Natthimlen år 2013

 
Hej alla!

Nu är det ett nytt år och jag är fortfarande förbryllad över hur dagarna bara flyger iväg. Ibland känns det som att ens liv är en bok, där varje sida representerar en dag .När inget intressant händer under en viss dag så bläddras sidan snabbt till nästa. Om några dagar ska jag flytta till Kiruna, snacka om att dagarna bara har flygit! 2 år i kalla Kiruna, hoppas att jag klarar det! Nej, självklart klarar jag det. Med min hamster vid min sida så kommer jag att tackla alla problem ;)
 
Varje år brukar jag skriva en stor lista med saker som går att se på natthimlen under året. I år blir det inget undantag. Nedan ser ni en komplett lisa på händelser som ni inte vill missa. Har skippat vissa saker, som jorden i perihelium eller Merkurius i aphelium. Månen kommer även att vara väldigt nära jorden och tvärtom under vissa datum. jag har nämt 2 datum, kan återkomma med andra datum när det närmar sig (ifall ni nu vill det). Om jag har glömt något så får ni gära säga det :)
 
 
Januari
1: En komet vid namn Comet P/1996 R2 kommer att vara 2.546 AU ifrån oss. Ni kanske kan hitta den med ett teleskop. Inget är omöjligt med ett stort teleskop.
 
2: En till komet, denna heter Comet C/2011 UF305  har ett avstånd på 1.94 AU.
 
3-4 : Kvadrantiderna, vilket är ett meteorregn. Har man tur så kommer man att kunna se ca 40 stjärnfall i timmen. Maximum ligger vid Polstjärnan, så titta på Karlavagnens svans. 
 
9: Aphophis kommer att ha en skenbar magnitud på 15.7, vilket betyder att den är väldigt ljussvag. Pluto har en som är ca 14 och den går inte att se. Den här asteroiden är väldigt speciell för år 2036 kommer den att vara väldigt nära jorden. Den kan till och med kollidera med jorden och då vet ni vad det kommer att leda till. 
 
22: Kanske inte så speciellt men månen kommer att vara som längst bort från jorden (405,313 km).

 
Fenbruari
15 : En till asteroid kommer att passera jorden. Altituden kommer att vara ca 24 000 km. Kometen heter Asteroid 2012 DA14

16: Merkurius är som högst på himlen.
 
Mars
6: Månen kommer att vara som närmast jorden (369,954 km). Den kommer att lysa starkt så gå ut och titta på den.
 
20: Vårdagjämning
 
April
21-22: Lyriderna, ännu ett meteorregn. Man kan se ca 20 stycken per timme. Månen kommer inte att vara uppe den kvällen, vilket gör det till en perfekt kväll. Månljuset stör nämligen och det blir svårare att se stjärnfall när himlen är upplyst. Lyriderna kommer från namnet Lyran, vilket är stjärnbilden som ni ska titta mot för att kunna se stjärnfallen. Där är det maximum.
 
25: En partiell månförmörkelse, alltså inte en hel. Missa inte detta, för månen blir vackert röd/orange och är jättefin.
 
28: En perfekt dag för att fota/observera Saturnus. Planeten kommer att vara som närmast jorden och helt upplyst av solen. 
 
Maj
5-6: Eta Aquariderna, meteorregn nr 3 hittills. Det går oftast att se ca 10 stjärnfall per timmen. Kanske inte många, men har man inget att göra så är det ju alltid värt att gå ut och ta en titt.
 
28: Venus och Jupiter konjunktion. Planeterna kommer att vara ca 1 grad ifrån varandra på himlen. Går att se som bäst vid solnedgång och efter det så klart. Merkurius kommer också att vara i närheten, så ni kommer att kunna se 3 planeter samtidigt. 
 
Juni
Inget händer den här månaden. 
 
Juli
3: Om ni är ute tidigt på morgonen så kommer ni att kunna se Venus nära månen. Men då måste ni gå ut innan soluppgång.
 
28-29: Södra Delta-Aquariderna, vilket är ett meteorregn. Ca 15.20 stjärnfall per timme.
 
Augusti
12-13: Som varje går kan man se Perseiderna mellan dessa dagar. Har man tur så går det att se ca 60 stjärnfall per timme då det är maximum. Hitta ett mörkt ställe och titta mot stjärnbilden Perseus. Då kommer ni granterat se åtminstone ett par stycken.
 
27: Neptunus kommer att vara som närmast jorden och vara fullt upplyst av solen. Går inte att se med blotta ögat vad jag vet, men kanske med ett bra teleskop.
 
September
8: Vet inte vad det här heter på svenska men på engelska heter det Mars - Beehive. Mars kommer att befinna sig i en stjärnhop som ligger i stjärntecknet kräftan. Går nog att se som bäst med ett teleskop.
Samma kväll kommer Venus att befinna sig 0,4 grader till vänster om månen och ni kommer inte att kunna missa det.
 
(22: Höstdagjämning. Dag och natt kommer att vara lika långa.)
 
Oktober
18: Penumbral månförmörkelse. Jorden, månen och solen kommer att ligga i rad, med jorden i mitten. Då kommer jordens skugga träffa månen och månen kommer att bli förmörkad. Går att se från Sverige!
 
21-22: Stjärnfallet Orioniderna går att se mellan dessa dagar. Ca 20 stjärnfall per timme.
 
November
2:  Månen passerar framför den ljusstarka stjärnan Spica.
 
6: Konjunktion mellan solen och Saturnus. Går inte att se med blotta ögat dock, men lägger ändå till den här händelsen på listan.

17-18: 17-18: Leoniderna, årets sista meteorregn. När det är maximum så går det oftast att se ca 60 stjärnfall per timme. Det kommer att vara nymåne samma kväll, så inget störande månljus!
 
December
21: Vintersolståndet. 
 
26: En komet som heter  Comet C/2012 S1 kommer att vara 102976 km från jorden. Det går säkert att hitta den med ett teleskop.
 
29: Konjunktion mellan Saturnus och månen. Bara 0,9 grader mellan dem på himlen.
 
Det var nog allt som händer under detta året. Jag själv ser fram emot månförmörkelserna! 

Kommentarer
Henrik Sandgren

Mycket trevlig lista som vanligt! Fast jag tror att du har skrivit fel den 20:e mars? Vårdagjämning ska det stå eller?

Svar: Åh tack tack, det var exakt det jag menade. Borde ju veta det, vi kurder firar vår nyår då ;)
Assiye Suer

2013-01-01 15:42:34
URL: http://henriksandgren.daportfolio.com
Hans Bengtsson

En komet som har goda förutsättningar att för vår del bli riktigt fin och spektakulär nu under våren är C/2011 L4 (PanSTARRS). Här kan man se kometens bana över himlen och den förväntade magnitudutvecklingen:

http://www.aerith.net/comet/catalog/2011L4/2011L4.html

När det gäller meteorsvärmar, så är det alltid så att man ska titta åt det håll där himlen är mörkast, där man har bäst gränsmagnitud. Ofta är detta rakt uppåt, men det kan förstås variera med de lokala förutsättningarna eller med månens eventuella påverkan. Det finns ingen anledning att titta just åt radiantens håll, man ser inte fler meteorer bara för att man gör det. Den enda effekt man då uppnår är att meteorspåren blir kortare och inte lika praktfulla jämfört med andra riktningar.

För att lättast inse detta kan man tänka sig en punkt i ett meteorspår som ligger 100 km över t.ex. Växjö. För en observatör som befinner sig väster om Växjö kommer meteoren att synas österut. För en observatör öster om Växjö kommer meteoren att synas västerut. Och så vidare. Man ska komma ihåg att meteorer är ljusfenomen som uppträder i vår egen atmosfär, inte på astronomiska avstånd.

De två huvudsakliga faktorer som påverkar hur många svärmmeteorer man ser är (förutom svärmens verkliga aktivitet vid tillfället) vilken gränsmagnitud man har och hur många grader över horisonten radianten ligger (dess altitud).

Mvh
Hans Bengtsson

Svar: Tack tack! Hoppas att fler ser den här kommentaren, den är väldigt intressant!
Assiye Suer

2013-01-04 13:02:54
Jennifer

Riktigt kul att du gör en sådan här lista, är väldigt fascinerad av rymden och det finns nog ingenting jag älskar mer än att fotografera planeter på natthimlen eller gå upp på ett högt berg med mina vänner och se meteorregn. Så det är himla kul att veta alla dessa datum! Och måste säga att din blogg verkligen är intressant att läsa, gillar den starkt!
keep up the good work!

Svar: Tack tack! Och jag håller med dig! Har själv fotograferat Saturnus, Mars och Jupiter, det var riktigt kul!
Assiye Suer

2013-01-09 23:54:46
URL: http://lifeisyourstage.blogg.se
Stande

Grym blogg! fortsätt med det grymma arbetet! bästa bloggen so far om man säger så! :)

Svar: Tack så mycket!! :D Kommer nog att fortsätta ett bra tag :)
Assiye Suer

2013-04-11 09:47:35
nyfiken

är de natten till 22 april -13
svensk tid?

Svar: Alla tider borde stämma, tog informationen från en svensk hemsida bland annat. Men kolla upp det för säkerhetsskull! :)
Assiye Suer

2013-04-11 21:20:43
Marlene Johansson

Placerade mig i Hammocken natten till idag den 13/9 mellan kl 24 -01.40 såg jag 28 tydliga stjärnfall, vackert !!!! Bra att se din blogg med information om händelser på himmlen, fortsätt ditt goda arbete.

Svar: Wow, det var ju valdigt manga! Sjalv fick jag inte se ett endaste pga. Madrids vader. Tack tack! :)
Assiye Suer

2013-08-13 13:16:14
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: