Hubble video

Hej alla!
En av mina dagliga ritualer är att spana in vad Astronomy picture of the day har att erbjuda. Och idag fanns det en grym video som är värd att se.



Alla vet att himlakropparna rör sig över våran himmel. Som solen till exempel. Detta beror på jordens rotation kring sin egna axel. Därför rör sig allt så snabbt över himlen. I rymden däremot, där går det långsamt. Njaa tänker ni kanske? Då har ni rätt, för det beror ju också på hur nära man är en himlakropp. Något som är långt bort tycks röra sig långsammare, även om den har samma hastighet när den är nära dig.
När Hubble fotar något en dag, och sen fotar samma objekt ett år senare, så ser man ingen stor skillnad mellan bilderna. Bildspelet ovan, är en sekvens av flera bilder tagna mellan 1994 och 2008! Det är just då man ser förändringar, dramatiska förändringar också.
Det ni ser i videon är plasma som en ung stjärna har kastat ut. Och plasmats längd är 10 000 gånger avståndet mellan solen och jorden och hastigheten är 150 km/s. Det är riktigt snabbt det. Tänk er att släppa en fjäder när det blåser riktigt hårt. Då hamnar den 150 km ifrån dig efter en sekund. Sånt händer ju inte här på jorden, men jag tar det som ett exempel. Stjärnan och plasmat befinner sig ca 1500 ljusår från oss, så det är endå "nära". Undebara bilder, eller vad säger ni?

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: