Lera från Mars ska analyseras.

Phoenix har med framgång lyckats gräva fram lera som sedan ska testas, med sin arm. En instrument på rymdfärjan ska analysera leran. Den 420 miljoner dyra rymdfärjan har att gräva genom all lera och förhoppningsvis nå till iset som ligger under ytan. Genom att analysera leran kan man få reda på om vattnet har varit flytande tidigare. Om det var flytande, så skulle det ha kunna funnits liv tidigare.
Efter att ha grävt fram ettprov, vars volym är ungefär lik en kopps volym, använde Phoenix sin robot arm för att ta bild på provet som den hade grävt fram. Detta hjälper forskare att se om dom har tillräckligt med lera, för att sedan skicka det till the Thermal and Evolved-Gas Analyzer (TEGA) , som finns ombord på Mars landaren. Till vänster kan ni se provet, som är orange-röd. Detta beror på att det finns mycket järnoxid på Mars, som jag har sagt tidigare. Leran grävdes fram den 5:e Juni.
Mission controllers (dom som sköter projektet) kommer att sända instruktioner till Phoenix att dumpa provet i en av de TEGA ugnen. Ugnen, som är ungefär 2 cm långa och har en diameter lik en blyerts penna, kommer att värma upp leran och sen analysera gasen med en mass spektometer. Ljus kommer att sändas från gasen , och kommer förhoppningsvis visa om det finns vatten.

Vill ni läsa mer så kan ni besäka space.com
Nu måste jag klä på mig och möta Dilan. Ska shoppa idag ;)
ha en trevlig dag allihopa!


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: