Sci-fi vs framtiden

Hej alla!
 
Sitter i biblioteket och läser som alltid ur tidningen Illustrerad Vetenskap. Som ni säkert vet så kan man se den nya Star Trek filmen på bio. Illustrerad Vetenskap har inspirerats av filmen och har denna månad skrivit om science fiction och hur det ser ut just nu. Hittade några intressanta saker som jag gärna vill ta upp här. Kommer bara att fokusera på faktadelen eftersom att den är intressantast. 
 
1. Maskhål
Man har studerat mycket kring detta och i teoretisk sett kan dessa hål existera. Man har däremot inte hittat några än. Låt oss säga att vi gör det en dag. Då är det största problemet att hålla dem öppna länge nog för att ta sig igenom det. Enligt fysikerna kan detta vara genomförbart med så kallad exotisk materia (negativ energi)- något som man inte har skapat ännu. Alltså kan det vara möjligt att resa genom rumtiden och hamna i en annan del av universum under en kortare tidsperiod. 
 
2. Astronauter i dvala
Kommer ihåg att jag har skrivit om detta tidigare. Om jag nu minns rätt så gällde det astronauter som skulle skickas till Jupiter, men jag kan ha fel. Detta är precis om det låter, man lägger astronauter i en konstgjord dvala  så att de kan resa långt. År 2005 lyckades en grupp läkare vid ett universitetssjukhus i Boston lägga grisar i dvala genom att tappa av hälften av deras blod och ersätta det med en nedkylt saltlösning. Denna metod testades 200 gånger och i 90 % av fallen vad det en framgång. När grisarna vaknade igen så var de oskadda. Alltså kan astronauterna sova under hela resan så att de slipper tänka på föda och annat, något som gör resan mycket billigare. Kanske blir detta möjligt
 
3. Teleportering
Det här har många av er sett på filmer och säkert läst om. Med teleportering kan transportmedel helt undervaras- istället löses personerna upp, medan information om deras uppbyggnad blixtsnabbt sänds dit de är på väg. 
Enligt vetenskapliga beräkningar krävs det någon form av bredbandsförbindelse för att sända iväg endast en person. En människa upptar ca 900 miljoner gigabytes, vilken siffra! Med en vanlig internetförbindelse på 10 gb/s skulle det ta 23 år att skicka ett mejl med en bifogad människa. Jag vet inte vad ni tycker, men att skicka en person som mail låter bisarrt! Till det kommer problemen med att ta isär en människa och att sedan sätta ihop den igen. På Niels Bohr-institutet i Köpenhamn lyckas forskarna dock genomföra ett slags teleportation med hjälp av en ljusstråle år 2006. Här kan ni läsa mer om det.
 
4. Evigt liv
Frågan är då, vill man eller vill man inte leva i all evighet? Jag svarar JA, definitivt! Tänk vad mycket man får vara med om, hur mycket man kommer att få se. Dock blir jag lite skeptisk samtidigt, speciellt när jag tänker på apokalypsen och att få uppleva den. 
Man har i alla fall forskat kring en manet vid namn Turritopsis dohrnii och dess förmåga att aldrig dö. Djuret blev bara yngre,, då cellerna transformerade sig själva. 25 år senare arbetar forskarna fortfarande på att knäcka manetens gåta. Lyckas man med det så kan människan i framtiden föryngra sig själva och på det sättet få ett evigt liv. Några forskare tror även att om vi i framtiden kanske kommer att kunna kontrollera de funktioner i cellerna som bestämmer hur gamla vi blir. 
 
5. Sjukdomsskanner
I Star Trek användes en anordning som samlade in information om kroppen på några sekunder och gav läkarna en fullständig diagnos. Det finns faktiskt en liknande anordning redan nu. Skannern "Scout" finns redan. Scout hålls mot tinningen och kan snabbt mäta bland annat hjärtfrekvens, blodtryck och andningsfrekvens. 
 
 
 
Jag tog de 5 intressantaste ämnena, men det finns mer i Illustrerad Vetenskap ifall ni är intresserade. Visst blir man nyfiken på hur framtiden kommer att se ut? Bara önskar att jag får ett smakprov innan jag dör.

Kommentarer
Anna Röd - Nörd & Filmskapare

Jättebra inlägg!
Riktigt intressant :D, vet inte om jag skulle vilja leva för alltid men kanske längre så man hinner uppleva mer. Och kanske för alltid om alla mina älskade gjorde detsamma.

Svar: Tackar! Ja, visst är det intressant? Jag skulle gärna vilja leva några hundra år till. I slutändan vill vi nog alla dö för man blir väl trött på att leva i alla evighet. Fast är man ung och stark (och stannar där) hela tiden så vore det ändå kul
Assiye Suer

2013-06-07 17:34:56
URL: http://www.xn--annard-0xa.se
Emma Hå | shoes and beyond

Väldigt intressant! Det är fascinerande hur långt vetenskapen kommit ändå.

//Emma Hå

Svar: Håller med! :)
Assiye Suer

2013-06-11 19:25:03
URL: http://emmahas.se
Jan-Erik

Vad tyckte du om den nya Star Trek-filmen?

Sett den här: http://www.youtube.com/watch?&v=WPkByAkAdZs :-)

Svar: jag har faktiskt inte sett den! :O Skjuter upp det hela tiden.
Assiye Suer

2013-06-21 14:45:56
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: