Syre detekterad i Saturnus måne Diones atmosfär

Hej alla!

I framtiden kommer jorden inte vara så gästvänlig som den är just nu, om man tänker efter hur vi påverkar planeten med avgaser och annat. Därför fick man idén om att flytta till en av solsystemets flera månar i framtiden. Vi kommer att behöva en bra måne som kan förse oss med syre. Nu har man faktiskt upptäckt att Dione, en av Saturnus 62 månad, har syre i atmosfären och kan ha liv. Då menar man liv i form av bakterier eller annat som klarar av att leva i tuffa miljöer. 

Dione befinner sig lika långt ifrån Saturnus som månen är från jorden. Det är en liten måne som har en radie på 1120 km, men den är intressant pga. all vattenis som tänker dess yta. Precis som Merkurius (och andra himlakroppar) har den en kärna av järn, vilket ger upphov till ett magnetfält som här på jorden.
Det tar Dione 2,7 dagar att ta ett varv kring Saturnus, och den bombarderas med laddade partiklar från planeten. Dessa laddade partiklar träffar månens yta, vilket leder till en reaktion som får syret i vattenisen att hamna i Diones atmosfär. Syreatomerna lämnar sedan Diones atmosfär av Saturnus starka magnetosfär, så det hela är en process som håller på hela tiden. Men syre och vatten betyder liv. Men eftersom att den har ett tjockt täcke av is så kan det med stor sannorlikhet inte utvecklas liv där, men detta bekräftar att månar också kan ha syre i atmosfären.
Satelliten Cassini, som har en bana runt Saturnus, upptäckte syret med ett instrument vid namn Cassini Plasma Spectrometer (CASP). Vill ni läsa mer om Dione och upptäckten så ska ni klicka på den här länken.
Dione med Saturnus i bakgrunden.
Jag vet inte hur det är med er, men det här stärker teorin om att det kan finnas liv där ute. Tror absolut inte att vi är så unika som vi tror att vi är.

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: