Evolution of the moon

Dagens "APOD bild" är inte en bild, utan en video den här gången. Videon heter "Evolution of the moon" och den visar hur månen fick sitt utseende. Den har inte alltid sett ut som den gör just nu.
Jag trodde först att dem skulle visa hur månen kom till, så när jag såg himlakroppen träffa vad jag trodde var jorden, och som sedan formades till månen blev jag lite skeptisk. Jag frågade mig själv: har jag sagt fel hela tiden när jag har guidat på observatoriet? Men videon visar en ung och het måne, som sedan utvecklas till månen vi ser idag. Alla ärr bildades när små fragment slog ner på dess yta, och alla mörka fläckar är lava från gamla vulkaner som en gång var aktiva. Något som är bra att veta är att månen bildades när en himlakropp lika stor som Mars kolliderade med jorden.


Kommentarer
Jan-Erik

Snygg video!Intressant nog tror inte Jack Schmitt (enda geologen som varit på Månen) på den rådande hypotesen om hur Månen skapades. "Apollo 17: The Untold Story of the Last Men on the Moon" är en bra dokumentär som kom förra året.

2012-03-22 15:44:34
P

Mäktig video, älskar sånt här :) Månen asså.. det är något romantiskt med den! Stått ut med mycket, men hänger fortf. kvar :D

2012-03-23 22:24:45
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: