Vetenskapsmän som inspirerar. #2 AndreasJohnsson

Hej alla rymdintresserade!

 

Jag som skriver heter Andreas Johnsson och jag är förnärvarande doktorand inom geovetenskap vid Göteborgs universitet. I mitt forskningsprojekt undersöker jag planeten Mars landskapsutveckling och detta kommer jag att berätta lite mer om nedan. Jag blev tillfrågad av Assi vid ett av mina föredrag på Chalmers om jag inte kunde skriva ett inlägg på hennes blogg om min väg till planetforskning. Jag hade läst Astrobloggen innan och jag är imponerad av Assis entusiasm och intresse för rymden. Likaså gör Assi ett viktigt arbete med att nå ut med ämnet. En sådan förfrågan kunde jag självklart inte tacka nej till!

Jag såsom många andra fascineras av rymden och redan i tidiga år lånade jag böcker i astronomi på lokala biblioteket i värmlandska Kil. Jag måste medge att jag inte förstod så mycket av vad som stod i de avancerade böckerna, men bilderna var vackra och stimulerade fantasin något oerhört. Som ung låg mina intressen åt rymden och dinosaurier, lite som Kalle i ”Kalle och Hobbe”.

Intresset för naturvetenskap växte under högstadiet och inför gymnasievalet blev det naturvetenskapligt program i Karlstad. Även om biologi och naturkunskap var hemskt spännande så upplevde jag kemi och matte speciellt besvärande. Fysik var kul, men de frågor inom astronomi jag var intresserade av togs sällan upp och belystes bara i ett kort kapitel i kursboken. Det kändes som om rymden verkligen var onåbar och enbart något för mina egna tankar och drömmar. Det hindrade mig dock inte från att skriva mitt avslutande specialarbete (som det hette då) om planeten Mars. Inte visste jag då att vår röda granne skulle forma mitt framtida yrke och ambitioner så till den milda grad att den nu varit ett heltidsjobb i över fem år!

Hur hamnade jag då här? Vägen må ha varit lite brokig men magkänslan pekade trots allt i samma riktning hela vägen. På Karlstad universitetet valde jag en ingenjörsinriktning mot geografiska informationssystem (GIS). Det är en utbildning som varvar teknik och framförallt geovetenskap. Inom GIS arbetar man med lägesbundna data som enklast beskrivas som interaktiva digitala kartor. GIS är ett viktigt verktyg, men jag insåg snart att mitt intresse främst var geovetenskap. Nära min examen upptäckte jag möjligheten att bygga på utbildningen med en magisterexamen inom naturgeografi via Göteborgs universitet. Ämnet naturgeografi behandlar alla de processer som verkan mellan landskap och atmosfär över korta och långa tidsperspektiv. Några exempel på naturgeografiska frågor är; vilka områden riskerar jordskred med ökad nederbörd; vilka kustnära städer kommer att svämmas över vid en höjning av havsnivån osv. Ämnet är av gammal tradition uppdelat i klimatologi (studier av vädret över längre tid) samt geomorfologi som behandlar landskapets utveckling. Kurserna jag läste var spännande, men så klart jordbundna. Mina föreläsare såg dock inget problem i att jag valde att skriva mina rapporter om extraterrestra landskap och klimat, som t.ex. Venus heta klimat och Mars frusna landskap. Detta var något jag var helt ensam om. När jag sedan stod inför valet att skriva mitt examensarbete så vågade jag inte tro att något annat än Jorden var att tänka på. Examensarbetet tar ju trots allt en hel termin (ibland längre) att färdigställa och det kräver en hel del tid och även en handledare som är insatt i ämnet. Någon sådan expertis fanns inte på min institution.

Min handledare hade dock sett min entusiasm vid tidigare arbeten om Mars och vågade därför uppmuntra mig att försöka mig på ett examensarbete. Sagt och gjort, jag valde att göra ett arbete om Mars men vart skulle jag börja? Hur får jag tillgång till data? Kan jag hitta någon som vill ställa upp som mentor/handledare som kan ämnet? Jag beslutade mig för att helt enkelt skriva till så många internationellt kända forskare jag kunde och fråga om de kunde vara ett stöd. Adresserna hittade jag på de vetenskapliga artiklar jag använt i mina rapporter. Till min stora förvåning fick jag

många positiva svar! Närmast mitt eget intresse var Professor Jack Mustard på Brown University i USA, som är en världsledande marsforskare. Han hade arbetet med Mars landskapsutveckling i många år och tyckte mina frågeställningar var intressanta. Med Jacks hjälp kunde jag nu nå de relevanta data som behövdes för arbetet. All planetär data finns faktiskt gratis och lätt tillgänglig på nätet, bara man vet vart man skall söka. Examensarbetet blev en mycket spännande resa och det var kittlande att studera alla dessa satellitbilder av en annan värld. Mars visar på många likheter, men också besynnerliga olikheter. Varje bild som laddades ner var en upptäcktsresa! Vad skulle jag få se nu? Tanken på att bara en handfull forskare hade sett dessa bilder innan gjorde upptäckarglädjen ännu större.

Under arbetets gång erhöll jag ett resebidrag från Rymdstyrelsen för att besöka Brown University. På universitetet var väggarna täckta av bilder av andra planeter och månar. På kontoren satt folk som arbetade med att studera t.ex. Venus, Mars, Merkurius eller Saturnus måne Titan osv. Möjligheten att kunna jobba med detta kändes svindlande! Skulle jag kunna göra detta i Sverige efter min examen?

I Sverige fanns vid tiden inget nätverk för studier av planetära landskap. Än i dag är det framförallt Mars och Venus atmosfärer som står i fokus för den forskargrupp i Kiruna som använder ASPERA-instrumenten ombord på Mars- och Venus Express. Jag hade dock skaffat mig viktiga internationella kontakter inom ämnet och beslöt mig för att söka forskningsmedel via Rymdstyrelsen. Min första ansökan var dock full av nybörjarfel och jag fick avslag. Men trägen vinner och min andra ansökan gick igenom! Då hade jag jobbat som säljare på Åhléns City i Göteborg i väntan på beslut.

Tiden som doktorand är krävande men oerhört stimulerande och rolig. Det finns ingen ”instruktionsbok” utan problem får lösas på egen hand eller i diskussion med handledare och kollegor. Inledningsvis gick mycket tid till att få grepp om vad andra forskargrupper jobbade med. Jag ville ju inte sitta med ett projekt som någon hade chansen att hinna före med. Nu är jag involverad i ett projekt med tyska forskare. Inom projektet arbetar vi med Svalbard som en ”referensmiljö” för de nordliga och sydliga landskap vi studerar på Mars. I dessa områden ser vi landskapsformer som visar slående likheter med vad som finns på Svalbard. Det finns även andra likheter och det är det markbundna frusna vattnet (permafrost) och att det är torrt och kallt. Jämförelserna gör att vi kan dra slutsatser om de troligaste processerna som verkar/verkat på Mars. Projektet gör också att jag sedan 2007 haft den stora förmånen att få åka på fältarbete till Svalbard. Svalbard har ett fantastiskt landskap med glaciärer, platåberg och svindlande vyer samt en oerhört spännande geologi. Svalbard har för länge sedan varit både lummig tropisk skog och grund havsbotten. Paleontologer gräver ut nya marina reptiler varje år. Några är 7-10 m långa och förra året hade jag lyckan att få se några av dessa på utgrävningsplatsen. Då slogs jag plötsligt av insikten att jag upplevde mina två största barndomsintressen, rymdforskning och dinosaurier i en och samma stund (ok vän av ordning, de är visserligen reptiler men de levde i alla fall samtidigt som dinosaurierna:)

Mitt råd är att följa ditt intresse och lyssna till din magkänsla, var ihärdig, ha stort tålamod och våga fråga. Om du är intresserade av solsystemets planeter så är geovetenskap en utmärkt ingång på universitet. Även om specifika planetära kurser är få i Sverige så finns det möjlighet att söka och studera vid sommarskolor i Österrike, USA och Holland med inriktning planetär vetenskap. Utbytesprogram med europeiska universitet kan säkert också leda till planetära kurser om man tittar noga. Forskargrupper i utlandet kan också vara öppna för examensarbetare om man bara frågar dem.

Lycka till!

Andreas

Ett stort tack Andreas som ställde upp!


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: