Jorden hotas av en vit dvärg.

Hej alla!
Behöver nog inte säga att datorn fortfarande är på lagning. Därför blir det nästan inga uppdateringar.

Jag läser nyheterna på Aftonbladet varje dag, och än en gång har jag hittat en till intressant artikel. Fast det känns nästan som att dom har överdriver med allting, känns så i alla fall. Titeln lyder: Vit dvärg hotar jorden.Här kan ni läsa hela artikeln.

"Jorden kommer att börja koka” En stjärna hotar att explodera så nära vår planet att den kommer att förinta jorden.Stjärnan är mycket närmare än vad astronomer tidigare trott. En ny studie visar att stjärnan, som kallas T Pyxidis, "bara" befinner sig 3 260 ljusår bort. Ett litet avstånd i galaktiska mått mätt. Stjärnan är en supernova, en exploderande stjärna, och den spås explodera med en kraft av 20 miljarder miljarders miljarders megaton TNT, skriver Sky News.

Ozonlagret försvinner

Den termonukleära smällen kommer att förinta jordens ozonlager – som vi behöver som skydd mot farlig rymdstrålning.

–Jorden kommer att börja koka, sa de. Forskarna säger att T Pyxidis egentligen är två stjärnor, en av dem är en så kallad vid dvärg som suger åt sig gas och stadigt växer. När en supernova når en kritisk massa, Chandrasekhar-gränsen, exploderar den. Stjärnan kommer då att lysa lika starkt som alla andra stjärnor i galaxen tillsammans.

Inträffar "snart"

Fram till den stora förintelseexplosionen inträffar en serie mindre explosioner, så kallade novor. De har förekommit regelbundet var 20:e år sedan 1890. Den senaste inträffade 1967, vilket innebär att nästa explosion är väldigt sen, enligt forskarna Edward M Sion, Patrick Godon, Timothy McClain. Forskarna har tagit bilder med rymdteleskopet Hubble på det material som kastas iväg vid tidigare explosioner. Dessa styrker teorin om att stjärnan snart blir en supernova. Men "snart" verkar vara ett ganska töjbart begrepp.


Så vad säger ni, ska man oroa sig eller inte? Stjärnor är inte mitt område, och jag är ingen expert. Men avstådent är oroväckande nära. På Wikipedia säger man: The X-radiation that reaches Earth, however, would be less than the X-radiation of a single average solar flare.
Strålningen från stjärnan kommer att vara lika stark som en solvind med andra ord. Så man behöver inte oroa sig. Är det bara Aftonbladet som överreagerar, eller kan dom ha rätt?
Superjätten Betelgeuse (Orion's  vänstra "axel") befinner sig ca 640 ljusår ifrån oss och den är också i sitt slutskede. I astronomi böcker kan man läsa att den kommer att synas med blotta ögat, även under dagen. Författarna skriver inget om jordens undergång osv. Blir det inte värre om Betelgeuse exploderar, eller kommer den vita dvärgens explosion att vara farligare för oss eftersom att den har en högre densitet?

Update: Robert Cumming (popast.nu) skrev att den här stjärnan är inget att oroa sig över. Och han är ju experten!
tydligen ingen fara. snubben räknade som om den skulle bli gammablixt, vilket den inte kommer bli


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: