Nu har man hittat is på Mars.

Hejsan!

Jag läser alltid nyheter på aftonbladet.se, och här har dom skrivit något intressant. Phoenix Mars Lander har hittat is. Bilden nedan hittade jag på nasa.gov


Rymdforskarna på Nasa tror sig ha funnit bevis för att rymdsonden Phoenix har grävt fram is på Mars. På bilder som har skickats till jorden har vita fläckar och tärningsstora iskuber smält bort i solen.  - Vi har hittat det bevis vi har letat efter, säger forskningsledaren Peter Smith. Det var för fyra dagar sedan som Phoenix grävde fram vad man trodde kunde vara is eller möjligen något annat vitt ämne, som salt exempelvis, som låg gömt några centimeter under den röda planetens yta.  Nu har fläckarna försvunnit, vilket forskarna tolkar som att det var is som har smält bort efter att ha exponerats i solen.  Beboelig planet? :- Men det faktum att det finns is säger ingenting om huruvida det är beboeligt, säger Peter Smith vid en presskonferens från University of Arizona. Ett av uppdragen som Phoenix har är att försöka finna eventuellt liv på Mars. Men också att samla information om det är möjligt att permafrostområdena någon gång i framtiden skulle kunna bli beboeliga för människor.  En nyckelfråga som forskarna söker svar på är ifall isen som man nu har funnit någonsin har existerat i smält form på Mars. Om det är så skulle man kunna hitta mikrober som exempelvis Chryseobacterium greenlandensis, som man funnit flera kilometer under isen på Grönland. Mikroberna tros ha legat gömda där i 120 000 år, men ändå överlevt under minst sagt extrema förhållanden. Krävs energi : Möjligen skulle liknande mikrober kunna finnas på Mars.  Men vatten i smält form är bara en av förutsättningarna för att det ska kunna bildas liv. De flesta forskare är överens om att det också behövs förekomst av någon slags organiskt kol och en energikälla för att liv ska kunna uppstå.

"It's with great pride and a lot of joy I announce today we have found proof that this hard material really is water ice and not some other substance"

Frågan är varför det tog så långt tid att märka det här. Bilden togs ju för ett par dagar sen, och jag har sett den flera gånger. Smart att ta bild på det man grävde några dagar innan, väldigt smart. Det bevisar bara hur grymma dom i NASA är :). Jag säger bara grattis, äntligen har forskarna hittat is.

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: