Dagens bild

Dagens astronomy picture of the day ser ni ovan. För er som inte vet vilken hemsida jag talar om, så är det www.apod.com. NASA lägger upp nya bilder där varje dag, och ger fakta om bilden. Vill ni se bilden i ett större format så kan ni klicka HÄR
Dagens är endå väldigt fin. Det är sjukt hur många stjärnon det finns egentligen, och alla är så olika. Det röda på bilden är en nebulosa, som heter Cocoon Nebula. Nebulosan är 15 ljusår bred och 4000 ljusår ifrån oss. Med bredden menar man hur långt tid det tar för ljuset att färdas från en stjärna långt ut till vänster, till andra sidan stjärnan. Ett ljusår är 9460730472580.8 km, multiplicera det med 15 och ni har bredden. Det går inte ens att föreställa sig hur stor den är.
Pricken ni ser i mitten är en stjärna, och stjärnan är troligtvis 100000 år gammal (hundra tusen), det vill säga relativt ung (i astronomiska enheter). Det är den som gör så att nebulosan lyses upp och får en fin, röd färg Bakom nebulosan finns andra stjärnor som hjälper stjärnan i mitten. Det svarta på bilden är tjocka moln av gas, som skymmer ljuset från stjärnon som befinner sig bakom den. Universum är enligt mig märklig, men samtidigt blir den vacker med alla stjärnor, nebulosor, galaxer osv. Och att den är oändlig gör den ännu mer speciell. Men kan verkligen något vara oändligt stor, och inte ha ett slut?

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: