Rymdkarneval nummer 4.

http://blogs.su.se/anku3535/ (Andrej Kuutmann ), skrev en intressant artikel om liv på jorden och solen. Andrej ger en klar bild om solen, hur fusion av väte och helium påverkar solen. Något som många kanske inte viste, är att stjärnor som är lika stora som våran sol, lever i ca 10 miljarder år. Solen är alltså ungefär halvvägs genom sitt liv.

"Men, eftersom sammansättningen av material i solen hela tiden förändras långsamt, och det samlas mer och mer helium i solens mitt, kommer också solen att långsamt bli tätare och hetare i mitten, så att fusionsreaktionerna går lite snabbare och mer energi alstras.  För mänskligheten har detta spelat väldigt liten roll, eftersom människans tid på jorden är försvinnande kort jämfört med geologiska tidsskalor, men sedan solsystemets födelse borde den totala luminositeten, det vill säga energiutstrålningen, från solen, ha ökat med 30 %. Problemet med detta är att det betyder att solens strålning borde ha värmt upp jorden mycket mindre, om man går tillbaka till livets tidigaste epok för några miljarder år sedan.  Dagens jordklot skulle med en sådan solluminositet få en medeltemperatur långt under nollpunkten, så att jorden frös till en stor isöken. " Man vet alltså inte om jorden var en stor isklump tidigare, eller om den alltid har varit varm. Ett problem som inte riktigt är löst.

Han påstår dock att man inte ser några geologiska eller biologiska tecken på att jorden var en stor isklump tidigare. Till exempel diskuteras om jorden kan ha haft större mängder metan i atmosfären under sin tidiga historia, eftersom metan också är en mycket effektiv växthusgas. Kanske är detta sant?

Som ni vet så innehåller solens strålar mycket energi, och nä rväxthusgaserna ökar och bildar moln, som senare hindrar att en stor del av solens strålar studsar tillbaka. Alltså, jumer växthusgaservi släpper ut, desto varmare blir våran planet. Detta har alla hört talas om,och jag tycker att han beskriver det bra. Det här med fusion av väte och helium får mig att tänka på solens framtid, vad som kommer att hända när solen inte har mer väte och helium.  När bränslet tar slut kommer solen att växa till en röd jätte som kommer att sluka Merkurius, Venus och troligen Jorden. Mars kommer att grillas och Jupiter och Saturnus kanske får ett någorlunda vettigt klimat för en kort period. Sedan kommer Solen att krympa till en vit dvärg och så småningom dö.  Men detta händer först om ett par miljoner år. Människan har kanske koloniserat Mars vid den tiden?


Kommentarer
Andrej

Trevligt att bli så utförligt refererad! Det blir ju en ganska teoretisk diskussion det här om hur mänskligheten kommer att gå under, men det är intressant att hitta paralleler mellan dagens klimatutveckling och jordens tidiga historia.



Det är inte så svårt att tänka sig att man borde se spår av istider i geologiska sammanhang - ett stort istäcke skulle påverka kemiska processer i jorden och haven och även nöta på berget. Vi ser ju till exempel överallt omkring oss i landskapet spår av den senaste istiden, som skapat alla rullstensåsar och flyttblock och påverkar landhöjningen. Men vad jag vet så har man bara hittat sådana spår från lite senare epoker, efter livets uppkomst och atmosfärens syresättning, inte från jordens tidigaste tid när solen borde ha varit som kallast.

2008-06-19 15:07:51
URL: http://blogs.su.se/anku3535/
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: