teleskopet! 

Nedan kommer några bilder där jag stegvis förklarar hur vi gör när vi ska börja ta emot data från en himlakropp.

Det här är då teleskopet som jag snackar om, VIL-1 deep space antenna. 
 
 
Först vill jag börja med att visa hur Cygnus A ser ut. 
 
 
Härifrån styr vi teleskopet, ett av flera kontrollrum här. Skärmen längst upp visar teleskopet i realtid så att man kan se när det flyttar sig bland annat.
 
 
Vi startade med att titta på handledarens "katalog" över alla objekt som han har observerat. På pappret står det namnet på himlakroppen, hur många ljusår den är ifrån oss osv. Cygnus A ligger ca 
600 000 000 ljusår ifrån oss, med andra ord fanns vi inte ens på planeten när ljuset från den sändes!
 
Efteråt klickade jag på ett program som räknade ut galaxens position för hela dagen. Därefter öppnade ag filen som innehöll koordinaterna för Cygnus A och jag valde att observera den runt 16 tiden. Sen knappade jag in 2 koordinater som visar vart den är på himlen (azimut och elevation). Och vips så började teleskopet röra på sig och den hittade galaxen! 
Efter några minuter togs data emot och jag fick en fin kurva. Nedan ser ni en skärmdump på hur det ser ut. Wordpad filen till höger har alla koordinater, jag valde koordinaterna för kl 16.15 ungefär.
 
 
 
 
Ni ser teleskopets kontrollpanel längst upp. Alla gröna och rosa rutor föreställer elektroniken, något som jag inte behöver tänka på. Det jag behöver bry mig om är den gröna rutan längst upp till vänster med teleskopets bild pa, samt se ifall en ruta lyser rött. Då stämmer något inte och den ansvarige måste undersöka problemet. 

Tro mig, den där kurvan säger mig inte så mycket heller, jag är en nybörjare och har inte kommit så långt än. Allt jag vet när jag tittar på den är att vi tar emot radiovågor från en källa ute i rymden och att källan är som starkast när vi passerar dess centrum, vilket representerar toppen på kurvan. Ju bredare en kurva är, desto större är källan. Snart får jag lära mig mer om fler saker som man kan få reda på bara genom att bearbeta datan och titta på kurvan. Den dagen kommer snart... :)
 
'
Och till sist jag vid kontrollbordet.
 
 

Kommentarer
Henrik

Mäktigt!! Vi borde skaffa en sån där pjäs i Slottsskogen

Svar: Var inte lite nervos nar jag styrde teleskopet. hahah eller hur :p
Assiye Suer

2013-11-17 12:50:50
URL: http://henriksandgren.daportfolio.com
Sofia - Rymdkanalen

Hej Assi, kul att läsa om din ESA-resa. Du verkar ha det riktigt roligt. Har du lust att skriva om det på Rymdkanalen? Har du någon mail-adress som vi kan nå dig på? /Sofia

Svar: Hejsan! Visst, bara maila mig. Ni kan na mig pa [email protected] det sa bra!
Assiye Suer

2013-11-18 15:30:30
URL: http://www.rymdkanalen.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: