En lång resa..

Hej!
kom precis hem från jobbet :) Läste ett intressant inlägg på http://www.rymdenidag.se/ .

Nasa har utvecklat en programvara som ska hjälpa astronauter i själanöd. Vid anfall av ångest kan de koppla på datorn och låta en virtuell terapiomgång ta dem tillbaka till en fungerande sinnesstämning.

Det här har jag skrivit om en eller två gånger tidigare. Om varför vi inte kan åka ut i rymden med bemannade farkost. Gav er några exempel, och att människorna påverkas psykisk var ett. Som Dag på rymdenidag säger, påverkas inte vi fysiskt. På ISS har man länge tränat för att inte muskelmassan ska minska. Det gör den när man är tyngdlös i en längre tid, eftersom att musklerna inte används och fett ersätter dom istället. Christer Fuglesang sa i sin bok att hans rygg gjorde ont efter en lite tid. Man använder ju inte några muskler. På jorden finns gravitationen, som inte finns i rymden.

När månfarana vittnar om hur häftigt det vara att befinna sig mittemellan jorden och månen, i en svart rymd där de upplevde att tiden försvann, då kan man tänka sig att ett halvår i samma miljö möjligen kan bli påfrestande.

Tänk er då hur det skulle kännas att bo i ett trångt rum, med samma personer varje dag, i flera månader. Man tröttnär lätt på personerna och man kan lätt starta bråk. Jag vet inte hur astronauterna känner sig när dom är i rymden, men jag skulle faktist varit ganska nervös. Solstormar och kosmisk strålning. Tänk om någonting händer med farkosten. Och att familjen är vääldigt långt ifrån dig. Alla möjliga tankar kan dyka upp i huvudet.

Eftersom en terapeut inte kan följa med och direktkontakt visserligen är möjlig men inte alldeles okomplicerad, blir självhjälpsinsatser viktiga. Det är där dataprogrammet kommer in.
Det är ett datorprogram som heter Virtual space Station.Läs mer
Här .  Man kan ju inte ha en terapeut på rymdstationen, som hjälper en astronaut flera tusen mil bort. Ett samtal skulle ta väldigt långt tid, eftersom att signalen från rymdstationen når farkosten först efter bågra minuter. En signal till Marssonden Phoenix tar ung. 20 minuter. Tänk er hur långt tid det skulle ta att säga hej till en astronaut som är vid Saturnus. Det är inte värt det.  Så vad tror ni kommer att hända i framtiden? Bemmanade rymdfarkost kommer att nå Mars enligt mig, men inte längre än det.

Ett exempel på de är den första "automatiska" psykologen " Eliza

Ni måste verkligen besöka http://www-ai.ijs.si/eliza/eliza.html . Man kan ha en terapisession med henne. Kommer detta att fungera tror ni? Tack rymdenidag för ett intressant inlägg


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: