Lyssna på Saturnus' storm

Hej alla!
För inte så länge passerade satelliten Cassini Saturnus. Den brukar fota Saturnus men även planetens månar. Ett exempel är Enceladus som sprutar ut vatten, något som den detekterade. Nu har det fotat Saturnus igen, men den här gången har den fångat en storm. På bilden ser den kanske inte så märkvärdig ut, men den är faktiskt 8 gånger större än jorden! Cassini såg stormen för första gången den 5:e december förra året. Vad som gör den så speciell är att den är 500 gånger större än någon av dem tidigare stormarna. Men det jag tycker ärär mest intressant är att Cassini har spelat in ljudet från stormen. Det är riktigt häftigt om ni frågar mig. Att höra hur en planet i solsystemet låter är ju inget man hör varje dag.


En liten närbild. HÄR hittar ni en större bild och en liten beskrivning. Det är självklart inte planetens riktiga färgen. Bilden är tagen med satellitens infraröda kamera.

Och nu till det häftiga, själva ljudet. Ni hittar filen HÄR. Även om jag är en amatörastronom och har läst det mesta, så går det fortfarande inte att smälta saker som det här. Sånt här får mig att undra hur vi egentligen lyckas. Vi människor, som befinner oss i en liten planet i Vintergatan, i en av hundratusentals galaxer, lyckas göra något sånt här. Kommer aldrig att förstå det...

Kommentarer
Louise

Fin sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-07-11 04:15:36
URL: http://gravidforsakring.net
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: