Sista uppskjutningen är..

Hej alla!
Jag har många gånger skrivit att NASA ska ha sin sista uppskjutning iår, och sedan "skrota" dagens rymdfärjor. NASA kommer ju självklart inte att slänga dem i en soptipp eller något, utan dem kommer att ställas ut så att folk kan åskåda dem.  År 2014 ska dem börja med uppskjutningarna igen, då med nya rymdfärjor. Men det har faktiskt ändrats.
NASA kommer att ha sin sista uppskjutning den 26:e februari 2011 istället. Då kommer färjan Endeavour åka upp tillsammans med 6 astronauter (ingen kvinna tråkigt nog) och deras uppgift är att få upp NASAs Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02). AMS-02 är en detektor som leta efter antimateria och mörk materia i rymden. Så den sista är inte iår, utan nästa år! 
 
Ni kan läsa mer om antimateria Här och om mörk materia Här . Så skriv ner datumet på ett papper och titta på uppskjutnigen. Det är nästan så att man kan kalla den för något historiskt. För sen får vi aldrig se dagens rymfärjor skjutas upp igen! Undrar om forskarna hittar något...


Kommentarer
Johannes

Snacka om att man vill besöka t.ex. Discovery! Hade varit hur coolt som helst :)

2010-09-26 23:06:19
URL: http://johanneslang.blogg.se/
Stjärnskådaren

Rymdfärjan var kanske före sin tid och så avancerad att den blev dyrare och mer svårunderhållen än väntat. Kanske lika bra att återgå till mindre kapslar istället, och skjuta upp stora laster med separata raketer. Tråkigt att det tar sådan lång tid innan NASA har en ny farkost redo dock.

2010-09-28 08:01:10
Fredrik

Det behöver ju inte absolut sista uppskjutnigen med Endeavour STS-134... Man har ju pratat om att Atlantis STS-135 kanske ska genomföras i sommar 2011. Vi håller tummarna, isåfall kommer rymdfärjeprogrammet att överleva sin trettioårsdag som inträffar under våren 2011.

2010-09-30 01:30:56
Assi

*

ja, självklart kan NASA ha en senare uppskjutning. Men just nu verkar det som att den sista blir i Februari. Det finns inga fler uppdrag, dvs STS-uppdrag planerade.

Jag håller med, vi måste vänta ca 4 år! men den som väntar på nogot gott...

Vill också se en uppskjutning! Om det inte hade varit för vädret så hade jag nog rest till USA och tittat. Det är Floridas väder som alltid ställer till det, så har man bokat biljetter så kan det finnas en chans att man missar allt :/ *

2010-09-30 10:14:22
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: