Universums gåtor ska lösas.

Många av er har kanske hört talas om LHC, en partikelaccelerator som ligger i Cern. LHC ska nämligen avslöja (hoppas vi) universums största gåtor. Men forskare är lite oroliga. Jag kommer ihåg när vi hade fysik lektioner. Min lärare Lars sa att man är rädd att ett svart hål bildas, som kan sluka jorden. Låter skrämmande va?:)
Nu har aftonbladet skrivit en intressant artikel. Kommer att ta några bitar ur den och sen kommentera lite.

Med acceleratorns hjälp ska forskarna bland annat söka efter den smått legendariska higgsbosonen, en partikel som borde finnas men vars existens ännu inte har bevisats. Man kommer också att studera materiens minsta byggstenar, kvarkarna, liksom att söka förklaringar till mystiska fenomen som antimateria och mörk materia.

Studierna bygger på att man skickar vätekärnor, protoner, i en fruktansvärd hastighet, nästan en miljard kilometer i timmen, mot varandra i en tunnel som är 27 kilometer lång. När kärnorna frontalkrockar smulas de sönder och en ny typ av partiklar uppstår. Det är dessa som ska ge svaren på alla frågor. Den 10 september startar alltihop.
Men målet är att imitera vissa processer i universum och då är enorma mängder energi en nödvändighet.

Jakten på higgsbosonen, uppkallad efter den brittiske fysikern Peter Higgs, är det viktigaste målet. Dess existens är nödvändig för forskarna. Den förklarar varför andra partiklar - leptoner, kvarkar och bosoner - har massa, och dessutom olika massa. Utan den faller den rådande teorin om materien, den så kallade standardmodellen, sönder och samman.
I USA finns det en organisation som på fullt allvar tror att LHC ska skapa ett jättelikt svart hål som innebär slutet för hela jorden.

Jag tycker att detta experimen är väldigt intressant. Ser verkligen fram emot fler artiklar och hoppas verkligen att dom lyckas lösa gåtorna. Det här påminner lite om boken Änglar och demoner, av Dan Brown. I boken lyckas forskaren Vittoria, bilda antimateria. Kanske lyckas dom bilda antimateria i större mängder som är stabil. Det kostade 30 miljarder kronor att bygga LHC. Det finns nog många som frågar: Är det verkligen värt? Varför ska vi veta mer om kvarkar? Är det verkligen så viktigt att veta vad mörk materia är ? Om vi nu får svart, vad kommer att hända efter det? När vi har alla svaren, finns det ju inte så mycket att forska om.  Vet någon egentligen varför man vill veta mer om kvarkar? Vad kommer att hända när man vet mer? :S Vad tror ni? Kommer ett svart hål att bildas när man experimenterar? Ja, vist finns det en möjlighet, men det kanske är ett litet svart hål. Däremot, OM det bildas ett, kan det växa. Det finns ju så otroligt mycket materia runtomkring. Man påstår dock att ett litet svart hål sönderfaller nästan omedelbart när det bildas. Detta sker tydligen hela tiden i universum. Nu får man hoppas på det bästa. Hoppas att några svar blir besvarade :)

Läs mer här : Aftonbladet


Kommentarer
roger

stopcern.com

läs och fundera,men SNABBT,

över5000 FORSKARE VARNAR

själv sover jag ej längre

2008-09-05 00:22:52
URL: http://www.stopcern.com
Johan

Kvantfysiken som beskriver skapandet av mini svarta hål förutsäger också hastigt sönderfall av mini svarta hål. Slutsats: Är du orolig att svarta hålen ej sönderfaller bör du heller inte oroas av skapandet av svarta hål. Ingen verkar varit rädd när experiment med fusion utförs.....där finns en bekräftad kedjereaktion som kan hetta till ordentligt.

2008-09-06 17:36:35
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: