Grymt teleskop!

Just nu sitter jag och läser lite om James Webb space teleskopet. Drömmer mig bort. Tänk er hur FINA bilder det kommer att ta, och hur mycket nytt det kommer att upptäcka. Om man älskar Hubble-bilderna, så kommer man säkert att avguda JW-teleskopets bilder. Över ser ni storleksskillnaden mellan båda två. Hubble har en stor spegel. Men det andra har flera stycken, fungerar som en CCD kamera (Charget couple device). På det här sättet kommer den att en högre upplösning och få bättre "syn". Den kommer att ta över Hubble år 2013. No more Hubble then. Det kommer tillexempel söka efter dom första galaxerna, dvs. dom som bildades först. Den kommer att se i det infraföda synfältet. Teleskopet kommer att befinna sig 1,609,344 km från jorden, väldigt långt bort. Själva spegeln har en diameter på 6.5 meter, vilket är dubbelt så stort om man jämför med Hubbles 2,4m. Varje liten spegel är 1.5 m i diameter, så tillsammans blir dom till en stor 6.5 meters spegel. Och solpanelerna är lika stora som ett tennisplan! Och gissa vad, detta är ett sammarbete mellan ESA och NASA.  Läs här, ifall ni vill veta mer om teleskopet. Mycket information!


Så här bra tror man att teleskopet kommer att "se".  Bilden visar ooootroligt många galaxer. När man funderar lite, så är väl oddsen stora att det finns liv i någon annan planet, förutom våran. 1 galax har ca 500 miljarder stjärnor. På bilden ser vi 10,000 galaxer ungefär. 10,000*(500*10^9)= 5*10^15! Det måste finnas liv utanför våran galax! Vill ni ta närmare titt på Hubbles deep space view, spana in den här hemsidan . Man kan zooma in och ta en närmare titt.

Kommentarer
christofer

Mycket intressant detta!

Ska bli spännande att få ta del av dess resultat! :-)

2008-12-15 22:33:15
URL: http://www.gakforumet.tk
Assi

Hur spännande som helst. Vem vet vad den upptäcker. Hubble har hittat planeter runt andra stjärnor. Kanske hittar den planeter i en annan galax,vem vet. Men det kommer säkert att hitta något stort. 100% säker på det :)

2008-12-15 22:44:26
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: