Frågestund, eller vad säger ni?
Egentligen har jag ingen inspiration alls. Vet inte vad jag ska skriva om. Så det får bli en frågestund. Ställ precis vad ni vill, kanske något ni undrar om mig. Men helst om astronomi. Precis vad som helst, och jag svarar på det :). Eller en vetenskaps fråga. Vetenskap är mitt favorit ämne, så jag kan lite av det mesta:). Så fråga på vet ja!
Nu är jag vaken igen. Ställ gärna fler frågor :)
Hej!
Kul med en frågestund. Jag har två enkla frågor. Jorden kallas ju för Tellus. Vad kallar man månen?
Hur kan astronauterna hoppa så högt på månen?
Tack!
Hej hej!
Fråga 1. Månen kallas för Luna :)
2. Månens gravitaiton är en 1/6 av jordens. Det är därför dom hoppar högt. Gravitation= dragningskraft :)
Ha det så bra!
Hej, frågestunder är ju för bra..
Okej jag har en knepig fråga får se om du kan lista ut svaret (jag har ingen aning). Jag undrar, om månen var täckt av vatten, ett enda stort hav. Hur ljust skulle det då vara på jorden vid fullmåne?
Tack!
Gott nytt år i efterskott :D!
OK!
Min fråga är:
Vilken optisk teleskoptyp (och jag syftar inte på telekop för fågelskådning ;-)) tycker du är bäst att använda för en amatörastronom: Refraktorteleskopet, som använder sig av linser, eller reflektor-teleskopet, som fokuserar ljuset med hjälp av speglar?
Jämför gärna pris och upplösning.
Hej!
Oj, det var en knepig fråga. Ska se om jag kan ge ett rätt svar. Vatten bryter ljuset, så om månen hade varit täckt av vatten så hade solljuset brutits i vattnet, och sen reflekterats på månens yta och färdas mot oss. Ljusets hastighet är
200 000 000 m/s (kommer ihåg det från fysik lektionerna), dvs. hastigheten är lägre i vatten.
Solens ljus sänder nästan paralella ljus strålar. När ljus går från ett optiskt tunnare medium till ett optiskt tätare får man en mindre brytnings vinkel. Men sen reflekteras ljuset från ett optiskt tätare medium till optiskt tunnare, och man får samma vinkel som strålen hade innan den träffade vattenytan. Därför blir det inte en sådan stor skillnad om man ser en fullmåne från jorden. Kanske lyser den lite svagare, men jag tror inte att det blir en jättestor skillnad. Jag kan inte ge ett exakt värde, men du förstår nog principen :). Och månen är inte helt slät, utan har kratrar överallt nästan. Därför bryts ljuset olika, och reflekteras åt olika håll. Enkel optik, som man lärde sig på dom tröga fysiklektionerna.
hej christofer!
Bra fråga, det är många som ställer den här frågan. Jag säger, utan tvekan, att ett spegelteleskop aka. kompakt Newtonteleskop, är bäst. Linser blir lätt smutsiga, och man får inte rengöra dom så ofta. Då riskerar man att repa linsen, och då är teleskopet förstört. När det gäller priser så tycker jag att du ska besöka http://www.astromedia.se/kunskapslyftet/valjateleskop.htm . Där står det ungefär vad ett teleskop brukar kosta.
Linsteleskop brukar oftast vara dyrare, för det är dyrt och svårt att tillverka linser med en stor diameter. ljus. Dessa teleskop brukar därför inte ha större linsdiameter än 10cm vilket begränsar teleskopets prestanda. Däremot har dom en bättre upplösning enligt vissa, men jag tycker INTE det.
Därför är spegel teleskop bättre, för dom kan bli nästan hur stora som helst. Dom ligger på runt 2000 kronor ungefär. Dock får man vara beredd på att bilden blir spegelvänt, fast det är inget man bryr sig om i vanliga fall :).
Eftersom att spegelteleskop brukar ha en större diameter, så får dom också en bättre upplösning. Detta pga. att dom kan samla in mer ljus. Därför använder jag alltid spegel teleskopet när jag vill titta på galaxer eller nebulosor. Det enda negativa jag kan komma på är nog att dom kan vara liiite klumpiga, men jag är inte så petig.
Därför råder jag dig att köpa ett spegelteleskop :)!
Detta är helt perfekt! Jag har en fråga till dig.
Hur stor är Jupiters röda "fläck"?
gott nytt år, i efterskott
Amanda
Hej Amanda!
Den röda fläcken är en storm som har hållit på i flera hundra år. Galilei upptäckte den för 400 år sedan, men den kan ha hållit på i tusentals år.
Nu till din fråga, man får plats med 3 jordklot i den röda fläcken! varje gång jag säger detta i observatoriet så säger alla Wooow :D. Ha det så bra!
Nu kommer nog en teoretisk fråga. Har hört att universums ålder är 13,7 miljarder år. Då undrar jag, om man har en riktigt superstark stjärnkikare (som kanske inte finns idag men i framtiden?), så går det väl inte att se längre bort än 13,7 miljarder ljusår avstånd, eller? Och vad kommer man att se om man lyclas uppnå till den avståndet? En ljusvägg från big bang-smällen?
Hej Fredrik :)!
Bra fråga. Just nu vet vi att universum är runt 13,7 miljarder år gammal. Detta vet vi eftersom att vi har sett bakgrundsstråling som är så långt bort. Men vi har bara funnit 13,7 miljarder år gammal strålning.
För att finna den exakta tidpunkten för explosionen måste man dock även veta precis hur långt det är till även de mest avlägsna galaxerna, och de avstånden är forskarna fortfarande osäkra på. Och detta blir svårt, för unviversum expanderar ju hela tiden. Men om man i framtiden (vilket jag tror är möjligt) tittar med ett teleskop, ja då tror jag att man ser massa gamla galaxer, men man kan aldrig se så långt som själva "smällen".
Så mitt svar är gamla, nästan helt döda galaxer.
Ha det så bra :)
Tack för ditt svar, Assi!
Det nästan ante mig att förhållandena var ungefär som du beskrev så nu vet jag vad mitt nästa teleskop skall vara av för typ! :-)
Tack och god fortsättning!
Har en till fråga?
Om man vill kika direkt på solen genom ett teleskop, vilken typ av solfilter bör man ha då? Är det mylarfilm som man använder sig av då längst fram på teleskopet eller finns det andra alternativ, om man inte vill använda sig av den indirekta "skuggmetoden"?
:D, jag har faktiskt aldrig använt solfilter, så jag är inte så bra på det. Men jag har läst lite om det och har sett ett häftigt filter på rymdbutiken. Man klipper en egen cirkel. Spana in
id=9" rel="nofollow">http://www.rymdbutiken.com/index.cfm?fuseaction=feature.display&featureid=9
En lite ekonomisk variant :).
Sen finns det solfilter till okular, eller ett filter längst fram.
id=28" rel="nofollow">http://www.rymdbutiken.com/index.cfm?fuseaction=category.display&categoryid=28
Det måste passa ditt teleskop.
Har däremot använt skuggmetoden, men det hade varit riktigt kul att se på solen med ett teleskop. Får nog hålla i solvisningar under våren :). Och lycka till!
Tack ännu en gång för informationen!
Solfilter till okular har jag nu och jag kommer inte att använda det mer! Hade tur i ungdomens dagar som inte brände sönder ögonen - om glasfiltret hade spruckit av värmen!
Hittade en del filter av ngn typ av folie, på Rymdbutiken för "placering utanför fältlinsen (närmast solen)".
oj, det var illa det. Man blir faktiskt ganska rädd, för något kan gå fel och vips så är man blind
Kan du berätta om månen och venus, alltså jag förstår mig inte, vrf kommer dem inte närmare på sommaren i sverige? så som den gör nu i vintern?
Well Dilekcan.
Månen har en s.k. elliptisk bana, så den är nära på vissa ställen och långt bort på andra.
När det gäller Venus så är den alltid nära. Men den syns bäst nu eftersom att solen går ner tidigare. Sen när solen går ner sent, ja då skymmer solljuset planeten och den syns inte.
Kram min chitir!
Hej Assi
Jag kom hit efter att ha läst en intressant artikel skriven av dig i Populär Astronomi :)
Min fråga är inte så vetenskaplig, men kanske kul ändå: Om du kunde fixa en middagsbjudning med vilka vetenskapsmän och forskare som helst, även de som levde hundratals år sedan, vilka skulle du välja?
Heej Stjärnskådaren!
Vilke rolig fråga. Jag hade nog bjudit ett par stycken bara. Först 2 forskare som tror på den heliocentriska världsbilden (solen i centrum) och sen två som tror på den geocentriska världsbilden (jorden i centrum).
Det får bli Tycho Brahe för att han är dansk, och Gailiei. Båda två sa att solen är i centrum.
Aristoteles och Pytagoras, dom som tror att jorden är i centrum, skulle också bli bjudna.
Sen skulle vi 5 ha en stor diskussion om vad som är rätt och fel. Och maten skulle stå där, orörd ;D.
Ha det så bra!
En till fråga som egentligen inte har med vetenskap eller astronomi att göra. Eller så har den det...!
Frågan är av teknisk art och har att göra med de astronomiska bilder (och andra) du lägger ut här på bloggen. De är ofta små, som sk thumbnails ekller tumnaglar, och är inte klickbara. Är det ett medvetet val att inte göra dem tillgängliga i större format genom att klicka på dem, som man kan göra på de flesta andra bloggar jag känner till, eller är det en bug/ett fel på sidorna/bloggen?
Jag är nog inte ensam om att vilja se förstoringar av de bilder du publicerar här...
hej christofer!
Det är fel på min blogg:S Jag har också märkt det. Vet inte ens hur jag ska fixa felet.Så jag låter bli.