Antimateria upptäckt?

Forskare har sökt efter antimateria i flera år. Antimateria är motsatsen till materia. Till exempel är protonens antipartikel antiproton.
Man har nu upptäckt en stor mängd positroner, elektronens antipartikel, i rymden. Forskarna vet inte riktigt vad det är, men man tror att den här upptäckten kan avslöja mer om antimateriat som finns i universum. Detta tack vare NASAs Alpha Magnetic Spectrometer, det dyraste fysikexperimentet i historien. Experimentet kostade mellan 12-20 miljarder kronor (!), halvvägs till ESAs årliga budget!  Den är just nu i rymden, fastmonterat på ISS och observerar bakgrundsstrålningen efter Big Bang. 
Forskarna är dock osäkra på datat som mottogs, så det kommer att skickas till CERN för fortsatta analyser. Varför är man osäker? Jo, för att positronerna kan komma från en annan källa.Pulsarer är ett exempel. Det är en roterande stjärna som kastar ut matiera, även antimateria. Kanske kommer det från pulsarerna i rymden.

Det här är en fantastisk upptäckt och om några månader kan vi nog få ett definitivt svar. Kanske lär vi oss mer om vårt universum. PopSci har skrivit mer om detta och nedan kan ni se vad NASA har att säga om denna nyhet. 
 
 
 
Skrev tidigare att det är antimateria som håller ihop galaxerna. Självklart skrev jag fel där, det är mörk materia som gör det! 

Kommentarer
Emma Hå | shoes and beyond

Menar du inte att det är mörk materia som håller ihop galaxerna? Antimateria skulle ju utplåna galaxerna om de kom i kontakt med den vanliga materian i dem. =)

Jag vet dock inte så mycket om ifall antimateria skulle kunna utgöra delar av den mörka materian... Men vi tycks ju kunna detektera dem genom annan än gravitationell växelverkan, så det är väl inte jättetroligt?

//Emma Hå

Svar: Hej!Du har helt rätt! Jag skrev inlägget i brådskande stund och det skulle stå om mörk materia där! Ledsen och tack för att du påpekade det! Dock finns det mer materia än antimateria,annars hade vi nog inte funnits. Kanske värt att påpeka.
Tack igen!! :)


Assiye Suer

2013-04-10 00:17:23
URL: http://emmahas.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: