Del 1. Sova i rymden.

Hej alla!

Om 10 dagar ska STS-127 besöka rymden. Jag räknar ned, för efter det vet ni ju vad som händer ;). Därför tänkte jag skriva lite om astronauter, hur dom sover i rymden osv. Det här är min specialitet, för jag föreläste just om detta i Åmål och Värnamo. Sen har jag pratat om det här ett par hundra gånger på observatoriet.

Först börjar man med en uppskjutning som ni säkert vet. Rymdfärjan passerar jordens atmosfär i en hastighet på 3x ljudets. Egentligen passerar den inte riktigt atmosfären, för jordens atmosfär fortsätter ett par km till ut i rymden. Men dom är ugnefär 340 km över jordens yta, vilket är "gränsen" mellan atmosfär och rymd. Atmosfären tunnas ju ut ju längre bort den är från jorden, så gränsen ligger någonstans vid 340 km. Nu känner man inte av tyngdkraften längre. Astronauter brukar vanligtvis spendera 2 dagar i rymdfärjan. Den 2:a dagen dockar dom med ISS, för att sedan få gå in i stationen. Men innan dockningen måste dom ta ett par varv runt jorden, detta för 1.centrifugkraften och 2. för att följa ISS så att dom hamnar bakom den. Då blir det enklare att docka.

Jag kan du börja med den första biten, nämligen att sova i rymden. När jag träffade Christer Fuglesang sa han att det var hyfsat bekvämt.
Det första man ska tänka på är att det inte finns något upp och ned i rymden. Det är markenhär på jorden som visar vad som är ner, och himlen vad som är upp. Men i rymden finns det inget sånt, så upp och ned behöver man inte tänka på :) Det finns 4 "sovrum" i ISS. Dessa ska väl egentligen inte kallas för rum, för dom är inte så stora. Dom kallas för sleep stations, och vanligtvis brukar astronauterna som lever där i 6 månader sova i dessa utrymmen. Bild har ni till höger.
 
Inuti detta "rum" finns det en sovsäck, och man står upp och sover. Tror att man gör det pga. utrymmet. Man tar ju mindre utrymme stående.  Inuti finns det också ett stort fönster. Det betyder att man kan titta mot jorden när man inte kan somna. Jag hade nog strunat i att sova och bara tittat ned. Astronauterna brukar oftast hänga bilder osv. i sina sovutrymmen.

Astronauter som besöker ISS sover däremot i sovsäckar, och det är bara att välja en plats. Man spänner fast sig då, för man vill ju inte sväva iväg och slå till huvudet under sömnen.
Ni ser för det första att astronauter inte har någon kudde under huvudet. Behövs det egentligen? Nej, för huvudet svävar ju, som resten av kroppen. Vem vill ha en svävande kudde över ansiktet och kvävas under sömnen :P?
Sen har man ögonbindlar för ögonen. Detta pga. solen, för den går upp ganska ofta. Det är ungefär 90 minuter mellan varje soluppgång. Så snabbt går det i rymden. Därför behövs ögonbindlar.

Ni ser även att astronauterna har hörlurar i öronen. Dom vaknar faktiskt till musik varje morgon, och familjen (på jorden) får oftast välja vilken musik dom ska vakna till. Christers familj valde en ABBA låt, men Christer och hans kollega Beamer blev lite förvirrade. För Beamer sa att hans barn är stora ABBA fans, så låten kunde ju vara åt Beamer. Men Houston sa att låten var till Christer ;).

Astronauterna får sova i 8 timmar, sen har dom 1 timme på sig att gå på toaletten och äta frukost. Efter det väntar en lång arbetsdag. Har dom tur så får dom se ljusblixar i ögonen.

Kommentarer
matilda

är det inte läskigt att vara i rymden tänk om man inte kommer tillbaka :O ?

2009-06-03 16:58:29
URL: http://baramatildaa.blogg.se/
Assi

nej då, kanske lite läskigt när man ser jorden för första gången ;D

2009-06-03 21:04:15
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: