Kometen ISON

Goddag alla!
 
Sitter ju nu i skrivandes stund pa ESAC och fortsatter med mitt arbete om solen. Det gar framat och nasta manad ska vi presentera vart projektarbete till personerna som skoter finansieringen av projektet, huvudsakligen personer fran ESA. Jag langtar sa, ska bli riktigt skoj att fa prata infor sa viktiga personer! Ska aven borja med mitt masterar i rymdteknik nasta vecka! Vad allt gar snabbt egentligen! 
 
Nu till en astronomisk handelse som ni kanske ar intresserade av. Den har gangen handlar det om kometen ISON, den som jag skrev om i borjan av aret. Videon nedan handlar om kometens passage forbi planeten Mars och hur den ror sig mot solen. Lite mer an en manad efter, i november, kommer den att vara mycket nara solen (ca 1.8 miljoner km fran solen) och enligt NASA kommer den att vara valdigt ljusstark da. Ljusstyrkan kan jamfora med till exempel Sirius, som ar en av de ljusstarkaste stjarnorna pa himlen.
En manad efter reser den mot solsystemet igen och kommer att befinna sig ca 0.4 AU (astronomiska enheter) fran jorden. Da borde man kunna se den med blotta ogat. Kanske far vi se ett meteorregn ocksa, men bara om bitar fran kometen brinner upp i var atmosfar. 
 
NASA slappte en videon om kometens passage forbi planeten Mars, sa vill ni veta mer om detta sa ska ni definitivt titta pa den. 
 
 
Ha en bra dag alla, arbetet vantar!

Kommentarer
Yngve

Tack för din utmärkta info! Förstår att du har mycket att göra i övrigt.

Om du får någon tid över rekommenderas Vetenskapens Värld på svt.play.se (eller Svt 2 kl 20,00 på måndagar). Mycket intressant om de "stora kosmologiska frågorna"... Vore mycket intressant att höra din uppfattning om vad som framkommer i programmen.

Trevlig helg!
/Yngve

Svar: Tack! Visste inte om det faktiskt. Får försöka att titta på programmet.
ha det så bra!
Assiye Suer

2013-08-29 16:36:30
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: