Galileo Galilei

Hej igen!

Som ni vet (har sagt det 100 gånger nog) så är det astronomiska året igång. Det var 400 år sedan Galilei riktade sitt enkla teleskop mot himlen, och det är därför vi firar. Borde jag inte då berätta lite om honom? Jag kan lite om honom, men tur att det finns internet. Så mycket information man kan hitta om alla! Här har ni lite kort fakta i alla fall.

Han var en italiensk matematiker fysiker och astronom, och föddes år 1564 i staden Pisa. Där växte han upp tillsammans med sina två systrar och sin bror i en relativt fattig familj. Det märktes dock redan i tidiga år att Galileo var villig att läsa och han fick därför en privatlärare.

1574 flyttade familjen till Florens och Galileo övergick nu till att undervisas av munkar. Skolan var strikt och Galileo fick lära sig att jorden var universums centrum och den gamla filosofen, Aristoteles alla teorier stämde. 17 år gammal alltså

1581 började Galileo studera medicin, tanken var från början att utbilda sig läkare. Däremot så satt han en kväll och studerade hur en lampa i taket svängde fram och tillbaka, han tog "tiden" med sin egen puls och observerade att en svängning fram och tillbaka tog lika lång tid oberoende på om den svängde mycket eller lite, detta kom att väcka Galileos intresse för det vi idag kallar fysik och matematik.

1586 uppfann Galileo en hydrostatisk våg, detta gjorde honom berömd och han tjänade även en del pengar. Han skrev även en uppsats om att varje föremål har ett gravitationscentrum och att man, med hjälp av det, kan räkna ut  hur det rör sig. Detta ledde till att han 1589 utnämndes till professor i matematik.  Galileo arbetade i tre år som professor, men p.g.a. att många av hans teorier inte stämde med Aristoteles, blev han oense med professorerna på akademin, och därför flyttade han 1592 till Padova.

I Padova arbetade Galileo som lärare och här fick han friare utföra sina experiment och lönen var dessutom högre. Här stannade Galileo i 18 år, alltså enda fram till 1610. Under dessa 18 år hann han bl.a. uppfinna reduktionspassaren och en enklare typ av termometer.

1604 skedde en sak som kom att väcka ett stort intresse hos Galileo, då upplystes nämligen hela himlen av en Stella Nova (ny stjärna).Få förstod vad det var, och brydde sig heller inte om att ta reda på det. Men Galileo blev mycket intresserad, detta kunde nämligen bevisa att Aristoteles och kyrkans teori om att universum var oföränderligt inte stämde.

1609 kom nyheten till Galileo, att en professor från Holland, Hans Lippershey, 1908 hade skapat ett teleskopet. Detta väckte stort intresse hos Galileo och han började skapa ett eget. När han sedan stod med resultatet i hand, var det mycket bättre än de som tidigare skapats. Galileo kunde med sitt teleskop förstora 32 gånger och därmed studera stjärnhimlen som ingen tidigare kunnat göra. Galileo belönades väl, han blev utnämnd till professor på livstid och fick så hög lön, att han aldrig mer behövde fundera över pengar.

1610 skrev Galileo boken "Budbäraren från stjärnorna". Den handlade om de upptäckter han gjort med hjälp av sitt teleskop. Vilka t.ex. var; Månen inte var platt, Vintergatan bestod av miljontals stjärnor, Venus hade faser, Solen hade solfläckar ,Jupiter hade månar.  Det var nu den moderna astronomin startade. Och iår firar vi honom :)
Dags att laga mat :D. ha det riktigt bra alla!


Kommentarer
Henrik

...ska det inte stå att månen INTE var platt? =)

2009-01-04 23:08:30
URL: http://henkeliduu.blogg.se/
Assi

Uursäääkta Henke:P missade ordet inte ahhah;D

2009-01-04 23:22:06
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: