Det här händer iår

Hej alla!

Året har fått en bra start, med solförmörkelse och meteorregn. Men det händer ju andra saker iår som är värt att titta på.

3/4 Saturnus: Den här kvällen kommer Saturnus att befinna sig som närmast jorden, och det kommer att vara helt upplyst av solen. Detta är ett bra tillfälle att gå ut och titta på Saturnus och dess ringar. Man kommer även att se någon månte, hur många ni kommer att få se vet jag inte. Men kan gissa på 1-3 stycken kanske.

21-22/4 (ungefärligt datum) Lyriderna: Ett meteorregn som har sitt max den 22/4. Man kommer att se ungefär 15-25 stjärnfall i timmen. Gå till ett mörkt område där inte stadsljus dominerar, titta upp och njut. Meteorregnet kommer att synas vid stjärnbilden Lyran som kommer att vara en bra bit över horisonten kl.00:00.
Blir det svårt att hitta Lyran så ska ni leta efter en av dem starkaste stjärnorna på himlen, nämligen Vega. Sen blir det kanske inte några problem. Det går att se en eller flera meteorer någon dag innan/efter angivet datum.

5-6 Maj Eta-Aquariderna : Ännu ett meteorregn, som kommer att vara synligt tidigt på morgonen, i stjärnbilden vattumannen. Kommer nog att bli svårt att se några eftersom att stjärnbilden är synlig vid horisonten ca 05.00, några minuter innan soluppgång. Värt att gå ut då? Hmm...

1/6 Partiell solförmörkelse: Inte en total solförmörkelse, men nästan. Precis som den man kunde se den 4:e! Runt 17 tiden kommer den att vara synlig. Den exakta tiden anger jag några dagar innan, för att påmmina er.

15/6 Månförmörkelse: Total månförmörkelse! Kommer att vara synlig i Europa, och vi i Sverige kommer att se den när månen går upp vilket är ca 22:20. Solen går precis ned då men man kan nog inte missa den. Mer om månförmörkelsen går att hitta HÄR

28-29/7 Iota-Aquariderna: Meteorregn i sjärnbilden Vattumannen. Man ser den bäst genom att titta år öster vid midnatt.

12-13/8 Perseiderna: Ännu ett meteorreng som har sitt max den 12:e. 30-200 stjärnfall går att se om man har tur. Titta mot stjärnbilden Perseus som syns bäst runt ca 01:00.

22/8  Neptunus: Neptunus kommer att befinna sig som närmast jorden denna kväll. Man ser den bäst med ett riktigt bra teleskop som är bra på att förstora. Då kommer man att kunna se en blå prick.

25/9  Uranus: Uranus är som närmast jorden. Här behöver man ett bra teleskop och har man ett så kommer man att se en grön prick, vilket är planeten då.

21-22/10 Orioniderna: Meteorregn i stjärnbilden Orion som inte är svår att missa. 10-40 stjärnfall går att se.

29/10 Jupiter: Gasjätten är som närmast jorden och är fin att titta på. Man kommer nog att se 4 av Jupiters månar.

17-18/11 Leoniderna: Här har ni stjärnfall nr...tappat räkningen. Går att se vid stjärnbilden Lejonet.

10/12 Månförmörkelse: Total månförmörkelse! Här hittar ni mer information.

13-14/12 Geminiderna: Sista meteorregen för iår. 10-120 stjärnfall går att se när det är max, vilket sker den 14:e. Gå till ett mörkt ställe, klä er varmt och titta mot stjärnbilden Tvillingarna.

Detta var allt som jag hittade. Jag hoppas att ni inte missar månförmörkelserna och solförmörkelsen! Det är verkligen värt att titta på båda. Månen blir vackert röd, vem vill missa det?


Kommentarer
simone

Åh, synd att jag inte såg det här inlägget tidigare, jag älskar rymden det är skit häftigt! :)

2011-10-09 13:03:01
URL: http://gmz.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: