Svarta hål, del 2

Hej!
Det blev en lite längre vistelse i stan ^^. Köpte b.la. min drömklocka, en Calvin Klein. Det känns gött att man jobbar som en idiot i 1 månad, och sen belönar sig med något sånt här :).

Nu till svarta hål. Igår fick ni lära er lite kort om singularitet, händelsehorisonten, osv. Nu ska vi gå in på andra grejer. Och som sagt, nästan allt är tagen ur Illustrerad vetenskap.

I en avlägsen galax 3,5 miljarder ljusår bort har man funnit  det hittils största svarta hålet. Den har en massa på inte mindre än 18 miljarder solmassor. Det betyder att det svarta hålet är mer än dubbelt så stort som vårt solsystem!
Runt detta gigantiska hål kretsar ett mindre svart hål med en massa på 100 miljoner solmassor i en avlång bana med en omloppstid på tolv år. När det lilla svarta hålet är som närmast det stora, passerar det genom den enorma skivan av gas och stoft som omger det stora svarta hålet. Det orsakar kraftiga utbrott.

Dom här hålen befinner sig i galaxen OJ287.

Massan av ett svarthål bestämmer dess storlek. Hela massan befinner sig mitt i det svarta hålet, i en så kallas singularitet. Det är i princip en punkt utan utsträckning och med oändlig hög täthet. Fysikerna ägnar sig inte så mycket åt singularitet, då fysikens lagar bryter samman här. Man vill generellt helst undvika att använda oändliga enheter i beräkningarna, men man kan inte göra annat innan man kommer fram i en kvantteori för tyngdkraften.
Singulariteten i mitten av det svarta hålet är omgiven av en händelsehorisont. Inom denna horisont kan ljus inte komma undan, och det är därför den som bestämmer det svarta hålets storlek.

Föreställer vi oss att solen omvandlades till ett svart hål, skulle det inte förändra mycket vad gäller rörelserna i vårt solsystem. Jorden och de andra planeterna skulle fortfarande kretsa i sina nuvarande banor, då tyngdkraften från det svarta hålet skulle vara densamma från solen. Skillnaden skulle vara att planeterna nu skulle kretsa runt ett osynligt svart område med en radei på bara tre kilometer istället för runt en stor sol.
Ett svart hål är alltså inte ett allätande monster- det gäller bara att hålla ett visst avstånd. Kommer ett gasmoln för nära händelsehorisonten, bildas det en roterande gasskiva runt det svarta hålet, där gaserna far runt hålet med hastigheter på flera tusen kilometer i sekunden.

Mm våran sol blir till ett svart hål en dag så kommer planeterna fortsätta att kretsa runt det. Men tänk på att ett svart hål skapas när solen exploderar, dvs. blir till en supernova.
Vi kommer garanterat inte att leva i jorden när detta sker, för först  måste solen expandera och bli till en jätte. Merkurius kommer att hamna inuti solen, även Venus. Det finns t.om. en chans att jorden ochså sväljs. Då kommer jorden att bli för varm, och all vatten kommer att avunsta bort. Ja, ni kan nog föreställa er vad som kommer att hända :)

Mer om svarta hål imorgon!

Kommentarer
Emelie

bra fakta! :) Jafg jobbar med svarta hål nu, så tack!

2009-09-19 11:12:38
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: