Mars500 och Twitter

Mars500 är en simulation av en rymdfärd till Mars (lik Mars300). 6 astronauter är inlåsta i en "rymdfärja" i 502 dagar, och detta för att se hur det är att resa till planeten Mars. Man måste utföra sådana här experiment innan astronauter får resa till Mars på riktigt, för det är viktigt att se hur dem påverkas av en lång resa isolerade från omvärlden. Det hela startade för två veckor sedan och de ska vara inlåsta till November nästa år! Denna "rymdfärja" eller byggnad befinner sig i Moskva.
Astronauterna kommer att leva som astronauterna på ISS, dvs. äta samma mat som, motionera och även arbeta med speciella projekt. Den enda skillnaden är att det är tyngdlösheten, som dessa inte kommer att uppleva.  
Själva resan till Mars tar 230 dagar. Sedan ska astronauterna "utforska" planeten i 30 dagar, och efter det väntar en 230 dagars resa tillbaka till jorden (ungefärliga siffror). Ni kan läsa mer om Mars500 Här.

Det går faktiskt att prata med en av astronauterna, Diego Urbina, via twitter. Han heter http://twitter.com/diegou och vill man så kan man skriva en hälsning (eller något annat) till honom och han svarar tillbaka från Moskva!


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: