Det här viste ni inte..eller?

Eller vänta lite, ska ge er lite rolig fakta om Egypten innan jag äter.

Bensinen kostar ca 1,5 pund, vilket är 2 kr typ/ liter. Det beror på att det finns så mycket olja i landet.

Vill man ha körkort så betelar man för det, dvs. inga teoriprov osv. När man känner sig redo så kör man en liten sträcka med en viss person, och sen köper man sitt körkort.

I Egypten finns det en regel när det gäller trafiken, och det är att det inte finns några regler :). Det finns inga stoppskyltar, inga övergångsställen eller annat. Man kör som man vill.

Beduiner, dvs. ökenfolket, använder en märklig metod när det är dags att gifta sig. Föräldrarna lägger oftast en annons i tidningen, där dom skriver att det är dags för detas dotter att gifta sig. Om någon är intresserad, så besöker han familjen. Mannen går då in i ett rum, och efter en stund kommer kvinnan in med te (och bär burka eller något liknande). Sen visar hon ansiktet, och om mannen inte tycker att hon är vacker så lämnar han teet och går ut igen. Nästan som om inget har hänt. Men OM en kvinna blir vald, så flyttar hon till mannens by, och får ALDRIG besöka sin familj igen. Klädfärgerna ändras till svart, eftersom att hon redan har en man. Annars brukar ogifta kvinnor gå runt med färgglada kläder.

När en person i familjen dör så sörjer man ju. Men vissa personer i Egypten sörjer lite olika. Om ens mamma dör så bär man svarta, heltäckta kläder i 10 år. Dör en bror eller pappa, så bär man samma kläder i 40år. Men om ens man dör, så bär man kläderna i resten av livet. Heltäckt och svart för att visa sin sorg.

I turist ställen finns det poliser ÖVERALLT, så man kan känna sig säker. Dom bär vita kläder.

I Egypten tjänar man i genomsnitt 450 pund = 450 kr ungefär. Detta i MÅNADEN då! En polis stjänar strax över 1000 pund.

När vi endå talar om turist ställen, så kan jag säga att det bara finns män på gatorna. Absolut ingen kvinna finns vid affärerna, nära havet osv. Då talar jag om egyptiska kvinnor. Man måste åka in i bostadsområderna för att kunna se en.

När det gäller skolan så har man obligatorisk skolgång, till prskurs 6. Efter det får man själv bestämma om man vill fortsätta. Men vissa färldrar tar ut barnen ur skolan mycket tidigare, bara för att dom ska hjälpa till med hemmet.
Skolan är gratis, men det är skolmaterialet som kostar.

Det finns många poliser i egypten, men nästan ingen kriminalitet. En polis har 8 timmars skift, och man jobbar ungefär 30 minuter bara.

Farao Hatshepsuts, var en kvinlig farao som klädde ut sig till man. Hon hade falskt skägg och annat som en manlig farao har.

Egypten har en president, och han har varit det ganska länge. Ingen får säga något dåligt om presidenten, så man håller allt för sig själv. En gång var det valfusk i landet. Dom döda var några som röstade på den nuvararande presidenten. Nä han dör så kommer nog hans son ta över landet.

Är man kristen i Egypten, så måste man ha ett korst tatuerat i högra handled. Man tatuerar sig när man är lite då. Jag såg några tatueringar, och dom är inte dom bästa. Slarvigt gjorda!

Om jag minns rätt så hade Ramses II 42 fruar och 96 barn. Kanske inte rätt siffor, men väldigt nära.

Jag kommer inte ihåg mer. Hoppas att det var rolig läsning.

Kommentarer
Dilek

Åhhhhh jag saknar!!! :'( Vill tbx...:D Tan tan

2008-11-06 13:12:00
Assi

hahah Tan tan och Samish ^^

2008-11-06 13:24:56
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: