Första kvinnliga taikonauten

Christer Fuglesang var den första svenska astronauten, och en dag får vi säkert en första kvinnlig svensk astronaut. Ett land som snart kommer att ha en första kvinnlig astronaut, en taikonaut med andra ord, är Kina. 
Kina har en obemmanad modul i rymden och taikonauterna ska docka med den. Det blir deras första dockning någonsin, men på samma gång en första kvinna i rymden. 
Dockningen kommer att ske i mitten av Juli (runt 16:e) är det rapporterat, och går det som planerat så ska de docka med modulenTiangong 1. I framtiden planerar kineserna på att bygga en egen rymdstation och därför testar de att docka med modulen först. År 2020 ska rymdstationen vara klar, så det är inte mycket kvar. Den kommer däremot att vara mindre än ISS. 
Rymden är inget nytt för kineserna. Deras första astronaut, Yang Liwei, fick passera tillträda rymden år 2003. Sen dess har 5 andra taikonauter skjutits upp. 
HÄR kan ni läsa mer om nyheten ifall ni är intresserade.

Varför finns det så få kvinnliga astronauter egentligen? Kvinnor är lika bra på vetenskap som män, varför är då statistiken som den är? Finns det fler män som skickar en ansökan, eller är det pga. att det är en fördel att vara en man när man skickar en ansökan? Jag vet faktiskt inte...

Kommentarer
Johannes Winger-Lang

Till 99% är det väl fler män som söker! (Men det är bara en gissning från min sida, helt utan fakta att backa upp det med)



Sen tror jag det är en fördel att vara man pga eventuell fysisk/ mental styrka; t.ex. att det finns så många män som redan är det. Jag tror inte att det är en fördel att vara man bara för sakens skull.

Svar: Det kan nog stämma. Jag tycker tvärtom, det är en fördel att vara kvinna när man söker. Fler kvinnliga astronauter leder till att intresset för vetenskap ökar bland kvinnor som i sin tur leder till fler kvinnliga vetenskapsmän.
Assiye Suer

2012-06-11 22:04:19
URL: http://johanneslang.blogg.se/
Yngve

Ofta tas astronauter ut från stridsflygare och det är ju mer vanligt med män bakom dessa spakar, men på senare tid har även kvinnor blivit piloter i USAF.



Apropå flyg och rymdstationer har jag själv undrat en tid om något annat: Hur skulle en fågel bete sig i tyngdlöst tillstånd, antar det blir en del meningslöst flaxande, kanske mer en zoologisk fråga?

2012-06-12 15:47:03
Ingemar.T

Vi kan skicka dig Assi. Efter att du jobbat ett tag på ESA ofc.

2012-06-14 19:36:34
Jan-Erik

Du får skicka in en ansökan och hjälpa upp statistiken ;-)

2012-06-15 04:41:24
Jan-Erik

Du får skicka in en ansökan och hjälpa upp statistiken ;-)

2012-06-15 04:42:52
Jan-Erik

Du får skicka in en ansökan och hjälpa upp statistiken ;-)

Svar: Den dagen kommer! :D
Assiye Suer

2012-06-15 04:44:39
Jan-Erik

Hoppsan, måste ha blivit något fel...

En sak som nämndes angående kvinnliga astronauter av någon som var inblandad under Apollo-tiden var en rädsla att allmänheten skulle bli mer upprörd om en kvinnlig astronaut dog i rymden än om en manlig (militär testpilot) dog. Men det var då det.

Angående fåglar i tyngdlöshet så har dom haft med fåglar på rymdfärjan, Vaktel tror jag det var. Dom behöver ju inte flaxa för att hålla sig i luften längre men dom flaxar för att ta sig någonstans, dock tar det ju inte många vingslag innan fågeln flyger in i en vägg.

Svar: det där låter ju helt absurt, varför blir man mer upprörd om en kvinnlig astronaut dör? Spelar ingen roll vilket kön det är. Hehhehe stackars fåglar
Assiye Suer

2012-06-16 17:14:51
Jan-Erik

Uppskjutningen av den kvinnliga taikonauten:
http://www.youtube.com/watch?v=Tt6abGYvQnY

2012-06-17 16:44:54
Jan-Erik

Hm, blev viss länken till X-37:s landning istället...

Här är Kinas uppskjutning med engelsk speaker: http://www.youtube.com/watch?v=oaDJCr-5T1U

Svar: Tackar! :)
Assiye Suer

2012-06-18 00:34:51
Ingenar.T

I Kina har andelen kvinnor till astronautprogramet (kandidater) faktiskt varit rätt hög. Man hade totalt 45 kandidater, 30 män och 15 kvinnor. Så vitt jag vet blev dock bara 2 kvinnor utvalda i slutet och en av dem har de ju skickat upp nu.

2012-06-21 12:22:46
Jan-Erik

Jag antar att manliga testpiloter var "expendable", det dog ju ganska många sådana i utprovningen av nya plan så om någon dog i rymden skulle det inte vara en "showstopper" för rymdprogrammet. De flesta tidiga astronauter var ju militära testpiloter (var Jack Schmitt den första som inte var testpilot?) och jag antar att det inte fanns några kvinnliga militära testpiloter. Ja, ja, det var på 60-talet, nu spelar det säkert ingen roll. Könsfördelningen kanske ser ut ungefär som på teknisk fysik för 20 år sedan? Det är väl ungefär den utbildningen dom har och ungefär så länge sedan som dom läste sin grundutbildning.

Ryssarna har nästan bara manliga kosmonauter trots att dom var först med en kvinnlig. Sergey Korolevs änka berättade i en intervju att Valentina Teresjkova hade somnat under sitt uppdrag i rymden och att Sergey var väldigt missnöjd med henne efteråt. Sergeys ande kanske fortfarande svävar över ryssarnas rymdprogram även om det var länge sedan nu.

Trevlig midsommar!

2012-06-22 18:02:38
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: