Jorden är unik!

Heej alla!

Hoppas att ni hade det trevligt igår ;). Själv hade jag det hur tråkigt som helst, för det fanns inget att göra. Men sen kom mamma med 5 Illustrerad Vetenskaps tidningar, och jag blev glad. Och så har jag fått en inbjudan till astronomi firandet i Sthlm:D. Såg en intressant artikel.

Jag har aldrig hört talas om Kepler Mission - en satellit som ska leta efter himlakroppar som är lika stora som jorden.
Man kan tro att det är ganska enkelt att upptäcka en jordlik planet, men det är det absolut inte. För jorden är väldigt liten, och om en stor stjärna är framför den blir det ännu svårare. Det är därför man för det mesta har hittat Jupiter liknande planeter. Forskare är så bra, så att dom har hittat ca 287 planeter i omloppsbana runt främmande stjärnor. That's impresing! Och dom planerar att sjukta upp satteliten till rymden år 2009! Ganska snart alltså.

Trots att man hittar många planeter därute i mörkret, vet forskarna mycket lite om förhållandena på dem, men det ska detta skall det bli ändring på. Astronomerna hoppas att nya tekniker skall göra det möjligt att undersöka planeterna med avseende på fysikaliska och kemiska kännetecken, som liknar villkoren för det liv vi känner på jorden....
Carl Sagan har tillsammans med några kollegor formulerat fyra livsvillkor, efter det att Galileisonden passerat förbi jorden med antennerna ute och snappat upp faktorer som avslöjade livstecken från vår egen blå planet....


Frågan är, vad händer om man hittar bakterier på en planet som ligger flera tusen ljusår bort? Vi kan absolut inte färdas dit. Vi får bara en bekräftelse på att vi inte är ensamma. Växter använder som vi vet ljus till fotosyntesen. Rött ljus används och grönt ljus reflekteras. Det är därför växterna ser gröna ut. En planet med många växter utsänder därför mindre rött ljus, eller? Ja, självklart. Mer grönt ljus är ett tecken på närvaro av klorofyll, det gröna i växten. Och då har planeten syre. De flesta exoplaneter har hittats med hjälp av den så kallade Dopplerförskjutningsmetoden, den jag har skrivit om en eller två gånger. Venuspassagen är ett exempel. Jag vill inte gå in på det, sök dopplermetoden på google. Men den här metoden ger ingen information om planeten, utan visar bara att man har hittat något.  Den minsta planeten som man har hittat med den här metoden, har varit 5-7 gånger större än jorden! Och man har hittat runt 99 planeter med den här metoden, vilket är jättebra enligt mig.  Men om man känner till exoplanetens massa från Dopplerförskjutningen, kan man få en säkert värde på planetens massa, vilket är det vi egentligen vill veta. För massan säger nämligen mycket om förhållandena på planeten. Och vet man avståndet från solen, ja då kan man enkelt räkna ut om det finns liv eller inte. Är solen lagom stor, och planeten är i det beboeliga zonen, ja då har man hittat liv. Men nu till själva satelliten, Kepler satelliten.

Den ska övervaka 100 000 stjärnor för att hitta passager av planeter meden massa ned till jordens. keplersatelliten har som huvuduppgift att hitta så många planeter som möjligt i den beboeliga zonen i avlägsna solsystem. Därefter skall satelliten titta på dessa planeters storlek, vilken typ de hör till och hur deras banor går.
Kepler skall inte ligga i omloppsbana runt jorden. I stället placeras teleskopet runt solen i en omloppsbana, som följer jordens. Det betyder att jorden inte skuggar teleskopet, och att ljusrester från jorden inte stör mätningarna. Kepler skall peka mot ett område i stjärnbilden Svanen, som inte passeras av objekt i Kuiperbältet eller asteroidfältet vid Mars. Den har även en s.k. laserkam, och detta har jag inte heller hört talas om. Det är en ny uppfinning, som kan förbättra upplösningsförmågan 60 gånger jämfört med satelliten COROT, som är ett europeisk projekt. Vill ni veta mer om satelliten så ska ni definitivt besöka Kepler

Detta var nog lite kort om satelliten, och som det ser ut nu så har den stor möjlighet att hitta exoplaneter. Men vad händer om vi hittar intelligent liv? Blir det som filmen Mars Attacks, dvs. fientliga aliens som vill ta över jorden?
Jag vet inte varför, men det känns som om vi är den enda planeten med utvecklad och intelligent liv. bakterier finns det säkert gott om lite överallt i universum, men liv. Fast samtidigt måste det finnas intelligent liv utanför solsystemet. För vi alla har samma begynnelse, galaxer bildades efter Big Bang. Nä, det här är svårt att svara på.
Kanske hittar man sådana här? Ni som har läst Dan Browns I cirkelns mitt känner nog till den här rackaren.

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: