Jordbävningen dödade inte bara...

God morgon alla!

Hittade en väldigt intressant artikel på Aftonbladet. För några dagar sedan fick ju Chile uppleva ett kraftigt jordskalv, och flera personer dog. Myndigheterna skickade varnade även för en tsunami, och människor var tvungna att evakulera osv.
Men jag viste faktiskt inte att en jordbävning kunde påverka själva jorden. Jo, plattorna rör sig och kolliderar. Men att jordens hastighet runt sin egen axel kan ändras, det har jag inte ens tänkt på.
Enligt NASA forskarna Krafterna från skalvet har nämligen ändrat jordens rotationsaxel och förkortat dygnet. Dagarna blir ju kortare om jorden roterar snabbare, för solen lyser ju inte upp ett område lika mycket då.
Men dagarnas längd ändrades inte så mycket, bara 1,26 mikrosekunder, vilket är 1,26/1000000 dels sekund. Men tänk att något sånt här kan hända, det är fascinerande!

Förklaringen är att jordbävningar som den i Chile kan få flera hundra kilometer stora bergmassiv att röra på sig flera meter. Det ändrar fördelningen av massa på jordytan, vilket i sin tur får jorden att snurra snabbare och förkortar dygnet. Fenomenet kallas "konståkningseffekten".

Skalvet som dödade så många i Asien år 2004, uppmätte 9,4 på richterskalan. Detta ändrade dygnet hela 5,39 gånger mer än vad förra veckans skalv gjorde.


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: