Är månen viktig för oss?

Hej alla!
 
Sitter på biblioteket och pluggar, så jag tänkte passa på att skriva ett inlägg. Illustrerad Vetenskap har skrivit lite kort om detta, så tidningen är min inspirationskälla. Som titeln syftar på så ska jag skriva om månen och om den verkligen är viktig för oss, vilket den självklart är (eller?).
 
Månen behövs faktiskt, det är ju en självklarhet. Varför? Jo för att...
  • Lyser upp omgivningen under kvällen, så den fungerar som en naturlig "lampa". Tänk er hur mycket energi vi hade behövt använda för att göra gatorna ljusare om inte den hade funnits!

  • Tidvattenskrafterna är viktiga. Det är tack vare dessa krafter som jordens rotation blev långsammare så att våra dygn kunde bli längre, för jorden hade ett dygn på 5 timmar då den var ung. Det är även tack vare dessa  krafter som avståndet mellan jorden och månen ökade. Detta avstånd fick tidvattenskrafterna att bli svagare, men endå starka nog för att låta livet utvecklas på jorden. Enligt forskarna kunde dåtidens levande organismer ta sig upp på land. Ni vet att vissa områden på jorden bli översvämmade, men att andra områden får en vattennivå som sänks dramatiskt. Detta är inte permanent, men det var med hjälp av enna effekt som vattendjur kunde ta sig på land. Alla klarade sig dock inte, men över en miljon år utvecklades dessa till bland annat insekter.

  • Har en påverkan på klotet då jordskorpan ständigt hölls i rörelse och värmde upp jordens inre till en flytande kärna, som vi har i dagsläget. En flytande kärna leder till ett magnetfält som skyddar oss mot farliga kosmiska partiklar (men samtidigt ger oss vackra norrsken). Vi kan även använda en kompass tack vare magnetfältet.

  • Jordens axellutning, som är 23.5 grader, har kommit till upphov på grund av månen. Månen håller denna lutning stabil och detta är självklart väldigt viktig. Vinkeln påverkar jordens årstider, med andra ord har vi 4 årstider tack vare dessa 23.5 grader. Om månen inte hade funnits hade jorden enligt forskarna lutat i 45 grader, och tänker er hur det hade varit! Då hade tropiska regnskogar plötsligt täckts av is och vi människor hade kanske inte funnits då.
Som ni ser så är månen väldigt viktig. Det är märkligt hur en stenkropp kan påverka något så viktigt som livets uppkomst! Ibland tänker man faktiskt inte på det, man tittar bara på månen och bryr sig inte riktigt om den, den har helt enkelt blivit tilll något vardagligt om man ska uttrycka sig så.
 
                                                                             Luna

Kommentarer
Yngve

Mycket intressant. Ytterligare en faktor som talar för att vi kanske är ensamma i universum, men jag tror ändå inte vi är ensamma. Det är nog som Jeff Goldblum uttryckte i filmen Jurassic Park: "Life allways finds a way".

En fråga: Om Jordens dygn endast var 5 timmar först och av månen bromsats upp, är det en process som fortgår så att dygnet blir ännu längre i framtiden?

Svar: Det tror jag. Månens avstånd ökar me ca 2 cm/år, så i framtiden kommer jordens rotation att bromsas helt. Då blir det inga dyng
Assiye Suer

2012-08-14 16:35:51
Lisa & Ebba

Tack !! Detta hjälpte oss med ett skolarbete :)

2014-03-05 10:52:17
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: