Dokumentär!

Tja!
Ville bara säga att SVT 1 visar en dokumentär om framtida resor till Mars.Jätteintressant! Titta på den nu nu nu! ;)
Morsan skrek : ASSI, ASSI titta på kanal 1. Handlar om astronomi. Tyvärr missade jag 5 minuter, men dom visar en repris den 29:e. Då ska jag spela in det. Dom visar del 1 /6. :)
Varför ska Ryssland och USA alltid tävla mot varandra? Det är ju kanske kul att få all ära. Men ska man göra allt detta för att få ära? Hmm...
God natt allihopa, speciellt astronomi älskare!

// ASSI


Kommentarer
Fredrik

Såg det också!
Skitbra program, och det var tydligen en del nyheter som jag inte har läst om tidigare om Mars-resan, trots att jag nästan dammsuger allt information om det.


Självklart måste Ryssland och USA tävla mot varandra för annars skulle man inte kunna utveckla något om man inte har någon konkurrens. Se bara kapprustning till månen för 30 år sen där vi utvecklade enomt mycket, men sen efter när USA "vann" så drog ryssarna ut ur mån-äventyret, och USA tröttnade på månen, så blev det ingen större utveckling inom rymden under det senare 30 åren. Det som är bra är att vi nu börjar tävla igen vem som ska till Mars först. Dessutom är det inte bara USA och ryssland utan också Europa, Japan, Kina, Indien och t.om privata företag som vill ut till rymden igen! Förhoppningvis kommer man själv ut i rymden som rymdturist i budgetklassen, innan man blir för gammal! :-)

2008-04-28 13:06:59
ASSI

håller med dig ;D. Frågan är om vi kommer att lyckas. Mars ligger ju väldigt långt bort. En annan fråga är varför vi egentligen vill skicka människor dit. Det är en ogästvänlig planet. Man borde egentligen skicka dit robotar, eller?
// ASSI :)

2008-04-28 15:28:46
Fredrik

Jo,visst är det riktigt ogästvänlig planet mellan plus 20 och minus 120 grader i temperatur. Vi har ju robotar där redan nu i form av marsbilarna Opportunity och Spirit. Med det har man ju fått sett att Mars faktiskt liknar jorden i öken, och att det blåser vindar där m.m. Det är ju väldigt facinerade att se bilder från marsbilarna tycker jag.

Men det är ändå inte samma sak att använda robotar, om människan kommer dit själv så skulle det nog bli väldigt stor händelse för mänsligheten, och man skulle satsa mycket mycket mer på det här, och dessutom
får en mkt stor teknisk utveckling och intresse för det här. Om vi klarar att komma till Mars och kunna ha bostäder och ev. fabriker (t.ex gruvverksamhet) där så kommer mänskligheten att förändras för all framtid genom att kunna bo på andra ställen än bara på Jorden.

Tyvärr kommer man nog inte att se så mkt av Mars yta, för man kommer nog att leva mesta av tiden i bunkrar och underjorden, men det är ju ungerfär som att arbeta på gruvor eller oljeplattformarna i den ogästvänliga nordsjön med havsstormar och oväder.

Om man också satsar på att "tellusisera" Mars dvs skapa en egen växthuseffekt på Mars nu, så sägs det att man kommer att få Mars att likna Jordens klimat om 1000 år... och att ev. allt vatten som är nedfryst tinar upp och bildar sjöar och hav på mars, men för att göra det så måste vi dit!

Det ska iallafall bli väldigt spännande med uppleva det närmaste 50 åren med att vi får se det första generationen av kolonister på Mars.


Håll tummarna för det!

2008-04-28 16:20:00
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: