Panstarr, komet nummer 2

Hej!
 
När året började så skrev jag ett inlägg med alla astronomiska händelser som ni kanske inte vill missa. En av punkterna var kometen ISON, som ni kan läsa om här.
Nu kommer man tydligen att kunna se en till komet i år och det snart. I början av mars kommer kometen Panstarr. Enligt NASA så kommer man att kunna se kometen med blotta ögat, så inga teleskop ellet annat behövs. Den 5/3 kommer den att vara som närmast jorden, så då kan man se den som bäst. 
 
 
Panstarr kommer att befinna sig ca 1,1 AU från jorden. 1 AU är avståndet mellan jorden och solen vilket är ca 150 miljoner km.
Här i norra halvklotet kommer den att vara synlig lågt till väster, strax efter solnedgång. Den kommer att röra sig norrut varje kväll under mars månad. Tittar ni mot mot stjärnbilden Fiskarna, nära Pegasus och Andromeda, så finns det nog en chans att ni hittar den. 
Den ideala platsen är nog en plats där det inte finns skymmande träd och störande ljus. Jag rekommenderar att ni tar med er ett litet teleskop eller en kikare. Det kan nog bli svårt att hitta den med blotta ögat. Och jag är säker på att ni vill se kometens svans, vilket kanske inte är möjligt utan några hjälpmedel.
 
Lycka till alla!

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: