Vårdagsjämningen / Newroz

Good morning alla!

Ett inlägg innan jag äter frukost och börjar plugga. Idag är det en speciell dag, nämligen vårdagsjämningen! Vi kurder / iranier/ irakier osv firar Newroz när vårdagsjämningen sker. Den 21:a Mars varje år, men iår händer det den 20:e istället. Och ni kanske vet hur vi firar det ? Hoppar över eld och dansar hela natten lång. Detta kommer säkert att hända i Heden lite senare kan jag tro.


Vid vårdagjämningen är dagen lika lång på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet. Och detta är också ett tecken på att våren är här, på riktigt.

Sideriskt år är när man går efter solen, dvs. när jorden tar ett varv kring solen. 365 dagar med andra ord. Ett tropiskt år är när man går efter vårdagsjämningen, dvs. jordens omloppstid relativt vårdagsjämningen. Och det är därför man firar Newroz. Det är en nyårsdag för oss, vi välkomnar det nya året :) Och elden symboliserar värmen som kommer när det är vår.

Så, nu vet ni lite mer om Newroz och vårdagsjämningen :)

Kommentarer
christofer

Hörde om Newroz, för första gången, på radion i går morse så det var ganska "lustigt" att få höra om högtiden två gånger! :-)

2009-03-21 09:42:13
URL: http://www.gakforumet.tk
Assi

Jaså ;) heheeh.

2009-03-22 11:41:07
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: