Visste ni att..

Solsystemets kallaste plats inte är Pluto, det som många skulle gissa på. Det är faktiskt på botten av månens kratrar där det är kallast, rättare sagt kratrarna som ligger nära månens poler. Det beror på att solen aldrig lyser där och deras botten alltid ligger i skuggan. Hermite kratern, som ligger nära månens sydpol, slår rekordet. Där har man uppmätt -248 grader , -25 grader över den absoluta nollpunkten. Månen saknar även luft vilket leder till att värmen inte fördelas över himlakroppen som det gör här på jorden. Detta gör Hermite kratern till solsystemets kallaste plats.
 
Det kan finnas kallare platser och chansen är stor att Neptunus måne Triton kan slå detta rekord, eller något isklot i utkanten av Kuiperbältet. Men just nu finns denna plats på månen.
 
 

Kommentarer
Jan-Erik

Nej, nej, nej! Solsystemets kallaste plats (och kanske tom universums kallaste plats) är något lab på Jorden där man leker med Bose-Einstein kondensat, bara ett par hundra nanokelvin över absoluta nollpunkten :-)

Inte för att vara petig men -284 grader är 11 grader under absoluta nollpunkten, i alla fall om det är Celsius.

Svar: jaså, hade ingen aning. Jag läste detta i en vetenskapstidning, det kanske var ett type o. Tack, ska ändra på det :)
Assiye Suer

2012-09-27 01:06:29
Jan-Erik

He, he, 11 grader under (eller ens någon grad) den absoluta nollpunkten är inte möjlig så -284 måste vara fel, -248 kanske? Då blir det 25 grader över absoluta nollpunkten.

Svar: kan hända...nu måste jag hitta tidningen och se vad som verkligen anges
Assiye Suer

2012-09-27 12:48:57
Assi

Kanske menar dem platsen som är naturligt kallt, inte något som har skapats?

2012-09-27 13:02:27
Jan-Erik

http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/first-year.html säger att LRO uppmätte -248 grader Celsius i en krater på Månen för 2-3 år sedan.

Jo, jag antar att dom menar vilken plats som är naturligt kallast. Vilken heliumkyld magnetkamera som helst på vilket sjukhus som helst är ju kallare än kratern på Månen :-)

2012-09-27 13:17:13
Ysan

Jag började fundera lite om det var en revolution inom fysiken när jag läste att det var lägre än den absoluta nollpunkten . Tur att de bara skrev fel ;) Och intressant att det är på månen. Själv utgick jag ifrån att det var en av gasjättarna.

Svar: samma här faktiskt!
Assiye Suer

2012-10-04 00:37:22
Magdalena

Nu har du tagit fel på dess temperatur, månens allra djupaste krater är med säkerhet inte kallare än -273,15 grader celsius. Kan dock inte med säkerhet säga hur många grader ÖVER den absouluta nollpunkten det handlar om. :)

Svar: Hej!Tack, nu har jag ändrat allt. http://illvet.se/fraaga-oss/vilken-ar-den-kallaste-platsen-i-solsystemet är en pålitlig källa, även om jag läste om detta ur en annan tidning :)
Assiye Suer

2012-10-08 13:43:58
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: