Varför astronomi?

Gästbloggare, vän och kollega. Henrik S. skriver varför vi borde utforska rymden.

Vi bör utforska rymden!

Det händer allt som oftast att folk frågar mig varför människan ska ägna sig åt astronomi. Även om det i mitt
tycke är en legitim fråga att ställa, har jag alltid undrat varför just astronomi får stå som syndabock för
allt "onödigt, dyrt och miljöfarligt" som mänskligheten sysslar med.


Det kanske vanligaste argumentet till varför vi inte bör utforska rymden är något i stil med att vi borde rensa upp på vår egen bakgård först; vi kunde ha lagt alla miljarder på att stoppa svält i tredje världen exempelvis. Det är lustigt att det är först när vi pratar om att röra oss utanför vår egen planet som folk tenderar att benämna tredje världen som "oss", men faktum kvarstår ändå. Borde vi inte lägga pengarna på annat?


Det första som är värt att ha i åtanke är att detta absolut inte är någonting som rymdforskningen är ensam om, argumentet går att appliciera på vad som helst som inte handlar om just att lösa allvarligare problem. Borde vi inte göra något åt all misär här på jorden innan vi funderar på att utveckla nya mobiltelefoner, skapa  effektivare vapen, bygga nya parkeringshus och anordna olympiska spel?


Personligen är jag benägen att svara ja på allt detta; och i dessa lågkunjunkturtider där mänskligheten har kommit fram till att vi måste köpa fler bilar för att kunna överleva undrar man ju vad vi pysslar med egentligen Men varför är just rymdforskningen ett så vanligt offer för vi-borde-göra-något-vettigare-istället-argumentet? Jag kan egentligen bara se två anledningar, om än väldigt starka sådana. Att skicka upp raketer väldigt högt
upp i luften kräver mycket bränsle, som kostar mycket pengar. Alltså, det är miljöfarligt och dyrt.


I USA:s budget för år 2008 går det att läsa att 17,3 miljarder dollar gick till NASA. Det är mycket pengar,
som hade kunnat lösa många problem. Utan att gå in för mycket på vad jag tycker om USA:s politik, och utan
att vara varken stadsvetare eller nationalekonom, kan jag nog lova att de pengarna knappast hade spenderats på att hjälpa andra länder om de inte hade satsats på NASA. En intressant jämförelse är att budgeten för  "Department of Homeland Security" låg på 34,3 miljarder dollar, alltså nästan dubbelt så mycket. Lägger man där till pengarna som gick till vad de kallar "Global War on Terror", 145,2 miljarder dollar, och USA:s försvarsdepartement, 481,4 miljarder dollar, inser man ganska snart att rymdforskning är billigt i en störreskala.

Så för att nästan använda argumentet på argumentet självt: vi kanske borde se över vad som verkligen kostar pengar innan vi börjar ge oss på att trakassera rymdforskare. Detsamma gäller naturligtvis för miljöproblemen, att kriga är ingenting moder jord uppskattar. Hittills har vi dock bara så kallade kontra-kontra-argument, och har alltså  inte givit något argument för varför vi borde utforska rymden. Gällande miljöproblemen är det tämligen enkelt, mycket av den rymdforskning som sker idag handlar inte om forskning OM rymden, utan forskning FRÅN rymden. Vi lär oss mycket av att studera jorden från ovan, och vidare kan vi inte göra några laboratorieexperiment om hur klimat beter sig, och måste därför ta hjälp av våra grannar i solsystemet.

Så summa summarium, även om rymdforskning kan vara skadligt för miljön på kort sikt, är det än nödvändig förutsättning för att kunna rädda planeten på lång sikt. Huruvida det är dyrt eller inte beror helt på vad man jämför med, och även om vi skulle sluta spendera pengar på rymdforskning hade det sannolikt inte varit till någon fördel för U-länder (om du bestämmer dig för att stanna hemma istället för att gå på bio, skänker du hundralappen du sparar då till röda korset?). Och rymdforskningen är allt annat än onödig, även bortsett från den klimatforskning som görs. Hade det inte varit för astronomins framsteg genom mänsklighetens historia hade vi inte haft kalendrar, klockor, mobiltelefoner, GPS-navigatörer, Google Earth och mycket mycket annat. Vad man däremot kan fråga sig är vad mänskligheten skulle tjäna på om vi inte krigade så mycket?


Kommentarer
Henrik

Jag känner mig hedrad att få vara med i din blogg! =)

2009-03-07 17:33:48
URL: http://henkeliduu.blogg.se/
Assi

you shouldn't. Min lilla blogg är inget märkvärdigt :P

2009-03-07 22:50:16
christofer

Mycket bra jämförelser!



På popast.nu nämde jag två personer som har betytt mycket för att popularisera astronomin i Sverige, med oregelbundna inslag i nyhets- eller programinslag och det är professorerna Kerstin Fredga och Bengt Gustafsson.



Vilka andra personer tycker ni har bidragit till att göra astronomin mer intressant - för den breda massan?



Själv kan jag komma på en till, nämligen journalisten och "dokumentärrymdfilmstextläsaren" Bo G Eriksson (alltså E-Types pappa...).

2009-03-07 22:52:17
URL: http://www.gakforumet.tk
Stjärnskådaren

Just så! Jag håller helt med Henrik. Jag har själv använt samma argument så snart bakåtsträvare vill hindra forskning och utveckling, speciellt inom detta område. Det irriterar mig varje gång folk talar om vilket slöseri det är med utforskningen av rymden. I Aftonbladets nätupplaga var en artikel om nyligen uppskjutna Keplerteleskopet. Givetvis var baakåtsträvarna där och skrev kommentarer om vilket slöseri med pengar det var, eftersom USA plöjde ner pengar i såna projekt medan vissa fick svälta. Jag håller givetvis med om att deras välfärdsskyddsnät inte är så utvecklade, men de har absolut råd med båda två.



Jag har även tagit upp de groteska militära utgifterna och jämfört med NASAs blygsamma medel, och då är det inte längre någon som har något att komma med. Lustigt hur det kan bli.



Kanske kommer vi en dag att ha utvecklats till en upplyst och fredlig civilisation som vet hur man prioriterar rätt, men det dröjer nog tyvärr.

2009-03-08 06:50:41
Assi

ja precis. Vänta bara när en fet asteroid närmar sig jorden. Vilka vänder sig folket då till ;)? NASA of corse.

2009-03-08 09:29:39
Per Stymne

Rymdforskning är billigt jämfört med många andra "onyttigheter" som musik, publiksport och turistresor. Eller subeventioner till döende industrigrenar och redan bankrutta storföretag.



I det här landet kostade vi på 1970-talet på oss ett varvsstöd, som hamnade på runt 100 miljarder kronor i dagens penningvärde, till ingen som helst nytta. Utslaget per invånare blev det mångdubbelt dyrare än vad Apolloprogrammet blev för amerikanerna.



... och idag vill somliga pytsa in miljarder i det räddningslöst förlorade Saab, medan andra vill... ja, vad? Det är bara att välja.



/Per S

2009-03-08 10:02:14
URL: http://teknikperspektiv.se/
Stjärnskådaren

Javisst, NASA, ESA, Ryssland, Japan kommer att vara de som har kapacitet att göra något åt en sådan sak.

2009-03-08 14:37:11
Henrik

Det tråkiga är ju att rymdforskning och militär går lite hand i hand. Eller rättare en stor anledning till att USA lägger pengar på NASA över huvud taget är att det kan användas i militärt syfte. Synd.



Peace, love and space exploration!

2009-03-08 15:46:36
URL: http://henkeliduu.blogg.se/
Alm

ja håller med samtliga här. tråkigt att det finns människor som tycker vi skall avskaffa rymdforskiningen... men jah alla måste ju få ha sin åsikt. dock känns det tungt i hjärtat när folk tycker så. extremt bra slogan där Henrik!

2009-03-08 16:59:08
Stjärnskådaren

Jag anser att Sverige skulle kunna bidra till europeiska rymdprogrammet med alla dessa miljarder istället, skulle vi alla tjäna på i längden.

2009-03-08 17:13:02
Assi

Jag tror att många människor tror att rymdforskningen är en "lyx" vi inte har råd med.

En sond som kostar flera miljoner som Phoenix, som gräver lite på Mars är väldigt onödigt enligt dem.

Men NASA gör mycket mer än bara gräver, dom utvecklar teknologin, svarar på frågor som ingen annan kan svara på, söker efter liv, utforskar andra himlakroppar som i framtiden kommer att bli vårt nya hem. Dom gör MYCKET! Människorna tänker inte på framtiden. Det gör NASA och alla astronomer.

Jag vet helt enkelt inte vad jag ska säga till dom som anser att rymdforskning är onödigt.

2009-03-08 18:06:16
Alm

Säg inget till dom som inte vill veta. låt dem tro på spöken istället. framtiden ligger i händerna på människor som jobbar med den. Med andra ord de som vill,hoppas, tror på stjärnorna ;) hehe sist men inte minst en viss skara människor kommer alltid sätta sig emot det nya.

2009-03-09 06:10:30
KKAA

Jätte intressant! Mer sånna inlägg! Verkligen hur bra som hellst!

2010-02-02 21:51:53
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: