Ny planet!

Hej igen!

Jag är säker på att flera utav er har läst det senaste. En ny planet har hittats, nämligen Gliese 581 e. Den här planeten har en omlopps bana runt den kända dvärg stjärnan Gliese 581. Den här planeten är väldigt speciell, för det är den minsta exoplaneten som vi har funnit hittills. 1,9 gånger störreän jorden, vilket är en bra storlek! En planet får vara minst ½ gånger mindre än jorden och 10 gånger större än jorden för att liv ska kunna uppstå där. Sen finns det andra saker som påverkar planeten, bla. atmosfären och solen den cirklar kring. Den befinner sig 20.5 ljusår ifrån oss, vilket är väldigt nära!

Här är den bästa bilden som vi har på planeten. Man kan hitta den i stjärnbilden Vågen, som just nu går upp vid 00,30 typ. Man borde kunna se den om jag får gissa, men magnituden ligger runt +10 så ett riktigt stort teleskop behövs. Minst ett 12" teleskop.

Som ni ser så är den inte ens i närheten av den beboeliga / habitabla zonen. Den har nästan inget atmosfär, så den liknar väl ganska mycket Merkurius? Kanske upptäcker man en som är i mitten av den blåa linjen. Vilken dröm det hade varit!

"Ytterligare ett steg"

- I början hittade vi Jupiter-liknande planeter med en massa som var flera hundra gånger större än jordens. Nu har vi så känsliga instrument att vi kan upptäcka mycket små planeter som liknar jorden, säger Michael Mayor till BBC.

- Det här är bara ytterligare ett steg i sökandet efter jordens tvilling, säger han. Forskare har tidigare upptäckt tre andra planeter i omloppsbana runt stjärnan Gliese 581, men de har varit flera gånger större än jorden.

"Helt säker"

Enligt forskarna ligger dock den nyupptäckta planetens omloppsbana alldeles för nära Gliese 581 för att det ska vara möjligt för liv att finnas på planeten.

- Utmaningen i framtiden kommer att vara att hitta planeter med jordens massa på beboeligt avstånd från stjärnor, säger Michael Mayor till BBC.  - Jag är helt säker på att vi inom ett eller två år kommer att upptäcka en planet med samma massa som jorden, säger han.

Planeten upptäcktes den 21/4, för två dagar sedan. Men vi vet redan väldigt mycket om den. Den befinner sig 0,03 AU från sin sol, om vi jämför med jordens 1 AU från solen. 0,03 AU = 0,045 x 10^11 m  = 45 ^x 10^9 km (enkelt att räkna ut).

Update: En video hos Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article4980262.ab


Kommentarer
ashi

jag tycker att du har en kanon blogg, dessutom du skriver senaste upptäckerna XDkeep up with the good work :)

2009-04-23 23:12:30
nadja

din blogg är supermysig!

2009-04-23 23:18:33
URL: http://kissthisshiz.blogg.se/
Assi

Tack båda två :)!! Kul att några gillar vetenskaps bloggar

2009-04-23 23:42:13
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: