Funderingar kring robotar och rymden

Det var ett bra tag sen jag skrev om NASAs Robonaut, en robot som ska hjälpa astronauterna som befinner sig på ISS. Wikipedia har skrivit mer om roboten
Den 15:e skakade den hand med astronauten Burbank, något som aldrig har gjorts tidigare. Ett stort steg för robot-astronauter kanske man kan kalla det för? Den sa även hej till alla oss dödliga genom att använda teckenspråk. En sån intelligent skapelse eller vad säger ni?
Nu har vi människor tagit ett stort steg när det gäller ingenjörskap och forskning i rymden. I framtiden kommer robotar att besöka himlakropparna i rymden och göra allt arbete, något som vissa kanske gillar och andra inte. En sak vet jag och det är att vi är väldigt själviska. Jag är säker på att många vill vara den första människan på Mars, första människan på en av dess månar osv. Men det är långa sträckor mellan jorden och himlakropparna. Långa färder kräver mycket planering och många resurser.

Vi människor har även en Akilleshäl när det gäller att utforska planeter; vi klarar inte av att bo i tuffa riktigt tuffa miljöer. Som planeten Mars till exempel, där atmosfären är så tunn så att astronauterna med stor sannorlik skulle dö i strålningsförgiftning. Kanske löser forskarna detta i framtiden genom att uppfinna speciella dräkter osv. Det finns många olösta problem. Sen kan man tänka på den mänskliga faktorn. Ett fel på planeten Mars kan sedan fungera som en kedjereaktion, så att hela missionen går till spillo. Kan NASA tänka ut alla möjliga problem och hitta lösningar till dem?
Alltså, det jag vill komma fram till är att det vore något alldeles extra om en människa hade tagit det första klivet på Mars. Men robotar behöver inte stålningsskydd, föda och annat som vi måste ha för att överleva. Allt den behöver hjälp med är att veta vad den ska göra, vilket skickas som kommandon från jorden. Detta gör allt kostsammare och enklare. Man behöver även inte ta hem roboten igen, den kan vara kvar där. Kanske kan den få i uppdrag att bygga någon form av skydd så att människan till slut kan besöka den röda planeten? En sak är säker, den här typen av robot kommer att utvecklas till robotar som kan tänka och agera själva. Rymdforskning kommer att bli mycket enklare och människan kommer att tänja på sina gränser.

Kommentarer
Stjärnskådaren

Under en tid framöver lär vi utforska solsystemet tillsammans med robotar, men frågan är om det inte är lättare som du säger att enbart skicka robotar. Fast då måste de vara intelligenta, helst på vår nivå.

2012-02-28 11:03:55
Assi

Precis, det är sparsammare och mycket bättre. Men lika intelligenta som oss, är det en bra idé? Eller har alla Hollywood filmer skrämt en kanske?

2012-03-03 11:30:07
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: