ESAs nya projekt JUICE

Hej alla! 

Besökte ESAs hemsida lite snabbt och såg en rolig nyhet som dem hade släppt idag. Själv är jag intresserad av solsystemets månar, speciellt de som är aktiva. Alla är inte lika döda som månen vilket man kanske kan tro. 
Oftast vill man inte skicka något långt ut i solsystemet. Dels för att det kostar mycket, men även för att det tar en bra tid för sonden att nå sin destination. Så det var kul att se att ESA planerar på att skicka 11 vetenskapliga experiment till Jupiter. Satelliten kommer att undersöka Jupiter, men även planetens tre största månar Ganymede, Callisto och Europa.
Missionen heter The JUpiter ICy moons Explorer mission, JUICE, och det är planerat att uppskjutningen ska ske år 2022 och vara framme vid Jupiter år 2030. Där kommer den att vara i 3 år och förhoppningsvis skicka data till forskarna, kanske upptäcker den även något. 
 
Varför just Ganymede, Callisto och Europa? Jupiter har ju över 60 månar. Jo, forskarna tror nämligen att det finns flytande vatten under ytan av dessa istäckta månar. JUICE kommer att kartlägga varje månes yta, lära sig mer om deras inre och kanske hitta tecken på liv (eller se om liv kan existera där). 
Den kommer även att undersöka Jupiters magnetosfär och atmosfär.
 
Ni hittar mycket mer on JUICE på ESAs hemsida (länk). Finns mycket intressant om den. Tycker att det är bra att ESA börjar med stora projekt faktiskt. Det här är ju något som NASA hade satsat på faktiskt. 
 

Kommentarer
Stjärnskådaren

Detta ser man ju fram emot. Jag hoppas att nästa sond till Jupiters månar har någon sorts landare med sig dock...

2013-03-11 07:36:01
Jan-Erik

Ja, det är ett spännande projekt. Jag var just på Rymdforum och ett par personer jag pratade med där håller på med instrument till JUICE. Det kommer att vara två svensk-ledda instrument med ombord, inte illa för lilla Sverige :-)

2013-03-21 11:55:05
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: