Sista uppskjutningen är..
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Jag har många gånger skrivit att NASA ska ha sin sista uppskjutning iår, och sedan "skrota" dagens rymdfärjor. NASA kommer ju självklart inte att slänga dem i en soptipp eller något, utan dem kommer att ställas ut så att folk kan åskåda dem. År 2014 ska dem börja med uppskjutningarna igen, då med nya rymdfärjor. Men det har faktiskt ändrats.
NASA kommer att ha sin sista uppskjutning den 26:e februari 2011 istället. Då kommer färjan Endeavour åka upp tillsammans med 6 astronauter (ingen kvinna tråkigt nog) och deras uppgift är att få upp NASAs Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02). AMS-02 är en detektor som leta efter antimateria och mörk materia i rymden. Så den sista är inte iår, utan nästa år!
Ni kan läsa mer om antimateria Här och om mörk materia Här . Så skriv ner datumet på ett papper och titta på uppskjutnigen. Det är nästan så att man kan kalla den för något historiskt. För sen får vi aldrig se dagens rymfärjor skjutas upp igen! Undrar om forskarna hittar något...
3D-astronomi
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Hittade något kul på internet som jag tänkte dela med mig här. Och eftersom att jag såg en 3D film på bio igår så är detta inlägg passande. Har ni någonsin testat att korsa ögonen när ni tittar på två likadana bilder samtidigt? En 3D bild dyker upp i mitten, ganska häftigt. Det gör kanske lite ont i huvudet efteråt, så korsa inte ögonen under en längre tid xD. Ni som inte vet vad jag menar med korsa ögonen eller inte vet hur man gör det kan besöka denna sida.
Nedan har ni ett par astronomi bilder. Korsar ni ögonen när ni tittar på dem så kommer en 3D bild att dyka upp. Bilderna är nästan helt identiska.
Månen
Mars
Solen
Mars' måne Phobos
Cosmonova visar..
Kategori: Allmänt  (4) Kommentarer>
Jag skrev om en rymdutställning för några dagar sedan. Tänke tipsa om något annat rymdrelaterat också, något som Cosmonova tänker visa. Tråkigt att man inte bor i Sthlm, eller bor nära iaf. Missar ju allt känns det som. Så här står det i Cosmonovas pressmeddelande:
Cosmonova firar Hubbles 20-årsjubileum med ny film
Cosmonova inleder höstsäsongen med premiär av den nya rymdfilmen Hubble. Filmen skildrar astronauternas sista färd till rymdteleskopet och deras riskabla reparation av det. Den ger också besökarna en nervkittlande resa 10 miljarder ljusår bort, till det observerbara universums utkant. Filmen har premiär för allmänheten på fredag den 17 september och visas i världens största filmformat.
Guidad tur genom universum
Hubbleteleskopet ligger bakom många av de bästa bilderna som någonsin tagits av rymden. Tack vare avancerad datavisualisering har bilderna omvandlas till vetenskapligt verklighets-trogna resor. Tillsammans blir de som en guidad tur runt universum genom tid och rum. Cosmonova-besökarna får bland annat resa till den döende Helixnebulosan, den väldiga Örnnebulosan och in i hjärtat av Orion-nebulosan, stjärnornas barnkammare.
Den sista färden till Hubble ägde rum i maj 2009. Då reste sju astronauter med rymdfärjan Atlantis dit för att genomföra ett av de hittills mest komplicerade uppdragen i rymden, att reparera teleskopet en sista gång. I filmen skildras både förberedelserna och hur de genomför det riskabla uppdraget.
Filmen har svenskt tal och visas dagligen från och med fredag den 17 september.
Svensk berättare är Kim Sulocki.
En till sak. Jupiter kommer att vara väldigt nära oss mellan 20-21 September. Nästa gång den är så här nära blir år 2022! Läs mer HÄR ! Ska försöka att hitta ett teleskop :)
Rymdutställning
Kategori: Allmänt  (3) Kommentarer>
Armen är svag och värker fortfarande, men det går att skriva denna gången ;). Tänkte tipsa er om något intressant som kommer att vara igång i början av nästa år. Utställningen sker på Tekniska museet i Sthlm och den heter A Human Adventure. GP har skrivit om detta och jag har kopierat lite ur artikeln.
Utställningen omfattar över 400 autentiska föremål, flera av dem visas för första gången. Bland annat kommer besökarna att få se rymddräkter, motorer, satelliter, rymdteleskop och rymdkapslar i original eller replika.
Det blir en möjlighet att få visa upp utvecklingen inom rymdforskningen och ytterligare öka allas intresse och kunskap för rymden, säger Sveriges astronaut Christer Fuglesang.
Utställningen öppnar 27 januari och pågår till sjätte november nästa år. Från Stockholm går rymdutställningen sedan vidare till en flerårig turné i Europa och USA.
Jag tycker så klart att detta är jätteintressant och kommer säkert att besöka Tekniska museet. Sist jag var där så såg jag utställningen om ISS. Skulle inte vara så dåligt att se en rymddräkt bland annat!
Cassinis senaste och Ares raketer
Kategori: Allmänt  (1) Kommentarer>
Armen gör fortfarande ont och jag längtar tills den är starkare så att jag kan lägga undan mitellan. Men just nu är den svag, och fastän att jag sa att jag vill ta en bloggpaus så lägger jag upp en bild istället. Vill att ni ska se den + jag slipper skriva mycket när det är en bild istället. Bilden har i alla fall sonden Cassini tagit och den togs för ungefär 1 månad sen. Absolutely beautiful!
From left to right in this image are Epimetheus (113 kilometers, or 70 miles across), Janus (179 kilometers, or 111 miles across), Prometheus (86 kilometers, or 53 miles across) and Atlas (30 kilometers, or 19 miles across).This view looks toward the northern, sunlit side of the rings from just above the ringplane.
NASA har även testat sina senaste raketer, raketer som kommer att bära Ares 1 rymdraketer. Ares 1 raketerna ska ersätta dagens rymdfärjor som ni kanske här läst här. Sök Ares på min blogg så finner ni mer info.
Testskjutningen gick bra som ni ser. Nu längtar man bara till år 2014 då dessa kommer att användas!
Bloggpaus...
Kategori: Allmänt  (5) Kommentarer>
Solfläck och ESA
Kategori: Allmänt  (2) Kommentarer>
Blir en sen uppdatering tänkte jag, nu när jag har tid. Får nog bli en bild denna gången. Jag hittade en ganska fin bild på en solfläck. Denna bild är speciellt, för den är den bästa bild man har av en solfläck tagen i synligt ljus! Tror inte att det kan bli mer detaljerat än det här (kanske i framtiden). Bilden har New Jersey Institute of Technology tagit, med sitt New Solar Telescope (NST). Observatoriet heter Big Bear Solar Observatory (BBSO). Imponerande, nästan så att man inte behöver skicka ut dyra satelliter till rymden när man kan ta sådana här fina bilder från jorden.
“This photo of a sunspot is now the most detailed ever obtained in visible light,” according to Ciel et l’Espace. In September, the publication, a popular astronomy magazine, will publish several more photos of the Sun taken with BBSO’s new adaptive optics system.
Här.
God natt alla!
ESA's satellit Herschel har kommit fram till att det som behövs för att vatten ska existera är solljus, ultraviolett ljus. Och hur vet den det? Enligt ESA så har dem kommit fram till det genom att studera stjärnan IRC+10216, som har vattenånga runt sig (stjärnan är snart död). Ni kan läsa mer om detta