Onsala Stjärnträff

Hej alla!
 
Jag fick precis en mail om Onsala Stjarntraff fran Popular Astronomis Robert Cumming. Jag tankte sjalv skriva om den, men eftersom att hans text ar sa bra och forklarar i princip allt sa kopierar jag den. Tack Robert!
 

Den 28 september samlas rymdentusiaster vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland för Onsala stjärnträff, en del av årets Astronomins dag och natt.  Deltagarna kommer att få prova på radioteleskop, ta del av den senaste forskningen om universum med bland andra astronomerna Gösta Gahm och Kirsten Kraiberg Knudsen, och umgås med varandra under en stjärnklar himmel.  Missa inte chansen! Sista anmälningsdag för årets Onsala stjärnträff är den 24 augusti.

Onsala stjärnträff ger ett tillfälle för rymdentusiaster som ännu inte tagit steget ut att träffa likasinnade på en mörk och speciell plats: Onsala rymdobservatorium. Den 28 september går Onsala stjärnträff av stapeln för andra gången. Då är det också Astronomins dag och natt i hela Sverige.

Vid stjärnklart väder blir det stjärnskådning under Vintergatans sken. Men oavsett vädret kommer deltagarna att kunna göra observationer med observatoriets radioteleskop.

– På stjärnträffen kommer deltagarna att observera med Onsalas del av världens just nu största teleskop, LOFAR. Det blir riktigt spännande, säger Mitra Hajigholi, doktorand i astronomi vid Chalmers.

Anmälningar till stjärnträffen görs på webben på adressen

– Vi har begränsat med platser, men om du är fascinerad av rymden vill vi verkligen att du ska anmäla dig! säger Per Bjerkeli, koordinator för Onsala stjärnträff.

Gästerna på Onsala stjärnträff

Gösta Gahm är fascinerad av hur stjärnor och planeter bildas. Han har en lång karriär av forskning bakom sig och är aktuell med upptäckten – gjord med Onsalas 20-metersteleskop – av små mörka moln i rymden som kan bilda fritt flytande planeter. Nyligen kom han också med bokenJord Luft Vatten Eld som han skrivit ihop med Lars Kristofersson.

Kirsten Kraiberg Knudsen älskar galaxer. Med hjälp av bland annat superteleskopet ALMA forskar hon om hur galaxer förändras under universums livstid. 2012 blev hon utsedd till Wallenberg Academy Fellow som en av Sveriges allra mest lovande unga forskare.

Anna Davour är vetenskapsjournalist och science fiction-expert. Hon är också utbildad fysiker som kan allt om universums mest mystiska beståndsdel: den mörka materian. Anna har även jobbat på Sveriges Radio och som reporter på tidskriften Populär Astronomi.

Marie Schale är en kändis för rymdfans som håller till på Twitter: där heter förmedlar hon rymdfakta varje dag under namnet Rymdtweets. På Onsala stjärnträff ska hon presentera det nyaste sättet för rymdintresserade att engagera sig i kosmos: medborgarforskning på nätet på sajter som Galaxy Zoo och Planet Hunters.

Mer information och anmälan:

Mer om Onsala stjärnträff hittar du på http://www.chalmers.se/oso

Direktlänk: http://www.chalmers.se/rss/oso-sv/popularvetenskap/adon/onsala_stjarntraff_2013

 


Kommentarer
Yngve

Hej,

Får hoppas att SMHI gör sitt så det blir stjärnklart, men det finns ju andra typer av stjärnor också ;)

För de som har vägarna förbi Stockholm i höst kan det vara värt att besöka Observatorielundens stjärnkikare eftersom de stänger efter årsskiftet.

Sedan kan man besöka Globen och promenera norrut. Man använder Globen som om den vore Solen och sedan har man placerat ut modeller av planeterna så de stämmer med skala och avstånd från Solen (Globen). Det ger en bra uppfattning om vårt solsystem. (Pluto lär ligga långt bort i de norra förorterna...)

Keep up the good work!
Mvh Yngve

Svar: Tack för alla tips! Händer rätt så mycket i Sverige ibland, härligt!Trevlig helg!
Assiye Suer

2013-08-22 12:48:35
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: