Natthimlen år 2013
1: En komet vid namn Comet P/1996 R2 kommer att vara 2.546 AU ifrån oss. Ni kanske kan hitta den med ett teleskop. Inget är omöjligt med ett stort teleskop.
15 : En till asteroid kommer att passera jorden. Altituden kommer att vara ca 24 000 km. Kometen heter Asteroid 2012 DA14
16: Merkurius är som högst på himlen.
6: Månen kommer att vara som närmast jorden (369,954 km). Den kommer att lysa starkt så gå ut och titta på den.
21-22: Lyriderna, ännu ett meteorregn. Man kan se ca 20 stycken per timme. Månen kommer inte att vara uppe den kvällen, vilket gör det till en perfekt kväll. Månljuset stör nämligen och det blir svårare att se stjärnfall när himlen är upplyst. Lyriderna kommer från namnet Lyran, vilket är stjärnbilden som ni ska titta mot för att kunna se stjärnfallen. Där är det maximum.
5-6: Eta Aquariderna, meteorregn nr 3 hittills. Det går oftast att se ca 10 stjärnfall per timmen. Kanske inte många, men har man inget att göra så är det ju alltid värt att gå ut och ta en titt.
Inget händer den här månaden.
3: Om ni är ute tidigt på morgonen så kommer ni att kunna se Venus nära månen. Men då måste ni gå ut innan soluppgång.
Samma kväll kommer Venus att befinna sig 0,4 grader till vänster om månen och ni kommer inte att kunna missa det.
18: Penumbral månförmörkelse. Jorden, månen och solen kommer att ligga i rad, med jorden i mitten. Då kommer jordens skugga träffa månen och månen kommer att bli förmörkad. Går att se från Sverige!
17-18: 17-18: Leoniderna, årets sista meteorregn. När det är maximum så går det oftast att se ca 60 stjärnfall per timme. Det kommer att vara nymåne samma kväll, så inget störande månljus!
Mycket trevlig lista som vanligt! Fast jag tror att du har skrivit fel den 20:e mars? Vårdagjämning ska det stå eller?
En komet som har goda förutsättningar att för vår del bli riktigt fin och spektakulär nu under våren är C/2011 L4 (PanSTARRS). Här kan man se kometens bana över himlen och den förväntade magnitudutvecklingen:
http://www.aerith.net/comet/catalog/2011L4/2011L4.html
När det gäller meteorsvärmar, så är det alltid så att man ska titta åt det håll där himlen är mörkast, där man har bäst gränsmagnitud. Ofta är detta rakt uppåt, men det kan förstås variera med de lokala förutsättningarna eller med månens eventuella påverkan. Det finns ingen anledning att titta just åt radiantens håll, man ser inte fler meteorer bara för att man gör det. Den enda effekt man då uppnår är att meteorspåren blir kortare och inte lika praktfulla jämfört med andra riktningar.
För att lättast inse detta kan man tänka sig en punkt i ett meteorspår som ligger 100 km över t.ex. Växjö. För en observatör som befinner sig väster om Växjö kommer meteoren att synas österut. För en observatör öster om Växjö kommer meteoren att synas västerut. Och så vidare. Man ska komma ihåg att meteorer är ljusfenomen som uppträder i vår egen atmosfär, inte på astronomiska avstånd.
De två huvudsakliga faktorer som påverkar hur många svärmmeteorer man ser är (förutom svärmens verkliga aktivitet vid tillfället) vilken gränsmagnitud man har och hur många grader över horisonten radianten ligger (dess altitud).
Mvh
Hans Bengtsson
Riktigt kul att du gör en sådan här lista, är väldigt fascinerad av rymden och det finns nog ingenting jag älskar mer än att fotografera planeter på natthimlen eller gå upp på ett högt berg med mina vänner och se meteorregn. Så det är himla kul att veta alla dessa datum! Och måste säga att din blogg verkligen är intressant att läsa, gillar den starkt!
keep up the good work!
Grym blogg! fortsätt med det grymma arbetet! bästa bloggen so far om man säger så! :)
är de natten till 22 april -13
svensk tid?
Placerade mig i Hammocken natten till idag den 13/9 mellan kl 24 -01.40 såg jag 28 tydliga stjärnfall, vackert !!!! Bra att se din blogg med information om händelser på himmlen, fortsätt ditt goda arbete.